Op de VN Waterconferentie in New York lanceerde minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat het samenwerkingsverband 'International Panel for Deltas and Coastal Areas' (IPDC). Het panel brengt regeringen, financiële instellingen, wetenschap en praktijk bij elkaar om klimaatadapatiemaatregelen op lokaal niveau te versnellen.

Het secretariaat van het IPDC wordt gevoerd door Deltares. Harm Duel, expert deltabeheer, is het hoofd van dit secretariaat. “Het initiatief voor het IPDC is ontstaan bij gesprekken tussen het ministerie, Deltares, het Global Center on Adaptation en de Delta Alliance. Doel van die gesprekken was het vinden van de goede rol voor Nederland als het gaat om klimaatadaptie in delta’s wereldwijd.”

Harm DuelHarm DuelNederland had volgens Duel al samenwerkingen met verschillende landen op dit onderwerp, maar dat beperkte zich vaak tot kortlopende projecten. “Met het IPDC willen we een structuur opbouwen en er zo voor zorgen dat het nemen van adaptiemaatregelen wordt versneld.”

Het panel is in eerste instantie een samenwerking tussen landen. Twaalf landen, waaronder Argentinië, Zuid Afrika, India, Bangladesh en Vietnam, hebben zich aangemeld en de verwachting is dat meer landen de komende tijd zich aansluiten. “Binnen het IPDC brengen we niet alleen ministers of ambtenaren bij elkaar. Het gaat er juist ook om de werelden van financiën, de praktijk en de wetenschap een platform te bieden om elkaar te ontmoeten en samen te werken. Zo wisselen we ook kennis met elkaar uit en kunnen we echt van elkaar leren.”

Volgens Duel kan deze vorm van samenwerking daadwerkelijk leiden tot een versnelling van het aantal klimaatadapatiemaatregelen. “De urgentie ervan wordt door iedereen gezien. Maar landen hebben niet altijd toegang tot relevante wetenschappelijke informatie, of weten niet hoe ze die informatie moeten vertalen in projecten. Dit terwijl financiële instellingen als de Wereldbank en de Asian Development Bank juist behoefte hebben wetenschappelijke onderbouwing bij ingediende plannen.”

Via halfjaarlijkse overleggen, tweejaarlijkse conferenties (waarvan de eerste in maart 2024 in Nederland zal worden georganiseerd), trainingsprogramma’s en ruimte voor onderzoek wil het IPDC een brugfunctie vervullen. “Kennisdelen is een belangrijk element van het panel. De afgelopen tijd zijn we al druk in gesprek geweest met de deelnemende landen over hun behoeften. Die gesprekken gaan we de komende tijd intensiveren, want het is expliciet de bedoeling dat de behoeften van de deelnemende landen leidend zijn bij de activiteiten van het panel.”

Financiering voor het IPDC is toegezegd tot 2030. Het IPDC is een afspraak van de Nederlandse overheid aan de Water Action Agenda met betrekking tot de SDG6. “In die tijd hopen we ervoor te zorgen dat projecten daadwerkelijk worden gepland en gestart. Die versnelling is ons doel en het panel is daarvoor een goed vehikel, want veel delta’s, kustgebieden en eilanden kampen met gelijksoortige problemen. Daarom kunnen we leren van elkaar en de beschikbare kennis vertalen naar versnelde acties met lokale impact.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.