secundair logo knw 1

Na een onderbreking van vier jaar wordt de Mülheim Water Award in 2018 weer uitgereikt. Projecten kunnen vanaf 1 december worden ingediend. De MWA is bedoeld voor innovatieve drinkwatertoepassingen van Europese bedrijven en instellingen. Er is een bedrag van 10.000 euro gekoppeld aan de award.

De Mülheim Water Award wordt georganiseerd door kennisinstituut IWW Zentrum Wasser. In 2006 werd de eerste MWA uitgereikt, in 2014 de (tot nu toe) laatste. "Oorspronkelijk was het de bedoeling om na 2014 te stoppen met de prijs. Maar na het vinden van nieuwe sponsoren kunnen we nu toch een doorstart maken," zegt Peter Lévai van IWW. "Vanaf 2018 zal de MWA weer iedere twee jaar worden uitgereikt. Met de prijs willen we innovatieve watertoepassingen stimuleren en Mülheim op de kaart zetten als internationaal competence centre op het gebied van watertoepassingen."

Dit jaar maken innovatieve en duurzame toepassingen voor drinkwatersystemen en wateranalyse kans op de award. "We zoeken naar strategische of operationele drinkwaterprojecten door Europese bedrijven of instellingen, die hoeven overigens niet perse in Europa te zijn uitgevoerd. Ook projecten rond afvalwater maken een kans, zolang ze maar een duidelijke invloed op de drinkwaterkwaliteit hebben."

Projecten kunnen tussen 1 december 2017 en 28 februari 2018 worden ingestuurd. De prijsuitreiking vindt op 12 september plaats. "De jury zal een shortlist samenstellen en die indieners uitnodigen een uitgebreidere documentatie in te leveren. Er geldt een aantal criteria: mate van innovatie, betrouwbaarheid en de vraag of het project economische efficiëntievoordelen oplevert. Daarnaast is het van belang of het project ook op andere plekken ingezet kan worden."

In totaal dongen de afgelopen jaren 100 inzendingen uit 20 Europese landen mee naar de MWA. Een keer viel een Nederlands project in de prijzen. Cora Uijterlinde van STOWA kreeg de MWA en de bijbehorende cheque in 2014 voor het project 'Development of the sustainable Nereda aerobic granular biomass technology'.

Klik hier voor meer informatie over de Mülheim Water Award

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?
Zoet water wordt schaars(er). Dus stop dan alvast met het gebruik van alle water als koelmiddel. Trek alle vergunningen daarvoor - helaas wel op termijn -  in. Verbiedt dan gelijk ook even om het klimaat nog verder op te warmen zoals onze regering met kerncentrales denkt te (moeten of mogen) gaan doen. Niet alleen de burger moet gaan leren om zuinig om te gaan met water, de overheid zelf en het bedrijfsleven ook. Kunnen gelijk alle smeerpijpen dicht, zoals Du Pont mag hebben en Campina bij voorbeeld. Kijk eens hoeveel vervuiling dat gaat schelen. 
Citaat: "En ja, het waterbedrijf moet dan weten hoeveel ‘ingezetenen’ er zijn ‘achter de meter’. Dat kan het probleem niet zijn, dat lukt ook prima bij heffingen van gemeente en waterschap." Dat zou je toch denken. Begin dit jaar liet waterschap Delfland weten bij een informatieve bijeenkomst over het waterspoor dat, in ons gebied met 1,2 miljoen huishoudens, er maar liefst 3-400.000 drinkwaterrekeningen gaan naar adressen die niet corresponderen met de administratie van het waterschap. Al die 'onbekende aansluitingen' moeten eerst worden nagelopen door Evides en Dunea, vindt het college. 'Tot die tijd kunnen we niks doen'. Gewoon de zuiveringsheffing meesturen met de drinkwaternota mag niet: een belastingaanslag moet van de belastingheffer naar de belastingplichtige, die mag je niet combineren met de drinkwaterrekening. Bureacratie zegeviert over de praktijk.
Ik ken nog wel een mooie waterstroom die verontreinigd is met PFAS en andere stoffen die graag een pilot zou willen zijn voor deze techniek. Reiniging met actieve kool is hier duur en slecht werkend vanwege de andere stoffen en lozing is daarna op het riool.