secundair logo knw 1

Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft bij Meppel een waterbergingsgebied gerealiseerd dat in totaal 500.000 kuub water kan opvangen in natte perioden.

De recreatieplas en het wandelgebied Engelgaarde zijn heringericht als waterbergingsgebied voor de omgeving. Daartoe werd besloten na ernstige wateroverlast in de regio in 1998. Binnen het gebied zijn twee vormen van waterberging gerealiseerd: een meebewegende berging en een gestuurde berging.

In het westelijke deel van de berging, een wandelbos, beweegt het waterpeil mee met dat van de Wold Aa. Dat betekent dat het een aantal keren per jaar onder water zal staan. Het naastliggende landbouwgebied kan bij veel neerslag worden ingezet als gestuurde waterberging. De bergingscapaciteit van het bos is iets groter als van het landbouwgebied.

Het project is uitgevoerd in overleg met bewoners uit de regio, waaronder de actiegroep Behoud het Wandelbos. In het bergingsgebied zijn onder meer de wandelmogelijkheden uitgebreid met opgehoogde wandelpaden, is een vispassage aangelegd en zijn oude meanders hersteld.

Op zaterdagmorgen 17 juni wordt het project feestelijk afgesloten. ’s Middags is er een publieksdag met diverse activiteiten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.