0
0
0
s2sdefault

Drinkwater moet niet onnodig duurder worden. Betaalbaarheid van drinkwater is erg belangrijk omdat voldoende en veilig drinkwater in belangrijke mate bijdraagt aan de volksgezondheid. Dat schrijft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op vragen het Tweede Kamerlid Remco Dijkstra (VVD). 

Dijkstra vroeg de minister te reageren op een krantenartikel over het betoog van de drinkwaterbedrijven dat ze meer investeringsruimte willen en daartoe de tarieven willen verhogen. De WACC (Weighted Average Cost of Capital), een winstreguleringsmaatregel, zit de drinkwaterbedrijven daarbij in de weg - de WACC-methodiek belemmert het aantrekken van kapitaal. 

Ven Nieuwenhuizen schrijft dat de wettelijke rem op de winstvorming gebruikelijk is voor sectoren die een monopolie hebben, zoals de drinkwaterbedrijven. “Het doel van de WACC is afnemers te beschermen tegen overwinsten van drinkwaterbedrijven en te hoge tarieven en drinkwaterbedrijven een redelijke winst te bieden.”

ILT
Maar verder gaat ze niet. In de beantwoording verwijst de demissionaire bewindsvrouw naar het onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) naar de financiële situatie bij de drinkwaterbedrijven. Dat onderzoek richt zich op de toekomstige investeringen en de relatie met de WACC. “Zodra dit onderzoek is afgerond zal ik uw Kamer hierover informeren.”

De komende tien jaar neemt de totale investeringsbehoefte in de drinkwatersector met ruim 60 procent toe tot in totaal 6,7 miljard euro, aldus een onderzoek dat in opdracht van Vitens is uitgevoerd. De investeringen lopen op omdat de drinkwaterbedrijven moeten anticiperen op klimaatadaptatie, bevolkingsgroei, vervuiling, verduurzaming en de toenemende vervangingsopgave van ondergrondse infrastructuur.

Vorige maand besloot Van Nieuwenhuizen de Drinkwaterwet aan te passen, zodat de WACC, die elke twee jaar wordt herzien, eenmalig met maximaal twee jaar kan worden verlengd. Met een verlenging wordt vooralsnog verdere verlaging van de WACC voorkomen (een gevolg van de dalende marktrentes) en tegelijk wordt er tijd gewonnen om te kijken naar aanpassing van de methodiek.

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Drinkwaterprijs met gemiddeld 2,4 procent gestegen
H2O Actueel: Vewin blij met tijdelijk bevriezen van WACC-regeling

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.