0
0
0
s2smodern

De DCMR Milieudienst Rijnmond roept de hulp van toezichthouders, bedrijven en burgers in om natte koeltorens in de regio Rijnmond te melden. Registratie moet helpen om legionellaverspreiding en -besmetting te voorkomen.

Natte koeltorens kunnen een belangrijke bron van legionella zijn. Het opsporen en registreren is echter een lastige opgave, omdat de installaties vaak niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Een vergunning is niet nodig.

''In onze regio staan er nu circa 120 geregistreerd, maar er moeten er veel meer zijn’’, zegt woordvoerder Eva Whyte van DCMR Milieudienst Rijnmond. ''Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten.’’

Natte koeltorens zijn onderdeel van koelinstallaties die gebruikt worden voor het afvoeren van overtollige warmte uit productieprocessen en gebouwen. De warmte wordt door middel van het vernevelen van water in een open constructie afgevoerd.

Theaters
Natte koeltorens zijn te vinden bij bijvoorbeeld grote kantoorgebouwen, ziekenhuizen, elektriciteitscentrales en chemische fabrieken, maar ook bij theaters, bioscopen, hotels en grote sportaccommodaties.

De DCMR Milieudienst Rijnmond controleert bedrijven op milieuwetgeving, en daaronder valt legionellapreventie. ''Als bedrijven zich melden, zijn ze niet gelijk in overtreding’’, benadrukt Whyte. ''Wij kunnen hen helpen om iets aan preventie te doen. Dat is ook voor hun eigen medewerkers van belang: via een kraan in het pand kan de legionella zich verspreiden.’’

Daarnaast maakt registratie het voor de DCMR eenvoudiger om de bron achterhalen als er een uitbraak van legionella is. ''Hoe sneller een bron van legionella wordt opgespoord, hoe sneller maatregelen genomen kunnen worden om nieuwe infecties te voorkomen.’’

Inspecties
Een besmetting met de legionellabacterie kan leiden tot legionellalongontsteking ofwel de veteranenziekte. Die kan blijvende effecten op de gezondheid tot gevolg hebben. In Nederland overlijdt 2 tot 10 procent van de patiënten. Vooral ouderen lopen risico.

De DCMR wijst op de recente legionellose-uitbraak bij het Belgische Gent, waarbij 32 mensen ziek werden en 2 mensen overleden. Oorzaak was een slecht onderhouden natte koeltoren in de papierindustrie.

Natte koeltorens kunnen bij de DCMR gemeld worden via de mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Vervolgens neemt de dienst contact op met het bedrijf. Whyte: ''We hebben niet genoeg personeel om overal gelijk op bezoek te gaan, maar we bespreken de aanpak en tijdens inspecties zullen we daar ook op controleren.’’

Op de Koeltorenkaart van de Atlas Leefomgeving zijn alle reeds geregistreerde natte koeltorens in Nederland te vinden. Volgens Whyte spannen ook de andere omgevingsdiensten zich in om de registratie zo compleet mogelijk te maken.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht DCMR
Koeltorenkaart Atlas Leefomgeving
RIVM: 81 afvalwaterzuiveringsinstallaties mogelijk verhoogd risico op verspreiding van legionella
Koeltoren papierfabriek bron legionella-besmetting in Gent

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?
Lees niks over de bodemsamenstelling en die bepaalt welke soort planten er groeien.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het