Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft bij Meppel een waterbergingsgebied gerealiseerd dat in totaal 500.000 kuub water kan opvangen in natte perioden.
De recreatieplas en het wandelgebied Engelgaarde zijn heringericht als waterbergingsgebied voor de omgeving. Daartoe werd besloten na ernstige wateroverlast in de regio in 1998. Binnen het gebied zijn twee vormen van waterberging gerealiseerd: een meebewegende berging en een gestuurde berging.
In het westelijke deel van de berging, een wandelbos, beweegt het waterpeil mee met dat van de Wold Aa. Dat betekent dat het een aantal keren per jaar onder water zal staan. Het naastliggende landbouwgebied kan bij veel neerslag worden ingezet als gestuurde waterberging. De bergingscapaciteit van het bos is iets groter als van het landbouwgebied.
Het project is uitgevoerd in overleg met bewoners uit de regio, waaronder de actiegroep Behoud het Wandelbos. In het bergingsgebied zijn onder meer de wandelmogelijkheden uitgebreid met opgehoogde wandelpaden, is een vispassage aangelegd en zijn oude meanders hersteld.
Op zaterdagmorgen 17 juni wordt het project feestelijk afgesloten. ’s Middags is er een publieksdag met diverse activiteiten.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/
Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.