0
0
0
s2sdefault

Tijdens het NK Tegelwippen dat een half jaar duurde, zijn welgeteld 1.556.919 tegels verwijderd om plaats te maken voor groen. De Gouden Tegel is voor Rucphen. In deze Brabantse gemeente zijn 990 tegels per duizend inwoners gelicht.

Het is voor de tweede keer dat dit kampioenschap gehouden is. Ging het in 2020 nog om een door Rotterdam gewonnen duel met Amsterdam, nu deden 81 gemeenten mee. Het ludieke evenement heeft een serieuze ondertoon. Het verruilen van stoep- en tuintegels door groen in de stedelijke omgeving helpt om wateroverlast tegen te gaan, hittestress te verminderen, grondwater vast te houden en biodiversiteit te bevorderen.

Ruim 14 hectare vergroend
Het NK vond plaats van begin maart tot en met eind september. Om te stimuleren dat hun inwoners zich zouden inzetten voor vergroening, hebben gemeenten tegeltaxi’s ingezet of voerden op een andere manier stenen af. Ook zijn er gratis planten weggegeven. Een populaire activiteit van bewoners was het aanleggen van geveltuintjes aan de voorkant van hun woningen.

De ‘tegelstand’ werd automatisch bijgehouden op de site van het NK. Het eindresultaat na zes maanden: in totaal zijn 1.556.919 tegels gewipt. Of zoals de organisatie aangeeft, er is een oppervlakte van ruim 14 hectare groen gemaakt en dat zijn zo’n 28 voetbalvelden.

Het NK Tegelwippen is bedacht door het activitatiebureau Frank Lee en het collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het samenwerkingsverband Ons Water en de netwerkorganisaties Amsterdam Rainproof en Rotterdams WeerWoord. De strijd tussen gemeenten maakt nu deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin!

Gouden Tegel voor Rucphen
Winnaar van het NK is de West-Brabantse gemeente Rucphen. Hier zijn 22.639 tegels verwijderd ofwel – en dit is bepalend – 990 tegels per duizend inwoners. Rucphen blijft daarmee duidelijk voor op de concurrentie. De nummers twee tot en met vijf zijn Enschede, Oosterhout, Veenendaal en Gorinchem.

Wethouder René Lazeroms Rucphen met Gouden TegelWethouder René Lazeroms toont de Gouden Tegel I foto: NK TegelwippenWethouder René Lazeroms nam de Gouden Tegel in ontvangst. Hij vertelt in een interview met dagblad BN DeStem dat de gemeente de competitie serieus is aangegaan. Er moest dan ook wel iets gebeuren. “Gelukkig vielen er bij ons heel wat tegels te wippen, dat scheelt.”

Lazeroms is trots op het resultaat en hoopt de titel in 2022 te verdedigen. Hij spoort inwoners aan om nog een stapje extra te zetten. “Wat mij betreft komt de prijs niet in het gemeentehuis maar ergens prominent in het straatbeeld van Rucphen, zodat iedereen de tegel kan zien.”

Meeste tegels gewipt door Den Haag
Ook Den Haag heeft een prijs gekregen. In deze gemeente zijn 201.334 tegels verruild voor groen en dat is in absolute zin de beste score. Dit is beloond met de Gouden Schep. Amsterdam is runner-up en daarna komen Enschede, Rotterdam en Breda. Als pleister op de wonde heeft Amsterdam ditmaal de onderlinge wedstrijd met Rotterdam gewonnen.

Er is nog een prijs te vergeven: de Publiekswipper. Hiervoor komen de zes inwoners in aanmerking, die het afgelopen halfjaar door een jury zijn gekozen als Maandwippers. De winnaar wordt bepaald door het publiek. Het is nog tot en met 10 oktober mogelijk om online een stem uit te brengen.


MEER INFORMATIE
Website NK Tegelwippen
H2O Actueel: start van NK in maart
H2O Actueel: Rotterdam wint in 2020 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.