0
0
0
s2smodern

Arjen Hoekstra, hoogleraar watermanagement aan de Universiteit Twente (UT), krijgt een subsidie van 2,5 miljoen euro van de European Research Council voor zijn onderzoek earth@lternatives. De wetenschapper richt zich met zijn onderzoek op de vraag hoeveel land en water wereldwijd nodig zijn voor de productie en consumptie van ons voedsel en energie.

De ERC Advanced Grant geldt als prestigieus. In totaal ontvangen 222 onderzoekers in Europa een financiële bijdrage voor hun onderzoek, met een maximum van € 2,5 miljoen per project. Hoekstra krijgt voor zijn onderzoek dus de maximale bijdrage. 

Hoekstra beschouwt de toekenning als een eer, tekent dagblad Twentsche Courant Tubantia op. De kans dat je de subsidie krijgt, bedraagt maar 10 procent, aldus de onderzoeker. De Europese subsidie geldt voor 5 jaar. In totaal verdeelt de European Research Council € 540 miljoen aan onderzoeksgeld. Op de lijst van uitverkoren onderzoeken staan 23 projecten van Nederlandse wetenschappers.

Verantwoord omspringen
Het internationale onderzoek van Hoekstra richt zich op de vraag hoeveel land en water wereldwijd nodig zijn om ons voedsel en energie te produceren. “We moeten verantwoord omspringen met de natuurlijke hulpbronnen land en water, in onze productie en consumptie”, aldus de onderzoeker op de site van UT. “We moeten deze hulpbronnen ook nog eens eerlijk verdelen. En: de samenleving heeft meer veerkracht (‘resilience’) nodig om schokken te kunnen opvangen.”

Naar al deze aspecten wordt wel onderzoek gedaan, aldus Hoekstra, maar niet in onderlinge samenhang. En dat is wat de onderzoeker doet. De wetenschapper gaat daarbij voor het eerst methodes uit verschillende vakgebieden integreren. Ook de manier waarop verschillende typen samenlevingen omgaan met risico en onzekerheid is een belangrijk element.

Sustainable Development Goals
Alleen dankzij zo’n integrale en multidisciplinaire benadering kunnen we echt begrijpen wat nodig is om de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties te realiseren, aldus Hoekstra.

“We willen voedsel en energie voor iedereen, maar we willen ook duurzaam en veerkrachtig zijn. Soms zijn deze doelen in strijd met elkaar, daarom zullen we synergieën en compromissen analyseren tussen ecologische duurzaamheid, efficiënt gebruik van hulpbronnen, sociale rechtvaardigheid en sociaal-ecologische veerkracht”, zegt de hoogleraar tegen U-Today, het universiteitsblad van de Universiteit Twente.

Toekomstscenario's
“We gaan zowel naar trends in het verleden kijken als toekomstscenario’s ontwikkelen”, laat de hoogleraar aan H2O weten. “Dat doen we vanuit het oogpunt van productie, handel en consumptie en vanuit het perspectief van duurzaamheid, efficiënt hulpbronnen gebruik, rechtvaardige verdeling en veerkracht.”

Om te beginnen brengt Hoekstra ‘met ongekende precisie’ op wereldschaal het gebruik van land en water voor de productie en consumptie van voedsel en energie in kaart. Op basis van een analyse van de afgelopen decennia, en in combinatie met nieuwe modellen, moet dit vervolgens tot alternatieve scenario’s leiden voor realiseren van SDG’s die ‘niet alleen gebaseerd zijn op economische omstandigheden, maar ook rekening houden met culturele en politieke aspecten’.

