secundair logo knw 1

Miami is door een lage ligging zeer kwetsbaar voor de stijgende zeespiegel I foto: kendallpools / Pixabay

De Global Commission on Adaptation is gestart met een jaar van actie. Dat gebeurde tijdens de speciale klimaattop van de Verenigde Naties. De commissie gaat werken aan praktische oplossingen voor klimaatadaptatie in de verschillende regio’s in de wereld.

De op maandag gehouden klimaattop zal vooral in het geheugen blijven hangen door het beeld van Greta Thunberg die een norse president Trump strak aanstaart en haar toespraak waarin zij regeringsleiders een veeg uit de pan geeft omdat die te weinig doen. Maar er gebeurde natuurlijk meer. De Global Commission on Adaptation luidde een actiejaar in. Dat loopt tot aan de Climate Adaptation Summit, die op 22 oktober 2020 in Amsterdam wordt gehouden.

De aftrap gebeurde onder meer door voorzitter Ban Ki-Moon, minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (lid van de commissie) en premier Mark Rutte. Tevens was koning Willem-Alexander - de Nederlandse delegatieleider - aanwezig bij de startbijeenkomst. Iedereen moet de kans krijgen op een betere toekomst, benadrukte Ban Ki-Moon. “Tijdens ons actiejaar komen we met wereldwijde klimaatbestendige oplossingen, zodat we levens kunnen redden, risico's kunnen verminderen, economieën kunnen versterken en ons leefomgeving kunnen beschermen. Er is geen tijd meer te verliezen.”

Praktische oplossingen
De mondiale klimaatcommissie gaat werken aan praktische oplossingen voor regio’s, zoals het versterken van kustgebieden en het toekomstbestendig maken van infrastructuur in steden. Het actiejaar vloeit voort uit het eerder deze maand verschenen rapport Adapt now: a global call for leadership on climate resilience. Hierin beveelt de commissie aan om op vijf sleutelterreinen 1,8 biljoen dollar tot 2030 te investeren, onder meer in robuustere watersystemen. Dit kan 7,1 biljoen dollar aan voordelen opleveren.

Het Global Center on Adaptation (GCA) dat de commissie ondersteunt, krijgt behalve in Groningen, Rotterdam en Beijing nu ook een kantoor in Miami. Daarover sloten minister Van Nieuwenhuizen en burgemeester Francis Suarez een overeenkomst. Het regiokantoor van het GCA in Miami gaat fungeren als kennismakelaar voor het Noord-Amerikaanse continent. Klimaatverandering vormt een bedreiging voor de stad in Florida, omdat grote delen maar net boven de zeespiegel liggen en onbeschermd zijn. Daarom moet er worden geïnvesteerd in onder meer kustbescherming.

 

MEER INFORMATIE
Persbericht start van actiejaar
Persbericht GCA-kantoor in Miami
Bericht over rapport klimaatcommissie 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie