secundair logo knw 1

Drinkwater moet niet onnodig duurder worden. Betaalbaarheid van drinkwater is erg belangrijk omdat voldoende en veilig drinkwater in belangrijke mate bijdraagt aan de volksgezondheid. Dat schrijft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op vragen het Tweede Kamerlid Remco Dijkstra (VVD). 

Dijkstra vroeg de minister te reageren op een krantenartikel over het betoog van de drinkwaterbedrijven dat ze meer investeringsruimte willen en daartoe de tarieven willen verhogen. De WACC (Weighted Average Cost of Capital), een winstreguleringsmaatregel, zit de drinkwaterbedrijven daarbij in de weg - de WACC-methodiek belemmert het aantrekken van kapitaal. 

Ven Nieuwenhuizen schrijft dat de wettelijke rem op de winstvorming gebruikelijk is voor sectoren die een monopolie hebben, zoals de drinkwaterbedrijven. “Het doel van de WACC is afnemers te beschermen tegen overwinsten van drinkwaterbedrijven en te hoge tarieven en drinkwaterbedrijven een redelijke winst te bieden.”

ILT
Maar verder gaat ze niet. In de beantwoording verwijst de demissionaire bewindsvrouw naar het onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) naar de financiële situatie bij de drinkwaterbedrijven. Dat onderzoek richt zich op de toekomstige investeringen en de relatie met de WACC. “Zodra dit onderzoek is afgerond zal ik uw Kamer hierover informeren.”

De komende tien jaar neemt de totale investeringsbehoefte in de drinkwatersector met ruim 60 procent toe tot in totaal 6,7 miljard euro, aldus een onderzoek dat in opdracht van Vitens is uitgevoerd. De investeringen lopen op omdat de drinkwaterbedrijven moeten anticiperen op klimaatadaptatie, bevolkingsgroei, vervuiling, verduurzaming en de toenemende vervangingsopgave van ondergrondse infrastructuur.

Vorige maand besloot Van Nieuwenhuizen de Drinkwaterwet aan te passen, zodat de WACC, die elke twee jaar wordt herzien, eenmalig met maximaal twee jaar kan worden verlengd. Met een verlenging wordt vooralsnog verdere verlaging van de WACC voorkomen (een gevolg van de dalende marktrentes) en tegelijk wordt er tijd gewonnen om te kijken naar aanpassing van de methodiek.

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Drinkwaterprijs met gemiddeld 2,4 procent gestegen
H2O Actueel: Vewin blij met tijdelijk bevriezen van WACC-regeling

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):