Ruim honderd natuur- en milieuorganisaties in Europa zijn een onlinecampagne gestart voor de bescherming van Europese wateren, zoals rivieren, beken, meren en grondwater. De campagne heeft de hashtag #ProtectWater gekregen.

De campagne moet Europese burgers aanzetten om deel te nemen aan de openbare raadpleging van de Europese Commissie over de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Die publieke raadpleging loopt tot 4 maart 2019 en is onderdeel van een evaluatie van de KRW.

De organisaties vrezen dat de kaderrichtlijn die ervoor moet zorgen dat al het oppervlakte- en grondwater in Europa uiterlijk in 2027 schoon en gezond zijn, versoepeld gaat worden door de review.  

Fitness check
Die evaluatie is dit jaar begonnen. Ze betreft ook de Grondwaterrichtlijn, de richtlijn overstromingsrisico’s en de richtlijn prioritaire stoffen. Met deze review, ook wel fitness check genoemd, wil de EU kijken naar de relevantie, doeltreffendheid, samenhang en EU-meerwaarde van de richtlijnen. Daarbij wordt ook onderzocht of de regels eenvoudiger kunnen en de administratieve lastendruk kan worden verlicht.

Waterschappen, provincies en gemeenten kunnen knelpunten en verbeteringen inbrengen. Verder praat de Europese Commissie met belanghebbenden en wordt er een publieke consultatie gehouden. 

Niet afgezwakt
Milieuorganisaties zoals EEB, Birdlife International, Wetlands International, Anglers Alliance en het Wereld Natuur Fonds willen deze publieke raadpleging gebruiken om de EC te laten weten dat  de kaderrichtlijn niet mag worden afgezwakt. De Europese wateren hebben sterke wetgeving nodig, aldus de organisaties.

Ze wijzen erop dat maar 40 procent van de Europese wateren gezond is. Ze baseren zich daarbij op het rapport State of Water 2018 dat de European Environmental Agency (EEA) in juli publiceerde.

Daarin staat dat 40 procent van de Europese wateren ecologisch gezond is, terwijl 38 procent chemisch in orde is. Dat betekent dat 60 procent van de wateren in slechte toestand verkeert. 

Zorgwekkend
“En verschillende Europese landen ondernemen geen serieuze actie om de status van de wateren te verbeteren”, schrijft het Wereld Natuur Fonds op zijn site. Met name in Nederland, Duitsland en België, landen met een hoge bevolkingsdichtheid en intensieve landbouw, is de staat van de meren en rivieren zorgwekkend, aldus WNF. 

 

Meer informatie:

De petitie #Protectwater
Rapport State of Water 2018

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!