0
0
0
s2smodern

Ruim honderd natuur- en milieuorganisaties in Europa zijn een onlinecampagne gestart voor de bescherming van Europese wateren, zoals rivieren, beken, meren en grondwater. De campagne heeft de hashtag #ProtectWater gekregen.

De campagne moet Europese burgers aanzetten om deel te nemen aan de openbare raadpleging van de Europese Commissie over de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Die publieke raadpleging loopt tot 4 maart 2019 en is onderdeel van een evaluatie van de KRW.

De organisaties vrezen dat de kaderrichtlijn die ervoor moet zorgen dat al het oppervlakte- en grondwater in Europa uiterlijk in 2027 schoon en gezond zijn, versoepeld gaat worden door de review.  

Fitness check
Die evaluatie is dit jaar begonnen. Ze betreft ook de Grondwaterrichtlijn, de richtlijn overstromingsrisico’s en de richtlijn prioritaire stoffen. Met deze review, ook wel fitness check genoemd, wil de EU kijken naar de relevantie, doeltreffendheid, samenhang en EU-meerwaarde van de richtlijnen. Daarbij wordt ook onderzocht of de regels eenvoudiger kunnen en de administratieve lastendruk kan worden verlicht.

Waterschappen, provincies en gemeenten kunnen knelpunten en verbeteringen inbrengen. Verder praat de Europese Commissie met belanghebbenden en wordt er een publieke consultatie gehouden. 

Niet afgezwakt
Milieuorganisaties zoals EEB, Birdlife International, Wetlands International, Anglers Alliance en het Wereld Natuur Fonds willen deze publieke raadpleging gebruiken om de EC te laten weten dat  de kaderrichtlijn niet mag worden afgezwakt. De Europese wateren hebben sterke wetgeving nodig, aldus de organisaties.

Ze wijzen erop dat maar 40 procent van de Europese wateren gezond is. Ze baseren zich daarbij op het rapport State of Water 2018 dat de European Environmental Agency (EEA) in juli publiceerde.

Daarin staat dat 40 procent van de Europese wateren ecologisch gezond is, terwijl 38 procent chemisch in orde is. Dat betekent dat 60 procent van de wateren in slechte toestand verkeert. 

Zorgwekkend
“En verschillende Europese landen ondernemen geen serieuze actie om de status van de wateren te verbeteren”, schrijft het Wereld Natuur Fonds op zijn site. Met name in Nederland, Duitsland en België, landen met een hoge bevolkingsdichtheid en intensieve landbouw, is de staat van de meren en rivieren zorgwekkend, aldus WNF. 

 

Meer informatie:

De petitie #Protectwater
Rapport State of Water 2018

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.