0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Er verdwijnt twee keer zoveel water onzichtbaar via verdamping dan er zichtbaar door rivieren wordt afgevoerd naar zee. Bernard Voortman promoveerde aan de Vrije Universiteit op een onderzoek naar verdamping in de natuur, met name op schrale vegetaties die voorkomen op droge zandgronden, zoals duinen en stuwwallen.

In zijn proefschrift Evaporation from dry dune vegetation kwam Voortman tot de conclusie dat bepaalde mossen en korstmossen minder verdampen dan een kale duinbodem. Opvallend, want tot nu toe werd aangenomen dat meer biomassa tot meer verdamping leidt. Via labexperimenten, veldmetingen en modelsimulaties onderzocht Voortman het verdampen van droge duinvegetatie. Ook ontwikkelde hij een systeem om nauwkeurig verdamping te kunnen meten.

Dit onderzoek is relevant voor watervoorziening van landbouw, natuur en de drinkwatervoorziening. De verdamping van natuurgebieden kan nu beter gekwantificeerd worden en hydrologische modellen kunnen zo worden verbeterd. Ook biedt het onderzoek aanknopingspunten om het vegetatiebeheer aan te zodanig aan te passen, dat de voorraad grondwater toeneemt.

Meer informatie:
Lees het proefschrift hier

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het

Welkom op de nieuwe site van H2O/KNW!

Wil je een rondleiding of ga je liever gelijk aan de slag?

Neem een rondleiding      Ga gelijk aan de slag