0
0
0
s2smodern

De Europese Unie stelt een bedrag van ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor het FRESHMAN-project. Het Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijf Dunea onderzoekt hierin samen met een aantal andere partijen de winning en zuivering van brak grondwater dat zich onder de duinen bevindt.

Dunea maakt werk van nieuwe drinkwaterbronnen en daar past het innovatieve FRESHMAN-project bij. Hierin wordt gekeken naar de potentie van brak grondwater in het duingebied van Scheveningen. Het onderzoek start deze maand en duurt ruim vijf jaar. De afkorting staat voor ‘sustainable freshwater management in coastal zones’.

De Europese Unie ondersteunt het project met een bedrag van 3 miljoen euro vanuit het subsidieprogramma LIFE. Dunea heeft hiervoor een contract ondertekend. Dat gebeurde namens de andere onerzoekspartners:  wateronderzoeksinstituut KWR, circulair innovator Allied Waters en de Belgische drinkwaterbedrijven De Watergroep en IWVA. Er wordt in het FRESHMAN-project eerst in Scheveningen onderzoek verricht en daarna ook langs de Belgische kust bij Avekapelle.

Het onderzoek bij Dunea vindt plaats op productielocatie Scheveningen. Hier ligt een zoetwaterbel onder de duinen. Deze voorraad wordt gevuld met voorgezuiverd rivierwater dat afkomstig is uit de Maas en de Lek. Het water aan de onderkant van de bel is echter op zich te zout voor de drinkwaterproductie. Daarom wordt dit water in het project opgepompt met behulp van een onttrekkingsput met meerdere filters. Vervolgens wordt met omgekeerde osmose het water ontzilt.

Marc Kortleve, programmamanager van de nieuwe multi-bronnenstrategie van Dunea, vertelde onlangs aan H2O dat dit circa 10 miljoen kubieke meter water extra per jaar kan opleveren. “Vanwege de kwaliteit is brak grondwater een erg interessante bron. Het water bevat weinig verontreinigingen behalve chloride. Dat is met de in ons land voorhanden ontziltingstechnieken goed eruit te halen. Wanneer we dit slim doen, zakt zoet water naar beneden en wordt zo ook de zoetwatervoorraad in de duinen vergroot.”

Infographic Dunea project brak grondwaterInfographic van FRESHMAN-project / (c) Dunea

 

MEER INFORMATIE
Dunea over ontvangen Europese subsidie
Toelichting KWR op FRESHMAN-project
H2O-bericht over multi-bronnenstrategie Dunea

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.