0
0
0
s2smodern

De komende twintig jaar moeten de concentraties microverontreiniging in de Rijn met minstens 30 procent afnemen. Dit zogeheten reductiedoel hebben de negen ministers van de landen in het stroomgebied van de Rijn vandaag afgesproken op de Rijnministersconferentie in Amsterdam. 

Gerard Stroomberg 180 vk c Gerard Stroomberg"Daar zijn we heel blij mee’’, zegt directeur Gerard Stroomberg van RIWA-Rijn, die de conferentie bijwoonde. "Het is een ambitieus doel, maar ik geloof dat het kan.’’

Nederland was dit jaar gastland voor de zestiende Rijnministersconferentie van de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn (ICBR). Daarin zijn negen landen vertegenwoordigd: België, Duitsland, Frankrijk, Liechtenstein, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië.

De betrokken ministers en vertegenwoordigers maakten met elkaar afspraken over hoe om te gaan met onder meer hoogwater, watertekorten bij droogte, vismigratie en waterverontreiniging. De nieuwe afspraken worden vastgelegd in het programma ‘Rijn 2040’.

Meetbare doelen
RIWA-Rijn, het samenwerkingsverband van vier Nederlandse drinkwaterbedrijven die de Rijn als bron gebruiken (Oasen, PWN, Vitens en Waternet), drong in de aanloop naar de conferentie al aan op meetbare reductiedoelen voor stoffen in de Rijn. Uit het laatste jaarrapport bleek dat de kwaliteit van het rivierwater in twee decennia niet is verbeterd, ondanks de Europese Kaderrichtlijn Water uit 2000.

Ook het internationale samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven in het Rijnstroomgebied (IAWR), waar RIWA-Rijn bij aangesloten is, maakt zich zorgen om ''de groeiende lijst incidenten die de productie van drinkwater uit de Rijn bemoeilijken’’. Het riep de ministers vooraf op om de concentraties microverontreiniging, zoals medicijnresten, bestrijdingsmiddelen en industriële stoffen, met minstens 30 procent terug te dringen.

Dat is nu dus ook afgesproken en daar is Stroomberg tevreden over. ''Een andere optie was om de verontreiniging ‘significant’ terug te dringen, maar dat was wat ons betreft veel te weinig.’’

Maatregelen
Meer had van hem ook gemogen, maar dat bleek niet haalbaar. De afspraak is nu door alle landen ondertekend, ook door Frankrijk dat in de aanloop naar vandaag nog tegenstribbelde.

''Dit is genoeg om de boel in beweging te brengen’’, meent de RIWA-directeur. ''Nu gaat het feitelijk achteruit. Als het lukt om dat te draaien, vind ik het al heel wat. En ik geloof ook dat als de beweging eenmaal gaande is, die niet zo snel meer gestopt wordt.’’

Over hoe de verontreininging wordt tegengegaan, zijn vandaag geen concrete afspraken gemaakt. Stroomberg verwijst naar de catalogus van de IAWR, waarin twaalf maatregelen worden genoemd, zoals het gebruik van plaszakken om röntgencontrastmiddel op te vangen.

"Dat is nu aan de minister, daar wil ik op vertrouwen. Maar als het goed is, gaan wij dit merken.’’

Vispassages
Verder is vandaag afgesproken dat Frankrijk op drie plekken vispassages gaat bouwen, in navolging van het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen. Daardoor kunnen vissen straks vrijuit vanaf de Noordzee naar Zwitserland zwemmen.

Ook blijven alle Rijnlanden de komende twintig jaar investeren in dijken en oevers, zodat de kans op overstromingen in het riviergebied met nog eens 15 procent afneemt.

De afgelopen twintig jaar hebben de landen gezamenlijk al €14 miljard in dijken en rivierprojecten geïnvesteerd, waarmee de kans op overstromingen met 25 procent is afgenomen.


Een reactie op twitter:

Rectie CDA AGV


MEER INFORMATIE
12-puntencatalogus van de IAWR
Drinkwatersector: stel meetbare reductiedoelen voor stoffen in de Rijn
‘Waterkwaliteit Rijn ondanks Europese richtlijn niet verbeterd’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.