secundair logo knw 1

De eerste monitoringsput in de Scheveningse duinen I foto: Dunea

De Europese Unie stelt een bedrag van ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor het FRESHMAN-project. Het Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijf Dunea onderzoekt hierin samen met een aantal andere partijen de winning en zuivering van brak grondwater dat zich onder de duinen bevindt.

Dunea maakt werk van nieuwe drinkwaterbronnen en daar past het innovatieve FRESHMAN-project bij. Hierin wordt gekeken naar de potentie van brak grondwater in het duingebied van Scheveningen. Het onderzoek start deze maand en duurt ruim vijf jaar. De afkorting staat voor ‘sustainable freshwater management in coastal zones’.

De Europese Unie ondersteunt het project met een bedrag van 3 miljoen euro vanuit het subsidieprogramma LIFE. Dunea heeft hiervoor een contract ondertekend. Dat gebeurde namens de andere onerzoekspartners:  wateronderzoeksinstituut KWR, circulair innovator Allied Waters en de Belgische drinkwaterbedrijven De Watergroep en IWVA. Er wordt in het FRESHMAN-project eerst in Scheveningen onderzoek verricht en daarna ook langs de Belgische kust bij Avekapelle.

Het onderzoek bij Dunea vindt plaats op productielocatie Scheveningen. Hier ligt een zoetwaterbel onder de duinen. Deze voorraad wordt gevuld met voorgezuiverd rivierwater dat afkomstig is uit de Maas en de Lek. Het water aan de onderkant van de bel is echter op zich te zout voor de drinkwaterproductie. Daarom wordt dit water in het project opgepompt met behulp van een onttrekkingsput met meerdere filters. Vervolgens wordt met omgekeerde osmose het water ontzilt.

Marc Kortleve, programmamanager van de nieuwe multi-bronnenstrategie van Dunea, vertelde onlangs aan H2O dat dit circa 10 miljoen kubieke meter water extra per jaar kan opleveren. “Vanwege de kwaliteit is brak grondwater een erg interessante bron. Het water bevat weinig verontreinigingen behalve chloride. Dat is met de in ons land voorhanden ontziltingstechnieken goed eruit te halen. Wanneer we dit slim doen, zakt zoet water naar beneden en wordt zo ook de zoetwatervoorraad in de duinen vergroot.”

Infographic Dunea project brak grondwaterInfographic van FRESHMAN-project / (c) Dunea

 

MEER INFORMATIE
Dunea over ontvangen Europese subsidie
Toelichting KWR op FRESHMAN-project
H2O-bericht over multi-bronnenstrategie Dunea

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):