0
0
0
s2smodern

Arjen Hoekstra, hoogleraar watermanagement aan de Universiteit Twente (UT), krijgt een subsidie van 2,5 miljoen euro van de European Research Council voor zijn onderzoek earth@lternatives. De wetenschapper richt zich met zijn onderzoek op de vraag hoeveel land en water wereldwijd nodig zijn voor de productie en consumptie van ons voedsel en energie.

De ERC Advanced Grant geldt als prestigieus. In totaal ontvangen 222 onderzoekers in Europa een financiële bijdrage voor hun onderzoek, met een maximum van € 2,5 miljoen per project. Hoekstra krijgt voor zijn onderzoek dus de maximale bijdrage. 

Hoekstra beschouwt de toekenning als een eer, tekent dagblad Twentsche Courant Tubantia op. De kans dat je de subsidie krijgt, bedraagt maar 10 procent, aldus de onderzoeker. De Europese subsidie geldt voor 5 jaar. In totaal verdeelt de European Research Council € 540 miljoen aan onderzoeksgeld. Op de lijst van uitverkoren onderzoeken staan 23 projecten van Nederlandse wetenschappers.

Verantwoord omspringen
Het internationale onderzoek van Hoekstra richt zich op de vraag hoeveel land en water wereldwijd nodig zijn om ons voedsel en energie te produceren. “We moeten verantwoord omspringen met de natuurlijke hulpbronnen land en water, in onze productie en consumptie”, aldus de onderzoeker op de site van UT. “We moeten deze hulpbronnen ook nog eens eerlijk verdelen. En: de samenleving heeft meer veerkracht (‘resilience’) nodig om schokken te kunnen opvangen.”

Naar al deze aspecten wordt wel onderzoek gedaan, aldus Hoekstra, maar niet in onderlinge samenhang. En dat is wat de onderzoeker doet. De wetenschapper gaat daarbij voor het eerst methodes uit verschillende vakgebieden integreren. Ook de manier waarop verschillende typen samenlevingen omgaan met risico en onzekerheid is een belangrijk element.

Sustainable Development Goals
Alleen dankzij zo’n integrale en multidisciplinaire benadering kunnen we echt begrijpen wat nodig is om de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties te realiseren, aldus Hoekstra.

“We willen voedsel en energie voor iedereen, maar we willen ook duurzaam en veerkrachtig zijn. Soms zijn deze doelen in strijd met elkaar, daarom zullen we synergieën en compromissen analyseren tussen ecologische duurzaamheid, efficiënt gebruik van hulpbronnen, sociale rechtvaardigheid en sociaal-ecologische veerkracht”, zegt de hoogleraar tegen U-Today, het universiteitsblad van de Universiteit Twente.

Toekomstscenario's
“We gaan zowel naar trends in het verleden kijken als toekomstscenario’s ontwikkelen”, laat de hoogleraar aan H2O weten. “Dat doen we vanuit het oogpunt van productie, handel en consumptie en vanuit het perspectief van duurzaamheid, efficiënt hulpbronnen gebruik, rechtvaardige verdeling en veerkracht.”

Om te beginnen brengt Hoekstra ‘met ongekende precisie’ op wereldschaal het gebruik van land en water voor de productie en consumptie van voedsel en energie in kaart. Op basis van een analyse van de afgelopen decennia, en in combinatie met nieuwe modellen, moet dit vervolgens tot alternatieve scenario’s leiden voor realiseren van SDG’s die ‘niet alleen gebaseerd zijn op economische omstandigheden, maar ook rekening houden met culturele en politieke aspecten’.

 

MEER INFORMATIE
ERC advanced grant for Arjen Hoekstra, Bram Nauta and Andrew Skidmore
ERC Advanced Grant for three UT researchers
EU invests €540 million to boost cutting-edge research

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.