secundair logo knw 1

Veel mensen hebben geveltuintjes aangelegd I foto: Tineke Dijkstra / NK Tegelwippen

Tijdens het NK Tegelwippen dat een half jaar duurde, zijn welgeteld 1.556.919 tegels verwijderd om plaats te maken voor groen. De Gouden Tegel is voor Rucphen. In deze Brabantse gemeente zijn 990 tegels per duizend inwoners gelicht.

Het is voor de tweede keer dat dit kampioenschap gehouden is. Ging het in 2020 nog om een door Rotterdam gewonnen duel met Amsterdam, nu deden 81 gemeenten mee. Het ludieke evenement heeft een serieuze ondertoon. Het verruilen van stoep- en tuintegels door groen in de stedelijke omgeving helpt om wateroverlast tegen te gaan, hittestress te verminderen, grondwater vast te houden en biodiversiteit te bevorderen.

Ruim 14 hectare vergroend
Het NK vond plaats van begin maart tot en met eind september. Om te stimuleren dat hun inwoners zich zouden inzetten voor vergroening, hebben gemeenten tegeltaxi’s ingezet of voerden op een andere manier stenen af. Ook zijn er gratis planten weggegeven. Een populaire activiteit van bewoners was het aanleggen van geveltuintjes aan de voorkant van hun woningen.

De ‘tegelstand’ werd automatisch bijgehouden op de site van het NK. Het eindresultaat na zes maanden: in totaal zijn 1.556.919 tegels gewipt. Of zoals de organisatie aangeeft, er is een oppervlakte van ruim 14 hectare groen gemaakt en dat zijn zo’n 28 voetbalvelden.

Het NK Tegelwippen is bedacht door het activitatiebureau Frank Lee en het collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het samenwerkingsverband Ons Water en de netwerkorganisaties Amsterdam Rainproof en Rotterdams WeerWoord. De strijd tussen gemeenten maakt nu deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin!

Gouden Tegel voor Rucphen
Winnaar van het NK is de West-Brabantse gemeente Rucphen. Hier zijn 22.639 tegels verwijderd ofwel – en dit is bepalend – 990 tegels per duizend inwoners. Rucphen blijft daarmee duidelijk voor op de concurrentie. De nummers twee tot en met vijf zijn Enschede, Oosterhout, Veenendaal en Gorinchem.

Wethouder René Lazeroms Rucphen met Gouden TegelWethouder René Lazeroms toont de Gouden Tegel I foto: NK TegelwippenWethouder René Lazeroms nam de Gouden Tegel in ontvangst. Hij vertelt in een interview met dagblad BN DeStem dat de gemeente de competitie serieus is aangegaan. Er moest dan ook wel iets gebeuren. “Gelukkig vielen er bij ons heel wat tegels te wippen, dat scheelt.”

Lazeroms is trots op het resultaat en hoopt de titel in 2022 te verdedigen. Hij spoort inwoners aan om nog een stapje extra te zetten. “Wat mij betreft komt de prijs niet in het gemeentehuis maar ergens prominent in het straatbeeld van Rucphen, zodat iedereen de tegel kan zien.”

Meeste tegels gewipt door Den Haag
Ook Den Haag heeft een prijs gekregen. In deze gemeente zijn 201.334 tegels verruild voor groen en dat is in absolute zin de beste score. Dit is beloond met de Gouden Schep. Amsterdam is runner-up en daarna komen Enschede, Rotterdam en Breda. Als pleister op de wonde heeft Amsterdam ditmaal de onderlinge wedstrijd met Rotterdam gewonnen.

Er is nog een prijs te vergeven: de Publiekswipper. Hiervoor komen de zes inwoners in aanmerking, die het afgelopen halfjaar door een jury zijn gekozen als Maandwippers. De winnaar wordt bepaald door het publiek. Het is nog tot en met 10 oktober mogelijk om online een stem uit te brengen.


MEER INFORMATIE
Website NK Tegelwippen
H2O Actueel: start van NK in maart
H2O Actueel: Rotterdam wint in 2020 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.