0
0
0
s2smodern

Drinkwater moet niet onnodig duurder worden. Betaalbaarheid van drinkwater is erg belangrijk omdat voldoende en veilig drinkwater in belangrijke mate bijdraagt aan de volksgezondheid. Dat schrijft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op vragen het Tweede Kamerlid Remco Dijkstra (VVD). 

Dijkstra vroeg de minister te reageren op een krantenartikel over het betoog van de drinkwaterbedrijven dat ze meer investeringsruimte willen en daartoe de tarieven willen verhogen. De WACC (Weighted Average Cost of Capital), een winstreguleringsmaatregel, zit de drinkwaterbedrijven daarbij in de weg - de WACC-methodiek belemmert het aantrekken van kapitaal. 

Ven Nieuwenhuizen schrijft dat de wettelijke rem op de winstvorming gebruikelijk is voor sectoren die een monopolie hebben, zoals de drinkwaterbedrijven. “Het doel van de WACC is afnemers te beschermen tegen overwinsten van drinkwaterbedrijven en te hoge tarieven en drinkwaterbedrijven een redelijke winst te bieden.”

ILT
Maar verder gaat ze niet. In de beantwoording verwijst de demissionaire bewindsvrouw naar het onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) naar de financiële situatie bij de drinkwaterbedrijven. Dat onderzoek richt zich op de toekomstige investeringen en de relatie met de WACC. “Zodra dit onderzoek is afgerond zal ik uw Kamer hierover informeren.”

De komende tien jaar neemt de totale investeringsbehoefte in de drinkwatersector met ruim 60 procent toe tot in totaal 6,7 miljard euro, aldus een onderzoek dat in opdracht van Vitens is uitgevoerd. De investeringen lopen op omdat de drinkwaterbedrijven moeten anticiperen op klimaatadaptatie, bevolkingsgroei, vervuiling, verduurzaming en de toenemende vervangingsopgave van ondergrondse infrastructuur.

Vorige maand besloot Van Nieuwenhuizen de Drinkwaterwet aan te passen, zodat de WACC, die elke twee jaar wordt herzien, eenmalig met maximaal twee jaar kan worden verlengd. Met een verlenging wordt vooralsnog verdere verlaging van de WACC voorkomen (een gevolg van de dalende marktrentes) en tegelijk wordt er tijd gewonnen om te kijken naar aanpassing van de methodiek.

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Drinkwaterprijs met gemiddeld 2,4 procent gestegen
H2O Actueel: Vewin blij met tijdelijk bevriezen van WACC-regeling

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.