0
0
0
s2sdefault

Arjen Hoekstra, hoogleraar watermanagement aan de Universiteit Twente (UT), krijgt een subsidie van 2,5 miljoen euro van de European Research Council voor zijn onderzoek earth@lternatives. De wetenschapper richt zich met zijn onderzoek op de vraag hoeveel land en water wereldwijd nodig zijn voor de productie en consumptie van ons voedsel en energie.

De ERC Advanced Grant geldt als prestigieus. In totaal ontvangen 222 onderzoekers in Europa een financiële bijdrage voor hun onderzoek, met een maximum van € 2,5 miljoen per project. Hoekstra krijgt voor zijn onderzoek dus de maximale bijdrage. 

Hoekstra beschouwt de toekenning als een eer, tekent dagblad Twentsche Courant Tubantia op. De kans dat je de subsidie krijgt, bedraagt maar 10 procent, aldus de onderzoeker. De Europese subsidie geldt voor 5 jaar. In totaal verdeelt de European Research Council € 540 miljoen aan onderzoeksgeld. Op de lijst van uitverkoren onderzoeken staan 23 projecten van Nederlandse wetenschappers.

Verantwoord omspringen
Het internationale onderzoek van Hoekstra richt zich op de vraag hoeveel land en water wereldwijd nodig zijn om ons voedsel en energie te produceren. “We moeten verantwoord omspringen met de natuurlijke hulpbronnen land en water, in onze productie en consumptie”, aldus de onderzoeker op de site van UT. “We moeten deze hulpbronnen ook nog eens eerlijk verdelen. En: de samenleving heeft meer veerkracht (‘resilience’) nodig om schokken te kunnen opvangen.”

Naar al deze aspecten wordt wel onderzoek gedaan, aldus Hoekstra, maar niet in onderlinge samenhang. En dat is wat de onderzoeker doet. De wetenschapper gaat daarbij voor het eerst methodes uit verschillende vakgebieden integreren. Ook de manier waarop verschillende typen samenlevingen omgaan met risico en onzekerheid is een belangrijk element.

Sustainable Development Goals
Alleen dankzij zo’n integrale en multidisciplinaire benadering kunnen we echt begrijpen wat nodig is om de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties te realiseren, aldus Hoekstra.

“We willen voedsel en energie voor iedereen, maar we willen ook duurzaam en veerkrachtig zijn. Soms zijn deze doelen in strijd met elkaar, daarom zullen we synergieën en compromissen analyseren tussen ecologische duurzaamheid, efficiënt gebruik van hulpbronnen, sociale rechtvaardigheid en sociaal-ecologische veerkracht”, zegt de hoogleraar tegen U-Today, het universiteitsblad van de Universiteit Twente.

Toekomstscenario's
“We gaan zowel naar trends in het verleden kijken als toekomstscenario’s ontwikkelen”, laat de hoogleraar aan H2O weten. “Dat doen we vanuit het oogpunt van productie, handel en consumptie en vanuit het perspectief van duurzaamheid, efficiënt hulpbronnen gebruik, rechtvaardige verdeling en veerkracht.”

Om te beginnen brengt Hoekstra ‘met ongekende precisie’ op wereldschaal het gebruik van land en water voor de productie en consumptie van voedsel en energie in kaart. Op basis van een analyse van de afgelopen decennia, en in combinatie met nieuwe modellen, moet dit vervolgens tot alternatieve scenario’s leiden voor realiseren van SDG’s die ‘niet alleen gebaseerd zijn op economische omstandigheden, maar ook rekening houden met culturele en politieke aspecten’.

 

MEER INFORMATIE
ERC advanced grant for Arjen Hoekstra, Bram Nauta and Andrew Skidmore
ERC Advanced Grant for three UT researchers
EU invests €540 million to boost cutting-edge research

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Citaat: 'De Unie wijst erop dat de waterschappen komend jaar meer dan ooit tevoren investeren in veilige dijken en in schoon en voldoende water: 1,8 miljard euro.' Maar de Unie 'vergeet' te melden dat deze 1,8 miljard de opbrengst is van de Watersysteemheffing voor alle waterschappen samen. Dat is dus niet *extra* geld, maar reguliere financiering van droge voeten en schoon water. Het is mooi om dit geld voor de kerntaken van de waterschappen te labelen als een klimaatbeheer, maar er blijft dus extra geld nodig om, zoals de Unie stelt: "Er is wel extra rijksgeld voor decentrale overheden nodig om Nederland versneld aan te passen aan weersextremen."
Het pleidooi van VNG, IPO en Unie voor 1,8 miljard euro voor uitvoering van het Klimaatakkoord (2022-2024) is niet gehonoreerd. Maar als het Rijk de kosten voor klimaatadaptatie niet wil betalen, dan zit er voor de waterschappen niets anders op om naast de watersysteemheffing een aparte klimaatadaptatie-heffing in te voeren. Een heffing van 2 tientjes voor alle tien miljoen huishoudens in Nederland levert 200 miljoen per jaar op. Over drie jaar is dat 600 miljoen en dat is precies één-derde van het bedrag van 1,8 miljard dat VNG, IPO en Unie samen vragen. Zo eenvoudig kan het zijn.
Er wordt 6,7 miljard euro uitgetrokken voor klimaat en het deltaprogramma zoetwater krijgt 100 miljoen. Dat is dus ongeveer 1,5% van dit enorme bedrag. Verder is in 2018 besloten om het Deltafonds uit te breiden van het wegwerken van de achterstand in het onderhoud van dijken naar wateroverlast door klimaatverandering. En nu moet er volgens de deltacommissaris 800 miljoen bij. Wie kan dit balletje-balletje nog volgen? Volgens mij komt het deltaprogramma dus nog steeds structureel geld tekort. Enige journalistieke duiding is wel op z'n plaats!
Proficiat Hein, en ik wens je veel succes op dit essentiële beleidsterrein.
Super interessant en heel mooi als waterbedrijven green-based GAC (duurzaam kool) kunnen inzetten bij de zuiverring. Het spoelen van koolfilters moet ook wel mee worden genomen. Een heel lastig onderdeel dat vaak wordt vergeten.
► O.J.I. Kramer, C. van Schaik, P.D.R. Dacomba-Torres, P.J. de Moel, E.S. Boek, E.T. Baars, J.T. Padding, J.P. van der Hoek, 2021, Fluidisation characteristics of granular activated carbon in drinking water treatment applications, Advanced Powder Technology Journal. 32, Issue 9, (2021) pp. Pages 3174-3188. doi: 10.1016/j.apt.2021.06.017.
Toine, van harte proficiat en met hartelijke groet van André Jansen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.