0
0
0
s2smodern

De invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2021 is volgens minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) niet meer haalbaar. Zij gaat daarom met de gemeenten, provincies en waterschappen in overleg over een nieuwe datum. 

Niet alleen de coronacrisis, maar ook de voortgang van onder andere de digitale transformatie is hieraan debet, zo schrijft de minister in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. Het gaat dan om het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), een belangrijke voorwaarde voor de nieuwe werkwijze. Volgens Van Veldhoven moeten voor een goede implementatie van het DSO ''nog flink wat stappen’’ gezet worden.

Ze baseert zich op de uitkomsten van een evaluatie (‘Gateway Review’), die laat zien dat er dringend aanvullende maatregelen nodig zijn om knelpunten weg te nemen. ''De verwerving en implementatie van lokale software door bevoegd gezagen komt niet voortvarend genoeg op gang’’, aldus de bewindsvrouw.

''De samenloop van de grote inzet die nodig is om de Omgevingswet te implementeren met het coronavirus maakt dat ik nu een duidelijk signaal wil geven om niet vast te houden aan de voorgenomen invoeringsdatum, zodat bevoegd gezagen zich nu eerst kunnen richten op wat het belangrijkste is: het bestrijden van de gevolgen van corona.’’

Nieuwe datum
Van Veldhoven wil volgende week woensdag in overleg met de bestuurlijke partners tot een nieuwe datum komen. Over de inbreng van de Unie van Waterschappen kan woordvoerder Saskia van Amerongen op dit moment nog niets zeggen.

''Dat willen wij eerst met onze leden bespreken. Die hebben we daarom uitgenodigd voor een extra commissievergadering komende maandag.’’

Het uitstel komt niet als een verrassing, maar hing mede af van de maatregelen die het kabinet deze week bekend zou maken in verband met de coronacrisis. Duidelijk is inmiddels dat die gecontinueerd worden.

Aansluitmonitor
Volgens de minister bestaat bij alle partners nog steeds grote bereidheid om de Omgevingswet - een bundeling van wetten die moet zorgen voor minder regels, meer maatwerk en betere besluitvorming - in te voeren. Het gaat ook niet over de vraag of het stelsel in werking treedt, maar wanneer, benadrukt zij.

''Ik zie dat de decentrale overheden, het Rijk en ICT-aanbieders op creatieve wijze doorwerken aan de voorbereiding op de Omgevingswet. Ook het gezamenlijk werken aan de totstandkoming van de wet- en regelgeving gaat door.’’

Uit de meest recente ‘Aansluitmonitor’ blijkt dat alle waterschappen inmiddels zijn aangemeld bij het DSO, maar pas een is daadwerkelijk aangesloten en kan een aanvraag of melding ontvangen en verwerken.

 

MEER INFORMATIE
Kamerbrief Inwerkingtreding Omgevingswet
Ledenbrief Unie van Waterschappen
Aansluitmonitor
Invoering Omgevingswet mogelijk vertraagd door coronacrisis 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.