Tijdens het NK Tegelwippen dat een half jaar duurde, zijn welgeteld 1.556.919 tegels verwijderd om plaats te maken voor groen. De Gouden Tegel is voor Rucphen. In deze Brabantse gemeente zijn 990 tegels per duizend inwoners gelicht.

Het is voor de tweede keer dat dit kampioenschap gehouden is. Ging het in 2020 nog om een door Rotterdam gewonnen duel met Amsterdam, nu deden 81 gemeenten mee. Het ludieke evenement heeft een serieuze ondertoon. Het verruilen van stoep- en tuintegels door groen in de stedelijke omgeving helpt om wateroverlast tegen te gaan, hittestress te verminderen, grondwater vast te houden en biodiversiteit te bevorderen.

Ruim 14 hectare vergroend
Het NK vond plaats van begin maart tot en met eind september. Om te stimuleren dat hun inwoners zich zouden inzetten voor vergroening, hebben gemeenten tegeltaxi’s ingezet of voerden op een andere manier stenen af. Ook zijn er gratis planten weggegeven. Een populaire activiteit van bewoners was het aanleggen van geveltuintjes aan de voorkant van hun woningen.

De ‘tegelstand’ werd automatisch bijgehouden op de site van het NK. Het eindresultaat na zes maanden: in totaal zijn 1.556.919 tegels gewipt. Of zoals de organisatie aangeeft, er is een oppervlakte van ruim 14 hectare groen gemaakt en dat zijn zo’n 28 voetbalvelden.

Het NK Tegelwippen is bedacht door het activitatiebureau Frank Lee en het collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het samenwerkingsverband Ons Water en de netwerkorganisaties Amsterdam Rainproof en Rotterdams WeerWoord. De strijd tussen gemeenten maakt nu deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin!

Gouden Tegel voor Rucphen
Winnaar van het NK is de West-Brabantse gemeente Rucphen. Hier zijn 22.639 tegels verwijderd ofwel – en dit is bepalend – 990 tegels per duizend inwoners. Rucphen blijft daarmee duidelijk voor op de concurrentie. De nummers twee tot en met vijf zijn Enschede, Oosterhout, Veenendaal en Gorinchem.

Wethouder René Lazeroms Rucphen met Gouden TegelWethouder René Lazeroms toont de Gouden Tegel I foto: NK TegelwippenWethouder René Lazeroms nam de Gouden Tegel in ontvangst. Hij vertelt in een interview met dagblad BN DeStem dat de gemeente de competitie serieus is aangegaan. Er moest dan ook wel iets gebeuren. “Gelukkig vielen er bij ons heel wat tegels te wippen, dat scheelt.”

Lazeroms is trots op het resultaat en hoopt de titel in 2022 te verdedigen. Hij spoort inwoners aan om nog een stapje extra te zetten. “Wat mij betreft komt de prijs niet in het gemeentehuis maar ergens prominent in het straatbeeld van Rucphen, zodat iedereen de tegel kan zien.”

Meeste tegels gewipt door Den Haag
Ook Den Haag heeft een prijs gekregen. In deze gemeente zijn 201.334 tegels verruild voor groen en dat is in absolute zin de beste score. Dit is beloond met de Gouden Schep. Amsterdam is runner-up en daarna komen Enschede, Rotterdam en Breda. Als pleister op de wonde heeft Amsterdam ditmaal de onderlinge wedstrijd met Rotterdam gewonnen.

Er is nog een prijs te vergeven: de Publiekswipper. Hiervoor komen de zes inwoners in aanmerking, die het afgelopen halfjaar door een jury zijn gekozen als Maandwippers. De winnaar wordt bepaald door het publiek. Het is nog tot en met 10 oktober mogelijk om online een stem uit te brengen.


MEER INFORMATIE
Website NK Tegelwippen
H2O Actueel: start van NK in maart
H2O Actueel: Rotterdam wint in 2020 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Heerlijk paniekartikel van onze klimaatreligie. Is er ook ruimte voor feiten, logica en wetenschap?
Heel ernstig is ook dat er nog altijd meer mensen overlijden ten gevolge van koude dan ten gevolge van hitte.
Vorig juli temperaturen van - 70 en lager op de Zuidpool. Het komt wel erg dichtbij zo.
https://www.accuweather.com/nl/aq/amundsen-scott-south-pole-station/2258520/july-weather/2258520?year=2022
Bidden dat Groenland weer ijsvrij en groen wordt zodat alles weer bij het oude blijft.
Dank. Mvrgr, Henk Timme
@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.