0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu trekt te weinig geld uit voor het onderhoud van dammen, dijken, stuwen en stormvloedkeringen. Dat constateert de Algemene Rekenkamer.

De Rekenkamer stelt in een rapport dat donderdag 15 december verscheen, dat er de komende jaren een tekort is van 32 miljoen euro voor het onderhoud van het zogenoemde hoofdwatersysteem. In 2011 constateerde de minister zelf al dat er tot 2020 meer geld nodig is dan aanvankelijk begroot. Ze trok toen 151 miljoen extra uit. Volgens de Rekenkamer is daar bovenop nog eens 132 miljoen euro nodig. Dat kan grotendeels uit bestaande potjes komen, maar er resteert een financieringstekort van 32 miljoen.

Fundamenteler is de kritiek van de Rekenkamer dat de boekhouding van Rijkswaterstaat nog altijd niet op orde is. Voorlichter Joost Aerts: “Die boekhouding is niet specifiek genoeg. Er is geen duidelijk beeld van de staat van onderhoud van de duizenden projecten die Rijkswaterstaat beheert, en dus ook geen goede inschatting van het geld dat de komende jaren nodig is voor onderhoud. Dat betekent dat de minister de Kamer niet volledig kan informeren. Als die informatie verbetert, kan het zijn dat het tekort dat wij signaleren nog groter is. In theorie zou het ook kleiner kunnen zijn, maar wij zien de afgelopen jaren een trend dat er te weinig gebudgetteerd wordt voor het onderhoud van infrastructuur. Dat is onverstandig, want in de praktijk blijkt dat uitgesteld onderhoud per saldo duurder uitvalt.”

Minister Schultz stelt in een reactie dat ze een deel van het tekort kan dekken, waardoor het uiteindelijke tekort op 18 miljoen euro uitkomt. De minister kiest er bewust voor niet alle risico’s bij voorbaat af te dekken, schrijft ze in haar reactie. Zij vindt enige ‘budgetspanning’ gezond. Aerts: “De Algemene Rekenkamer vindt dat geen verstandige insteek, maar uiteindelijk moet de minister dat met de Kamer uitvechten.”

Klik hier voor het rapport van de Algemene Rekenkamer.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het