0
0
0
s2smodern

De kans bestaat dat Limburg zijn eigen variant krijgt van Waternet, het watercyclusbedrijf van Amsterdam en omgeving. Het Amsterdamse Waternet is opgericht in 2006 en werkt voor de gemeente Amsterdam en voor het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het is tot dusverre het enige overheidsbedrijf in Nederland dat waterbeheer, rioolwaterzuivering en drinkwaterproductie combineert. De kans bestaat dat zoiets nu ook in Limburg van de grond komt.

De twee Limburgse waterschappen, drinkwaterwaterbedrijf WML en de 33 Limburgse gemeenten zijn in elk geval samen bezig met een "verkenning tot vergaande samenwerking". Directe aanleiding daarvoor is de fusie van de beide waterschappen per 1 januari 2017, laat Nicole Bregman, woordvoerder van de waterschappen, weten.

De twee Limburgse waterschappen (waterschap Peel en Maasvallei en waterschap Roer en Overmaas) hebben momenteel een gemeenschappelijke regeling in de vorm van het Waterschapsbedrijf Limburg (WBL). "Nu de waterschappen één worden, moet voor die gemeenschappelijke regeling een nieuwe vorm worden gevonden. Daarbij komt het advies van de overheid om samenwerking te zoeken tussen verschillende instanties in de watersector. Bij elkaar is dat reden voor de waterschappen, het waterleidingbedrijf en de Limburgse gemeenten om verdere samenwerking te verkennen."

Of die samenwerking leidt tot een fusie en daarmee het ontstaan van het tweede Nederlandse watercyclusbedrijf na het Amsterdamse Waternet, is volgens Bregman nog bepaald niet zeker. "Het doel is om te komen tot goede samenwerking. Welke juridische vorm dat precies krijgt, wordt in een later stadium bekeken."

Bij Waterschapsbedrijf Limburg werken 150 mensen (ongeveer de helft op het kantoor in Roermond, de rest verspreid over achttien zuiveringsinstallaties). WML (Waterleiding Maatschappij Limburg) heeft een kleine 400 medewerkers.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.