secundair logo knw 1

Arjen Hoekstra | Foto UT

Arjen Hoekstra, hoogleraar watermanagement aan de Universiteit Twente (UT), krijgt een subsidie van 2,5 miljoen euro van de European Research Council voor zijn onderzoek earth@lternatives. De wetenschapper richt zich met zijn onderzoek op de vraag hoeveel land en water wereldwijd nodig zijn voor de productie en consumptie van ons voedsel en energie.

De ERC Advanced Grant geldt als prestigieus. In totaal ontvangen 222 onderzoekers in Europa een financiële bijdrage voor hun onderzoek, met een maximum van € 2,5 miljoen per project. Hoekstra krijgt voor zijn onderzoek dus de maximale bijdrage. 

Hoekstra beschouwt de toekenning als een eer, tekent dagblad Twentsche Courant Tubantia op. De kans dat je de subsidie krijgt, bedraagt maar 10 procent, aldus de onderzoeker. De Europese subsidie geldt voor 5 jaar. In totaal verdeelt de European Research Council € 540 miljoen aan onderzoeksgeld. Op de lijst van uitverkoren onderzoeken staan 23 projecten van Nederlandse wetenschappers.

Verantwoord omspringen
Het internationale onderzoek van Hoekstra richt zich op de vraag hoeveel land en water wereldwijd nodig zijn om ons voedsel en energie te produceren. “We moeten verantwoord omspringen met de natuurlijke hulpbronnen land en water, in onze productie en consumptie”, aldus de onderzoeker op de site van UT. “We moeten deze hulpbronnen ook nog eens eerlijk verdelen. En: de samenleving heeft meer veerkracht (‘resilience’) nodig om schokken te kunnen opvangen.”

Naar al deze aspecten wordt wel onderzoek gedaan, aldus Hoekstra, maar niet in onderlinge samenhang. En dat is wat de onderzoeker doet. De wetenschapper gaat daarbij voor het eerst methodes uit verschillende vakgebieden integreren. Ook de manier waarop verschillende typen samenlevingen omgaan met risico en onzekerheid is een belangrijk element.

Sustainable Development Goals
Alleen dankzij zo’n integrale en multidisciplinaire benadering kunnen we echt begrijpen wat nodig is om de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties te realiseren, aldus Hoekstra.

“We willen voedsel en energie voor iedereen, maar we willen ook duurzaam en veerkrachtig zijn. Soms zijn deze doelen in strijd met elkaar, daarom zullen we synergieën en compromissen analyseren tussen ecologische duurzaamheid, efficiënt gebruik van hulpbronnen, sociale rechtvaardigheid en sociaal-ecologische veerkracht”, zegt de hoogleraar tegen U-Today, het universiteitsblad van de Universiteit Twente.

Toekomstscenario's
“We gaan zowel naar trends in het verleden kijken als toekomstscenario’s ontwikkelen”, laat de hoogleraar aan H2O weten. “Dat doen we vanuit het oogpunt van productie, handel en consumptie en vanuit het perspectief van duurzaamheid, efficiënt hulpbronnen gebruik, rechtvaardige verdeling en veerkracht.”

Om te beginnen brengt Hoekstra ‘met ongekende precisie’ op wereldschaal het gebruik van land en water voor de productie en consumptie van voedsel en energie in kaart. Op basis van een analyse van de afgelopen decennia, en in combinatie met nieuwe modellen, moet dit vervolgens tot alternatieve scenario’s leiden voor realiseren van SDG’s die ‘niet alleen gebaseerd zijn op economische omstandigheden, maar ook rekening houden met culturele en politieke aspecten’.

 

MEER INFORMATIE
ERC advanced grant for Arjen Hoekstra, Bram Nauta and Andrew Skidmore
ERC Advanced Grant for three UT researchers
EU invests €540 million to boost cutting-edge research

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.