secundair logo knw 1

Veel mensen hebben geveltuintjes aangelegd I foto: Tineke Dijkstra / NK Tegelwippen

Tijdens het NK Tegelwippen dat een half jaar duurde, zijn welgeteld 1.556.919 tegels verwijderd om plaats te maken voor groen. De Gouden Tegel is voor Rucphen. In deze Brabantse gemeente zijn 990 tegels per duizend inwoners gelicht.

Het is voor de tweede keer dat dit kampioenschap gehouden is. Ging het in 2020 nog om een door Rotterdam gewonnen duel met Amsterdam, nu deden 81 gemeenten mee. Het ludieke evenement heeft een serieuze ondertoon. Het verruilen van stoep- en tuintegels door groen in de stedelijke omgeving helpt om wateroverlast tegen te gaan, hittestress te verminderen, grondwater vast te houden en biodiversiteit te bevorderen.

Ruim 14 hectare vergroend
Het NK vond plaats van begin maart tot en met eind september. Om te stimuleren dat hun inwoners zich zouden inzetten voor vergroening, hebben gemeenten tegeltaxi’s ingezet of voerden op een andere manier stenen af. Ook zijn er gratis planten weggegeven. Een populaire activiteit van bewoners was het aanleggen van geveltuintjes aan de voorkant van hun woningen.

De ‘tegelstand’ werd automatisch bijgehouden op de site van het NK. Het eindresultaat na zes maanden: in totaal zijn 1.556.919 tegels gewipt. Of zoals de organisatie aangeeft, er is een oppervlakte van ruim 14 hectare groen gemaakt en dat zijn zo’n 28 voetbalvelden.

Het NK Tegelwippen is bedacht door het activitatiebureau Frank Lee en het collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het samenwerkingsverband Ons Water en de netwerkorganisaties Amsterdam Rainproof en Rotterdams WeerWoord. De strijd tussen gemeenten maakt nu deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin!

Gouden Tegel voor Rucphen
Winnaar van het NK is de West-Brabantse gemeente Rucphen. Hier zijn 22.639 tegels verwijderd ofwel – en dit is bepalend – 990 tegels per duizend inwoners. Rucphen blijft daarmee duidelijk voor op de concurrentie. De nummers twee tot en met vijf zijn Enschede, Oosterhout, Veenendaal en Gorinchem.

Wethouder René Lazeroms Rucphen met Gouden TegelWethouder René Lazeroms toont de Gouden Tegel I foto: NK TegelwippenWethouder René Lazeroms nam de Gouden Tegel in ontvangst. Hij vertelt in een interview met dagblad BN DeStem dat de gemeente de competitie serieus is aangegaan. Er moest dan ook wel iets gebeuren. “Gelukkig vielen er bij ons heel wat tegels te wippen, dat scheelt.”

Lazeroms is trots op het resultaat en hoopt de titel in 2022 te verdedigen. Hij spoort inwoners aan om nog een stapje extra te zetten. “Wat mij betreft komt de prijs niet in het gemeentehuis maar ergens prominent in het straatbeeld van Rucphen, zodat iedereen de tegel kan zien.”

Meeste tegels gewipt door Den Haag
Ook Den Haag heeft een prijs gekregen. In deze gemeente zijn 201.334 tegels verruild voor groen en dat is in absolute zin de beste score. Dit is beloond met de Gouden Schep. Amsterdam is runner-up en daarna komen Enschede, Rotterdam en Breda. Als pleister op de wonde heeft Amsterdam ditmaal de onderlinge wedstrijd met Rotterdam gewonnen.

Er is nog een prijs te vergeven: de Publiekswipper. Hiervoor komen de zes inwoners in aanmerking, die het afgelopen halfjaar door een jury zijn gekozen als Maandwippers. De winnaar wordt bepaald door het publiek. Het is nog tot en met 10 oktober mogelijk om online een stem uit te brengen.


MEER INFORMATIE
Website NK Tegelwippen
H2O Actueel: start van NK in maart
H2O Actueel: Rotterdam wint in 2020 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams