0
0
0
s2smodern

Membraanzuivering kan de drinkwatervoorziening voor de toekomst veiligstellen. Dat zei hoogleraar Walter van der Meer, directeur van drinkwaterbedrijf Oasen, gisteren tijdens zijn oratie aan de Universiteit Twente.

 Van der Meer bekleedt sinds 1 september vorig jaar de nieuw ingestelde leerstoel Membrane Technology and Engeneering for Water Prufication aan de Universiteit Twente. Naast zijn hoogleraarschap van één dag per week is Van der Meer algemeen directeur van drinkwaterbedrijf Oasen.

De oratie op donderdag 15 juni was Van der Meers derde: in 2008 hielde hij aan dezelfde universiteit een inaugurele rede en in 2013 sprak hij een oratie uit aan de Technische Universiteit Delft.

Van der Meers oratie was getiteld Onberispelijk drinkwater: altijd en overal. Om drinkwater ook in de toekomst van onberispelijke kwaliteit te houden, kan membraanzuivering worden ingezet, betoogde hij. Door onder meer verzilting van grondwater en bevolkingsgroei neemt de druk op schone drinkwater bronnen toe. Van der Meer ziet de oplossing in membraanzuivering, vertelt hij op de site van de UT. “Uit welke bron dan ook – zoet, zout, zilt, grond, oppervlakte, riool, we kunnen alles filteren en alleen de watermoleculen worden doorgelaten.”

Membraanzuivering wordt al voor andere toepassingen gebruikt. Van der Meer pleit ervoor dat de huidige drinkwaterzuiveringsinstallaties worden omgebouwd naar 100% membraanfilters. “Deze vorm van zuiveren is goedkoper, want door het verlagen van kalkafzetting gaan wasmachines, geisers en boilers langer mee en verbruiken ze minder energie. Zeker als je kijkt naar de hoge energiekosten voor de verwarming van water, schade door kalk of het verminderen van bijvoorbeeld een legionellabesmetting.” De legionellabacterie groeit niet of nauwelijks in water dat een membraanzuivering heeft ondergaan.

De zuivering van water met de zogeheten volstrooms membranen werkt met een reverse osmose-membraan (RO). Hierbij wordt water onder druk door een halfdoorlatend membraan geperst dat alleen de watermoleculen doorlaat en de opgeloste stoffen eruit filtert.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.