0
0
0
s2smodern

Het blijkt mogelijk om met anammox-bacteriën elektriciteit uit afvalwater te produceren. Daarvoor is een procedé ontwikkeld in een internationaal onderzoek, waarbij de Radboud Universiteit betrokken is. De stip op de horizon is een grootschalige toepassing.

De in Nederland ontwikkelde anammox-techniek wordt steeds vaker toegepast bij waterzuivering, omdat hiermee op een efficiënte en duurzame wijze schadelijk ammonium uit afvalwater kan worden gehaald. Anammox staat voor anaerobe ammoniumoxidatie. Bacteriën zetten ammonium om in stikstofgas zonder zuurstof te gebruiken. Microbiologen van de Nijmeegse Radboud Universiteit hebben nu samen met onderzoekers uit Saudi-Arabië en de Verenigde Staten aangetoond, dat anammox-bacteriën ook kunnen worden ‘verleid’ tot het opwekken van stroom uit afvalwater.

Dat gebeurt door de bacteriën te laten groeien op elektroden in afwezigheid van nitriet. Wanneer zij ammonium afbreken, komen er normaal gesproken elektronen vrij. De anammox-bacteriën gebruiken die daarna om nitriet af te breken. De onderzoekers hebben langzaam de hoeveelheid nitriet verminderd. Hierdoor werden de anammox-bacteriën gedwongen om de elektronen uit ammonium op een andere manier kwijt te raken, vertelt Mike Jetten, hoogleraar Ecologische Microbiologie aan de Radboud Universiteit.

Mike JettenMike Jetten

“We konden met speciale metalen elektrodes de vrijgekomen elektronen opvangen in een minireactor en die vervolgens door een stroomdraad laten lopen. En inderdaad: we zagen de stroommeter op een gegeven moment uitschieten.” Van harte werken de bacteriën niet mee aan deze reactie. Ammonium wordt slechts op een vijfde van de snelheid omgezet, vergeleken met de normale situatie waarbij nitriet aanwezig is. “En zodra er nitriet aanwezig is, gebruikt de bacterie dat ook nog eens veel liever”, aldus Jetten op de eigen site.

De vraag is: wordt deze reactie ook in de natuur uitgevoerd, bijvoorbeeld op de zeebodem? Jetten gaat dat samen met professor Caroline Slomp van Universiteit Utrecht onderzoeken. “Misschien zijn er op deze plekken ook wel andere organismen te vinden, die deze reactie nog veel beter kunnen.” Verder bekijken zij hoe de reactie precies mogelijk is. Voordat sprake kan zijn van een grootschalige toepassing, is nog meer onderzoek nodig.

 

MEER INFORMATIE
Artikel in Nature Communications
Bericht van Radboud Universiteit

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.
Voor reacties en dergelijke kunt u ook contact opnemen met de auteur, per email via ljamjacobs@yahoo.co.uk.
De betalende burgers zijn relatief ondervertegenwoordigd in het waterschapsbestuur. Dat is ook een beetje hun eigen schuld, bij verkiezingen is de opkomst van die burgers laag en stemmen ze ook nog op “boerenpartijen” zoals het CDA en de VVD. Samen met de geborgde zetels is er dan al gauw een machtsblok dat voor “ongebouwd” en daarmee vanzelf tegen de “ingezetenen” is. Daarom is het belangrijk dat er een partij als de Algemene Waterschapspartij is!
Overigens heeft de Raad van State alle bezwaren bij de versterking van de Markermeerdijken van tafel geveegd, en heeft HHNK zelfs een prijs gekregen voor de burgerparticipatie bij Durgerdam. Er zullen altijd mensen zijn die iets niet in hun achtertuin willen.
Mooi stuk werk! Nog wel een vraag. Sommige laboratoria rapporteren per meting twee resultaten de (ruwe meet-) waarde en het resultaat (waarvoor waardes onder de RG naar <RG worden omgezet). Hoe wordt aangekeken tegen het gebruik van deze ruwe meetdata als alternatief voor de hier genoemde methodes?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.