Als de verzilting in het westen en de gevolgen van de droogte in het oosten verder toenemen, gaat het Managementteam Watertekorten (MTW) ingrijpen. Om de toenemende verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal tegen te gaan, worden twee maatregelen voorbereid. In de IJssel komt er voor de scheepvaart eenrichtingsverkeer als de vaargeul te smal wordt.
De incidentele en plaatselijke regen die deze dagen valt, biedt beperkt verlichting, stelt het MTW. Het managementteam verwacht dat vanaf volgende week de droogte en de effecten daarvan verder toenemen.
In het oosten, zuiden en Zeeland zijn de effecten het meest nijpend voor de scheepvaart, de landbouw en de natuur, aldus het MTW dat begin deze maand is ingesteld om landelijke en bovenregionale maatregelen te nemen als dat nodig is om water te verdelen. “De inmiddels ingezette maatregelen zijn talrijk, zoals het schutten op basis van vraag en aanbod bij sluis Eefde en het doorlaten van zoet water via stuw Hagestein tegen verzilting Lek en Hollandsche IJssel", aldus het MTW.
Ook op andere locaties nemen waterschappen tal van maatregelen om de wateraanvoer op peil te houden. Maar de vraag is of de ingrepen toereikend zijn als de droogte aanhoudt.
Als de verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal doorzet, wordt het bellenscherm in het Noordzeekanaal ter hoogte van gemaal Zeeburg geactiveerd, laat het MTW weten. Dat scherm voorkomt dat zout water uit het Noordzeekanaal in het Amsterdam-Rijnkanaal stroomt. Ook zet het MTW de energiecentrale bij Diemen in om water van het Markermeer naar het Amsterdam-Rijnkanaal door te voeren.
In het oosten geeft de dalende waterstand in de IJssel hoofdbrekens. De vaargeul op de rivier wordt steeds smaller. Als de minst gepeilde diepte 1,45 meter bedraagt, zal Rijkswaterstaat mogelijk eenrichtingsverkeer instellen op de Boven-IJssel, meldt MTW.
Als het zover komt moet scheepvaart vanuit Duitsland richting Kampen en de Twentekanalen omvaren via de Waal, het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJsselmeer. De recreatievaart kan gebruik maken van de Randmeren.
LEES OOK
H2O Actueel: Neerslagtekort nadert niveau in 2018
veel waardering, Tom Trouwborst
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)