 

MEER INFORMATIE
ERC advanced grant for Arjen Hoekstra, Bram Nauta and Andrew Skidmore
ERC Advanced Grant for three UT researchers
EU invests €540 million to boost cutting-edge research

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Huishoudens moeten naar verhouding meer geld betalen voor de waterschapsbelasting dan bedrijven. Dat komt door de gestegen WOZ-waarde van woningen in de laatste jaren, terwijl bedrijfspanden nauwelijks in waarde zijn gestegen. Vereniging Eigen Huis vindt de verdeling niet eerlijk. Maar de Unie van Waterschappen wil nog niet meewerken aan een oplossing maar uitstellen tot "nadat het wetsvoorstel is vastgesteld in 2e en 1e Kamer". Zie:
https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst

.
Erg mooi plan, prachtige visie. De grootste verliespost (verdamping) aanpakken zou ik er nog aan toevoegen: verwijder soortenarme plantages van naaldhout, dat levert waterwinst op én meer biodiversiteit. De CO2-vastlegging gebeurt in de voedselrijkere wadi's twee keer zo efficiënt, dus dat is ook weer winst.
Unie gevangen in eigen modellen.
De Unie van waterschappen is al bijna een jaar bezig om wat uit vinden welk model geldt voor een goede kostenverdeling. Een stuurgoep produceerde ingewikkelde modellen voor de al ingewikkelde huidige verdelingssystematiek. Met als resultaat dan een verdeling over vier categorieën: gebouwd, ongebouwd, ingezetenen en natuur. Met totaal ondoorzichtige grondslagen. Er bleven twee modellen over, uitgerekend van het huidige systeem dat al tien jaar niet goed werkt. In beide systemen passen niet alle waterschappen, helemaal niet als met plusvoorzieningen worden toegepast. Maar volgens mij zijn de waterschappen mans genoeg om zelf wel de verdeling over de categorieën maken met de eigen gebiedskenmerken, welke dat maar mogen zijn. Helemaal geen modellen. Een model beperkt alleen maar. Een gemeente bepaalt ook zelfstandig tarieven voor OZB, afvalstoffenheffing en rioolrecht. Schiermonnikoog met 700 inwoners ook. Kan een waterschap met 300.000- 1 miljoen inwoners zoiets niet? In het bestuur van het wetterskip zitten vaak voor een derde oud-wethouders en ex-raadleden. Die hebben dat jarenlang gedaan. Unie, hou op met het gieten van oude wijn in nieuwe zakken.
Een terechte oproep om voor goed waterbeheer te kijken naar de oorspronkelijke functies van bodem en ondergrond in de regulatie van water. Aanvullend op het overzicht van functies in het artikel kun je nog onderscheiden: de regeneratieve functie (recreatie, natuur, verbinding met natuurlijke elementen) en de ecologische dragerfunctie (natuur, biodiversiteit, huisvesting voor grotere dieren, microklimaten). Het landschap, gevormd door bodem en ondergrond, is een factor op zichzelf die mede beschouwd kan worden. Zo wordt de afweging voor klimaatadaptieve maatregelen verbreed en zullen de maatregelen duurzamer bijdragen aan de hele leefomgeving en al zijn bewoners.
Met veel aandacht en interesse heb ik uw uitvoerige artikel gelezen. Ik woon in aan de rand van Apeldoorn, nabij onze bossen. Het probleem "DROOGTE" is hier erg actueel. Veel publicaties in onze pers, veel reacties van vakmensen, bv van Jos Peters van Royal Haskoning DHV in de Stentor van 22 augustus 2020, of van Marjolein Koek van Natuurmonumenten, juli 2020, "noodwapen tegen droogte op de Veluwe". Als geograaf houdt het probleem "droogte" mij ook voortdurend bezig.
Voorstel van ecoloog Herman van Dam: Vervang het naaldbos door loofbos. Naaldbomen gebruiken het hele jaar door (!) water, loofbossen in de winter bijna niets. Dat moet op veel grotere schaal gebeuren. Uiteindelijk werden de naaldbomen destijds hier aangeplant om de steenkolenmijnen in Zuid Limburg van "stutpalen" te voorzien. Sindsdien maken de naaldbomen een veel te groot aandeel uit van de Veluwse bossen. Maar bijna geen mens in en om de Veluwe is op de hoogte van dat probleem of trekt zich daar iets van aan!!
Ik kijk uit naar uw reactie en uw voorstel hoe dit Naaldbomenprobleem op te lossen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.