secundair logo knw 1

Commissievoorzitter Ban Ki-moon (naast premier Rutte) riep op om veel meer te investeren in klimaatadaptatie (foto: IPCC/twitter)

De Global Commission on Adaptation is van start gegaan. De commissie gaat een actieagenda opstellen die volgend jaar september tijdens de klimaattop van de VN wordt gepresenteerd. Hierin komen maatregelen te staan die versneld moeten worden genomen.

De aftrap was vanmiddag in de Ridderzaal in Den Haag. Het doel van de Global Commission on Adaptation verschilt van andere wereldwijde klimaatinitiatieven die zich vooral richten op mitigatie. Landen worden gestimuleerd om maatregelen te nemen tegen de gevolgen van klimaatverandering en klimaatdoelen te halen.

Voorzitter Ban Ki-moon, tussen 2007 en 2016 secretaris-generaal van de Verenigde Naties, maakte tijdens de openingsceremonie bekend dat een brede coalitie van zeventien landen de mondiale klimaatcommissie steunt. Uit Europa doen Denemarken, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk mee en uit Azië Bangladesh, China, India, Indonesië en de Marshalleilanden. Afrika is vertegenwoordigd door Ethiopië, Senegal en Zuid-Afrika. Uit Noord- en Midden-Amerika zijn Canada, Costa Rica, Grenada en Mexico van de partij, terwijl Argentinië als enige land uit Zuid-Amerika deelneemt.

Actieagenda in 2019
Bij de VN-klimaattop in september 2019 gaat de klimaatcommissie een actieagenda presenteren. Hierin beschrijft de commissie de urgentie van adaptatie op basis van gegevens van wetenschappelijke en economische instituten. De agenda bevat ook concrete acties, zoals maatregelen die versneld moeten worden genomen. Tevens wordt ingegaan op wat overheden, bedrijven en burgers nu al kunnen doen om de wereld veiliger te maken.

Ban Ki-moon benadrukte de noodzaak om snel aan de slag te gaan met adaptatie. “Anders lopen we het risico dat we in de komende decennia niet meer verzekerd zijn van voedsel, energie en water. Verdere economische groei én terugdringing van armoede over de hele wereld blijven alleen mogelijk als samenlevingen veel meer investeren in klimaatadaptatie. Dit kost minder dan op dezelfde voet doorgaan, terwijl de voordelen vele malen groter zijn.”

Naast Ban Ki-moon bestaat de leiding van de Global Commission on Adaptation uit Microsoft-oprichter Bill Gates en Kristalina Georgieva, de ceo van de Wereldbank. Zij maken deel uit van een breed samengesteld gezelschap van 28 ‘commissioners’ uit de hele wereld. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en bestuursvoorzitter Feike Sijbesma van DSM zijn de Nederlandse deelnemers. Enkele andere commissioners zijn Michelle Bachelet (Hoge Commissaris voor de Mensenrechten), Anne Hidalgo (burgemeester van Parijs) en Francis Suarez (burgemeester van Miami). Verder heeft acteur Leonardo DiCaprio die zich al jarenlang inzet voor het tegengaan van klimaatverandering, zijn steun toegezegd.

Actietop in Nederland
In een videoboodschap sprak Gates over een tijd met zowel grote risico’s als geweldige kansen. “Beleid is nodig om kwetsbare bevolkingen te helpen met klimaatadaptie. We moeten ervoor zorgen dat overheden en andere stakeholders innovatie steunen en doorbraken daar terechtkomen waar die het meeste nodig zijn.”

Volgens Van Nieuwenhuizen is het opstellen van de actieagenda slechts het halve werk. “Het uitvoeren van de aanbevelingen is net zo belangrijk. Een jaar van actie zal volgen.” De minister kondigde een grote internationale Climate Adaptation Action Summit aan. Deze top vindt medio 2020 in Nederland plaats.

De mondiale klimaatcommissie wordt ondersteund door het Global Center on Adaptation, met Patrick Verkooijen als ceo. Het centrum heeft vestigingen in Rotterdam en Groningen. Het Groningse kantoor wordt morgen geopend door Ban Ki-moon. De Zuid-Koreaan krijgt dan tevens een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen, vooral vanwege zijn grote bijdrage aan de totstandkoming van het Klimaatakkoord van Parijs. In de Maasstad wordt een drijvend kantoor gebouwd dat over twee jaar opengaat. Het Global Center on Adaptation werkt hier nu vanuit een tijdelijke locatie.

Meer informatie

Bericht over start klimaatcommissie

Eerder bericht over klimaatcommissie

Speech van minister Van Nieuwenhuizen

Brief van minister aan Tweede Kamer

Informatie over Global Center on Adaptation

Eredoctoraat voor Ban Ki-moon

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.