0
0
0
s2smodern

Na een onderbreking van vier jaar wordt de Mülheim Water Award in 2018 weer uitgereikt. Projecten kunnen vanaf 1 december worden ingediend. De MWA is bedoeld voor innovatieve drinkwatertoepassingen van Europese bedrijven en instellingen. Er is een bedrag van 10.000 euro gekoppeld aan de award.

De Mülheim Water Award wordt georganiseerd door kennisinstituut IWW Zentrum Wasser. In 2006 werd de eerste MWA uitgereikt, in 2014 de (tot nu toe) laatste. "Oorspronkelijk was het de bedoeling om na 2014 te stoppen met de prijs. Maar na het vinden van nieuwe sponsoren kunnen we nu toch een doorstart maken," zegt Peter Lévai van IWW. "Vanaf 2018 zal de MWA weer iedere twee jaar worden uitgereikt. Met de prijs willen we innovatieve watertoepassingen stimuleren en Mülheim op de kaart zetten als internationaal competence centre op het gebied van watertoepassingen."

Dit jaar maken innovatieve en duurzame toepassingen voor drinkwatersystemen en wateranalyse kans op de award. "We zoeken naar strategische of operationele drinkwaterprojecten door Europese bedrijven of instellingen, die hoeven overigens niet perse in Europa te zijn uitgevoerd. Ook projecten rond afvalwater maken een kans, zolang ze maar een duidelijke invloed op de drinkwaterkwaliteit hebben."

Projecten kunnen tussen 1 december 2017 en 28 februari 2018 worden ingestuurd. De prijsuitreiking vindt op 12 september plaats. "De jury zal een shortlist samenstellen en die indieners uitnodigen een uitgebreidere documentatie in te leveren. Er geldt een aantal criteria: mate van innovatie, betrouwbaarheid en de vraag of het project economische efficiëntievoordelen oplevert. Daarnaast is het van belang of het project ook op andere plekken ingezet kan worden."

In totaal dongen de afgelopen jaren 100 inzendingen uit 20 Europese landen mee naar de MWA. Een keer viel een Nederlands project in de prijzen. Cora Uijterlinde van STOWA kreeg de MWA en de bijbehorende cheque in 2014 voor het project 'Development of the sustainable Nereda aerobic granular biomass technology'.

Klik hier voor meer informatie over de Mülheim Water Award

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....
De door Patrick Jansen gevraagde koerswijziging is geen wens maar een 'must'. Lastig is dat dit niet van de ene op de andere dag te realiseren is. Maar we moeten wel nú beginnen, anders verandert er niets. Het begint met de mindset!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.