Ruim honderd natuur- en milieuorganisaties in Europa zijn een onlinecampagne gestart voor de bescherming van Europese wateren, zoals rivieren, beken, meren en grondwater. De campagne heeft de hashtag #ProtectWater gekregen.
De campagne moet Europese burgers aanzetten om deel te nemen aan de openbare raadpleging van de Europese Commissie over de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Die publieke raadpleging loopt tot 4 maart 2019 en is onderdeel van een evaluatie van de KRW.
De organisaties vrezen dat de kaderrichtlijn die ervoor moet zorgen dat al het oppervlakte- en grondwater in Europa uiterlijk in 2027 schoon en gezond zijn, versoepeld gaat worden door de review.
Fitness check
Die evaluatie is dit jaar begonnen. Ze betreft ook de Grondwaterrichtlijn, de richtlijn overstromingsrisico’s en de richtlijn prioritaire stoffen. Met deze review, ook wel fitness check genoemd, wil de EU kijken naar de relevantie, doeltreffendheid, samenhang en EU-meerwaarde van de richtlijnen. Daarbij wordt ook onderzocht of de regels eenvoudiger kunnen en de administratieve lastendruk kan worden verlicht.
Waterschappen, provincies en gemeenten kunnen knelpunten en verbeteringen inbrengen. Verder praat de Europese Commissie met belanghebbenden en wordt er een publieke consultatie gehouden.
Niet afgezwakt
Milieuorganisaties zoals EEB, Birdlife International, Wetlands International, Anglers Alliance en het Wereld Natuur Fonds willen deze publieke raadpleging gebruiken om de EC te laten weten dat de kaderrichtlijn niet mag worden afgezwakt. De Europese wateren hebben sterke wetgeving nodig, aldus de organisaties.
Ze wijzen erop dat maar 40 procent van de Europese wateren gezond is. Ze baseren zich daarbij op het rapport State of Water 2018 dat de European Environmental Agency (EEA) in juli publiceerde.
Daarin staat dat 40 procent van de Europese wateren ecologisch gezond is, terwijl 38 procent chemisch in orde is. Dat betekent dat 60 procent van de wateren in slechte toestand verkeert.
Zorgwekkend
“En verschillende Europese landen ondernemen geen serieuze actie om de status van de wateren te verbeteren”, schrijft het Wereld Natuur Fonds op zijn site. Met name in Nederland, Duitsland en België, landen met een hoge bevolkingsdichtheid en intensieve landbouw, is de staat van de meren en rivieren zorgwekkend, aldus WNF.
Meer informatie:
De petitie #Protectwater
Rapport State of Water 2018
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?