0
0
0
s2sdefault

De invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2021 is volgens minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) niet meer haalbaar. Zij gaat daarom met de gemeenten, provincies en waterschappen in overleg over een nieuwe datum. 

Niet alleen de coronacrisis, maar ook de voortgang van onder andere de digitale transformatie is hieraan debet, zo schrijft de minister in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. Het gaat dan om het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), een belangrijke voorwaarde voor de nieuwe werkwijze. Volgens Van Veldhoven moeten voor een goede implementatie van het DSO ''nog flink wat stappen’’ gezet worden.

Ze baseert zich op de uitkomsten van een evaluatie (‘Gateway Review’), die laat zien dat er dringend aanvullende maatregelen nodig zijn om knelpunten weg te nemen. ''De verwerving en implementatie van lokale software door bevoegd gezagen komt niet voortvarend genoeg op gang’’, aldus de bewindsvrouw.

''De samenloop van de grote inzet die nodig is om de Omgevingswet te implementeren met het coronavirus maakt dat ik nu een duidelijk signaal wil geven om niet vast te houden aan de voorgenomen invoeringsdatum, zodat bevoegd gezagen zich nu eerst kunnen richten op wat het belangrijkste is: het bestrijden van de gevolgen van corona.’’

Nieuwe datum
Van Veldhoven wil volgende week woensdag in overleg met de bestuurlijke partners tot een nieuwe datum komen. Over de inbreng van de Unie van Waterschappen kan woordvoerder Saskia van Amerongen op dit moment nog niets zeggen.

''Dat willen wij eerst met onze leden bespreken. Die hebben we daarom uitgenodigd voor een extra commissievergadering komende maandag.’’

Het uitstel komt niet als een verrassing, maar hing mede af van de maatregelen die het kabinet deze week bekend zou maken in verband met de coronacrisis. Duidelijk is inmiddels dat die gecontinueerd worden.

Aansluitmonitor
Volgens de minister bestaat bij alle partners nog steeds grote bereidheid om de Omgevingswet - een bundeling van wetten die moet zorgen voor minder regels, meer maatwerk en betere besluitvorming - in te voeren. Het gaat ook niet over de vraag of het stelsel in werking treedt, maar wanneer, benadrukt zij.

''Ik zie dat de decentrale overheden, het Rijk en ICT-aanbieders op creatieve wijze doorwerken aan de voorbereiding op de Omgevingswet. Ook het gezamenlijk werken aan de totstandkoming van de wet- en regelgeving gaat door.’’

Uit de meest recente ‘Aansluitmonitor’ blijkt dat alle waterschappen inmiddels zijn aangemeld bij het DSO, maar pas een is daadwerkelijk aangesloten en kan een aanvraag of melding ontvangen en verwerken.

 

MEER INFORMATIE
Kamerbrief Inwerkingtreding Omgevingswet
Ledenbrief Unie van Waterschappen
Aansluitmonitor
Invoering Omgevingswet mogelijk vertraagd door coronacrisis 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.