0
0
0
s2smodern

Membraanzuivering kan de drinkwatervoorziening voor de toekomst veiligstellen. Dat zei hoogleraar Walter van der Meer, directeur van drinkwaterbedrijf Oasen, gisteren tijdens zijn oratie aan de Universiteit Twente.

 Van der Meer bekleedt sinds 1 september vorig jaar de nieuw ingestelde leerstoel Membrane Technology and Engeneering for Water Prufication aan de Universiteit Twente. Naast zijn hoogleraarschap van één dag per week is Van der Meer algemeen directeur van drinkwaterbedrijf Oasen.

De oratie op donderdag 15 juni was Van der Meers derde: in 2008 hielde hij aan dezelfde universiteit een inaugurele rede en in 2013 sprak hij een oratie uit aan de Technische Universiteit Delft.

Van der Meers oratie was getiteld Onberispelijk drinkwater: altijd en overal. Om drinkwater ook in de toekomst van onberispelijke kwaliteit te houden, kan membraanzuivering worden ingezet, betoogde hij. Door onder meer verzilting van grondwater en bevolkingsgroei neemt de druk op schone drinkwater bronnen toe. Van der Meer ziet de oplossing in membraanzuivering, vertelt hij op de site van de UT. “Uit welke bron dan ook – zoet, zout, zilt, grond, oppervlakte, riool, we kunnen alles filteren en alleen de watermoleculen worden doorgelaten.”

Membraanzuivering wordt al voor andere toepassingen gebruikt. Van der Meer pleit ervoor dat de huidige drinkwaterzuiveringsinstallaties worden omgebouwd naar 100% membraanfilters. “Deze vorm van zuiveren is goedkoper, want door het verlagen van kalkafzetting gaan wasmachines, geisers en boilers langer mee en verbruiken ze minder energie. Zeker als je kijkt naar de hoge energiekosten voor de verwarming van water, schade door kalk of het verminderen van bijvoorbeeld een legionellabesmetting.” De legionellabacterie groeit niet of nauwelijks in water dat een membraanzuivering heeft ondergaan.

De zuivering van water met de zogeheten volstrooms membranen werkt met een reverse osmose-membraan (RO). Hierbij wordt water onder druk door een halfdoorlatend membraan geperst dat alleen de watermoleculen doorlaat en de opgeloste stoffen eruit filtert.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik snap er niks meer van: Klimaatopwarming hoeft niet meer gestopt te worden dus gaan we het maar adapteren??
Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.