0
0
0
s2smodern

De komende twintig jaar moeten de concentraties microverontreiniging in de Rijn met minstens 30 procent afnemen. Dit zogeheten reductiedoel hebben de negen ministers van de landen in het stroomgebied van de Rijn vandaag afgesproken op de Rijnministersconferentie in Amsterdam. 

Gerard Stroomberg 180 vk c Gerard Stroomberg"Daar zijn we heel blij mee’’, zegt directeur Gerard Stroomberg van RIWA-Rijn, die de conferentie bijwoonde. "Het is een ambitieus doel, maar ik geloof dat het kan.’’

Nederland was dit jaar gastland voor de zestiende Rijnministersconferentie van de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn (ICBR). Daarin zijn negen landen vertegenwoordigd: België, Duitsland, Frankrijk, Liechtenstein, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië.

De betrokken ministers en vertegenwoordigers maakten met elkaar afspraken over hoe om te gaan met onder meer hoogwater, watertekorten bij droogte, vismigratie en waterverontreiniging. De nieuwe afspraken worden vastgelegd in het programma ‘Rijn 2040’.

Meetbare doelen
RIWA-Rijn, het samenwerkingsverband van vier Nederlandse drinkwaterbedrijven die de Rijn als bron gebruiken (Oasen, PWN, Vitens en Waternet), drong in de aanloop naar de conferentie al aan op meetbare reductiedoelen voor stoffen in de Rijn. Uit het laatste jaarrapport bleek dat de kwaliteit van het rivierwater in twee decennia niet is verbeterd, ondanks de Europese Kaderrichtlijn Water uit 2000.

Ook het internationale samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven in het Rijnstroomgebied (IAWR), waar RIWA-Rijn bij aangesloten is, maakt zich zorgen om ''de groeiende lijst incidenten die de productie van drinkwater uit de Rijn bemoeilijken’’. Het riep de ministers vooraf op om de concentraties microverontreiniging, zoals medicijnresten, bestrijdingsmiddelen en industriële stoffen, met minstens 30 procent terug te dringen.

Dat is nu dus ook afgesproken en daar is Stroomberg tevreden over. ''Een andere optie was om de verontreiniging ‘significant’ terug te dringen, maar dat was wat ons betreft veel te weinig.’’

Maatregelen
Meer had van hem ook gemogen, maar dat bleek niet haalbaar. De afspraak is nu door alle landen ondertekend, ook door Frankrijk dat in de aanloop naar vandaag nog tegenstribbelde.

''Dit is genoeg om de boel in beweging te brengen’’, meent de RIWA-directeur. ''Nu gaat het feitelijk achteruit. Als het lukt om dat te draaien, vind ik het al heel wat. En ik geloof ook dat als de beweging eenmaal gaande is, die niet zo snel meer gestopt wordt.’’

Over hoe de verontreininging wordt tegengegaan, zijn vandaag geen concrete afspraken gemaakt. Stroomberg verwijst naar de catalogus van de IAWR, waarin twaalf maatregelen worden genoemd, zoals het gebruik van plaszakken om röntgencontrastmiddel op te vangen.

"Dat is nu aan de minister, daar wil ik op vertrouwen. Maar als het goed is, gaan wij dit merken.’’

Vispassages
Verder is vandaag afgesproken dat Frankrijk op drie plekken vispassages gaat bouwen, in navolging van het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen. Daardoor kunnen vissen straks vrijuit vanaf de Noordzee naar Zwitserland zwemmen.

Ook blijven alle Rijnlanden de komende twintig jaar investeren in dijken en oevers, zodat de kans op overstromingen in het riviergebied met nog eens 15 procent afneemt.

De afgelopen twintig jaar hebben de landen gezamenlijk al €14 miljard in dijken en rivierprojecten geïnvesteerd, waarmee de kans op overstromingen met 25 procent is afgenomen.


Een reactie op twitter:

Rectie CDA AGV


MEER INFORMATIE
12-puntencatalogus van de IAWR
Drinkwatersector: stel meetbare reductiedoelen voor stoffen in de Rijn
‘Waterkwaliteit Rijn ondanks Europese richtlijn niet verbeterd’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.