Drinkwater moet niet onnodig duurder worden. Betaalbaarheid van drinkwater is erg belangrijk omdat voldoende en veilig drinkwater in belangrijke mate bijdraagt aan de volksgezondheid. Dat schrijft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op vragen het Tweede Kamerlid Remco Dijkstra (VVD). 

Dijkstra vroeg de minister te reageren op een krantenartikel over het betoog van de drinkwaterbedrijven dat ze meer investeringsruimte willen en daartoe de tarieven willen verhogen. De WACC (Weighted Average Cost of Capital), een winstreguleringsmaatregel, zit de drinkwaterbedrijven daarbij in de weg - de WACC-methodiek belemmert het aantrekken van kapitaal. 

Ven Nieuwenhuizen schrijft dat de wettelijke rem op de winstvorming gebruikelijk is voor sectoren die een monopolie hebben, zoals de drinkwaterbedrijven. “Het doel van de WACC is afnemers te beschermen tegen overwinsten van drinkwaterbedrijven en te hoge tarieven en drinkwaterbedrijven een redelijke winst te bieden.”

ILT
Maar verder gaat ze niet. In de beantwoording verwijst de demissionaire bewindsvrouw naar het onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) naar de financiële situatie bij de drinkwaterbedrijven. Dat onderzoek richt zich op de toekomstige investeringen en de relatie met de WACC. “Zodra dit onderzoek is afgerond zal ik uw Kamer hierover informeren.”

De komende tien jaar neemt de totale investeringsbehoefte in de drinkwatersector met ruim 60 procent toe tot in totaal 6,7 miljard euro, aldus een onderzoek dat in opdracht van Vitens is uitgevoerd. De investeringen lopen op omdat de drinkwaterbedrijven moeten anticiperen op klimaatadaptatie, bevolkingsgroei, vervuiling, verduurzaming en de toenemende vervangingsopgave van ondergrondse infrastructuur.

Vorige maand besloot Van Nieuwenhuizen de Drinkwaterwet aan te passen, zodat de WACC, die elke twee jaar wordt herzien, eenmalig met maximaal twee jaar kan worden verlengd. Met een verlenging wordt vooralsnog verdere verlaging van de WACC voorkomen (een gevolg van de dalende marktrentes) en tegelijk wordt er tijd gewonnen om te kijken naar aanpassing van de methodiek.

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Drinkwaterprijs met gemiddeld 2,4 procent gestegen
H2O Actueel: Vewin blij met tijdelijk bevriezen van WACC-regeling

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.