0
0
0
s2smodern

Nederland is het enige West-Europese land zonder uitgewerkt plan om drinkwaterrestricties op te leggen in periodes van grote droogte. Op basis van een RIVM-rapport stelt de Beleidstafel Droogte dat moet dit veranderen. "Verstandig om een systeem op de plank te hebben."

Na de droge zomer van 2018 werd een Beleidstafel Droogte opgezet om in kaart te brengen hoe Nederland zich in 2050 kan weren tegen watertekorten. De Beleidstafel kwam tot 46 aanbevelingen. Een daarvan luidde dat de mogelijkheden om drinkwaterrestricties op te leggen in periodes van crises, verder uitgewerkt moeten worden. Ook in Nederland zullen warme, droge zomers in de toekomst namelijk gevolgen kunnen hebben voor de drinkwatervoorziening.

Escalatiemodel
De aanbeveling volgt op een rapport van de RIVM, Ervaringen met drinkwaterrestricties in het buitenland en verkenning van de mogelijkheden voor Nederland. Het RIVM analyseerde hoe andere landen te werk gaan bij het opleggen van drinkwaterrestricties. Alle landen kennen een escalatiemodel. Na de normale fase volgt een ‘waakzaamheidsfase’ met een oproep om vrijwillig minder drinkwater te gebruiken, al dan niet op piekmomenten. In de ‘alarmfase’ zijn vervolgens bepaalde handelingen, bijvoorbeeld het sproeien van de tuin of het wassen van de auto’s, niet of beperkt toegestaan en in de ‘crisisfase’ mag drinkwater alleen worden gebruikt voor consumptie, gezondheidsdoelen en hygiëne.

 

-advertentie-

 

Vrijwillig
Volgens Robin van Leerdam, die namens RIVM het onderzoek verrichtte, zal een oproep om vrijwillig het drinkwatergebruik te beperken meestal afdoende zijn. Ervaringen in andere landen wijzen erop dat mensen bereid en in staat zijn om hun drinkwatergebruik te verminderen als ze dat wordt verzocht. “Dat geldt zeker als mensen gewend zijn aan drinkwaterschaarste en het als het ware al is ingeburgerd dat je soms wat minder drinkwater mag gebruiken. In Nederland is dat bewustzijn wat minder. Hoewel sommige drinkwaterbedrijven in 2018 ook een oproep hebben gedaan en dat lijkt toch ook wel een effect te hebben gehad”.

Op de plank
De RIVM-onderzoeker verwacht niet dat het in Nederland op korte termijn tot stevige drinkwaterrestricties zal komen. De waterbedrijven konden de droogte ook in 2018 goed opvangen. “Maar als het heel lang, heel droog is en het daarbovenop door een incident tot een verontreiniging van drinkwaterbronnen komt, kan er toch een situatie ontstaan waarbij een drinkwaterbedrijf tijdelijk niet aan de hele vraag kan voldoen. Daarom is het verstandig om nu alvast een haalbaar systeem uit te werken om in een crisissituatie op de plank te hebben liggen”.

Gedetailleerd uitwerken
Volgens Van Leerdam moet er nader onderzoek worden gedaan naar de consequenties van drinkwaterrestricties voor huishoudens en bedrijven. Ook moeten de noodbevoegdheid, de communicatie en de handhaving in geval van crisis gedetailleerd uitgewerkt worden. “Daarbij kunnen we gebruik maken van ervaringen in andere landen. Het escalatiemodel kan als voorbeeld dienen om een formule te vinden die werkt voor zowel de gebruikers van drinkwater, de drinkwaterbedrijven als voor de verantwoordelijke overheden”.

 

MEER INFORMATIE
Ervaringen met drinkwaterrestricties in het buitenland en verkenning van de mogelijkheden voor Nederland
'Grote inspanningen nodig om Nederland weerbaar te maken tegen watertekorten'
RIVM: restricties bij extreme vraag naar drinkwater goed uitvoerbaar

 

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.