0
0
0
s2sdefault

De watertechnologiebedrijven blijven nadelige gevolgen ondervinden van de coronapandemie, blijkt uit een in december gehouden enquête. Volgens de WaterCoalitieNL is het wel opvallend dat 57 procent van de bedrijven geen verlies van werk verwacht.

Dit levert een positiever beeld op dan bij eerdere peilingen in 2020, toen het percentage varieerde tussen 20 procent (april) en 48 procent (oktober). Een beperkt aantal bedrijven spreekt nog de verwachting uit dat zij niet meer voldoende werk voor de medewerkers hebben. Voor 7 procent geldt dat al binnen twee weken en voor eveneens 7 procent over twee maanden of later. Bij deze laatste categorie is sprake van een forse daling ten opzichte van de vorige enquête in oktober (zie figuur onderaan).

De nieuwe peiling is in december uitgevoerd door de WaterCoalitieNL (Water Alliance, Netherlands Water Partnership en Envaqua) in opdracht van TKI Watertechnologie. Het is de zesde keer sinds het uitbreken van de coronacrisis dat bedrijven in de watertechnologiesector hun mening over de economische effecten konden geven. Vorige maand reageerden 29 van de 45 aangeschreven bedrijven, waarvan ongeveer de helft minder dan vijftig medewerkers in dienst heeft.

Stijging bij ontslagen
Slechts 8 procent maakte in december gebruik van de NOW-regeling voor werkbehoud of de TOZO-regeling voor zelfstandig ondernemers. In oktober ging het nog om 50 procent. Wel is het aantal bedrijven dat medewerkers moest ontslaan of tijdelijke contracten niet verlengde, in twee maanden tijd gestegen van minder dan 14 procent naar 23 procent. Ook zet bijna de helft van de ondernemingen medewerkers in op andere activiteiten.

Iets meer dan de helft van de bedrijven heeft geen of nauwelijks financiële problemen als gevolg van de coronamaatregelen. Volgens de WaterCoalitieNL heeft dit waarschijnlijk te maken met het relatief grote aantal bedrijven (59 procent) dat geen of minder dan 10 procent omzetverlies heeft. Ongeveer 3 procent van de bedrijven zit momenteel financieel in een lastig parket en bijna 14 procent verwacht over twee maanden of later daarin te belanden.

Een ervaren belemmering is dat bij 31 procent van de ondernemingen mensen geen toegang hebben tot de werklocatie. Dit betekent een aanzienlijke daling ten opzichte van 43 procent in oktober. Verder doen meer bedrijven minder aan onderzoek & ontwikkeling. Het percentage is met 14 procent omhooggegaan vergeleken met oktober.

Beeld over langere periode
Directeur Hein Molenkamp van de Water Alliance vindt het gezien de huidige lockdown belangrijk om door te gaan met de regelmatig gehouden enquêtes. “Deze geven ons een goed beeld over een langere periode van de gevolgen van de coronapandemie voor de watertechnologiesector in Nederland. De uitkomsten van de enquêtes zijn door ons goed te gebruiken in de terugkoppeling naar de overheid.”

Molenkamp heeft het over plussen en minnen bij de laatste peiling. “Het is verontrustend om te zien dat de investering in R&D zo sterk is afgenomen en meer bedrijven weer mensen moeten ontslaan. Aan de andere kant zien we juist dat het aantal bedrijven dat geen verlies van werk verwacht, is gestegen.”

Verwachting hoeveelheid werk enquête dec. 2020 De verwachting die de watertechnologiebedrijven bij de zes enquêtes in 2020 hebben uitgesproken in verband met de hoeveelheid toekomstig werk om de huidige werknemers aan het werk te houden.

 

MEER INFORMATIE
Enquêteresultaten op site Envaqua
H2O-bericht over vorige peiling

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.