secundair logo knw 1

Tien fabrikanten van geneesmiddelen ondernemen, met steun van de brancheorganisatie Medicines for Europe (MFE), juridische actie tegen een nieuwe Europese richtlijn over de behandeling van stedelijk afvalwater. Volgens MFE brengt de aangescherpte wetgeving de betaalbaarheid en beschikbaarheid van medicijnen in Europa in gevaar. Dat maakte de federatie maandag bekend tijdens een persconferentie.

De richtlijn, die in november door de EU-lidstaten werd goedgekeurd na onderhandelingen met het Europees Parlement, is een herziening van de bestaande Europese regels uit 1991. Deze wet verplicht landen om stedelijk afvalwater op te vangen en adequaat te zuiveren. In de vernieuwde richtlijn krijgen onder andere de farmaceutische en cosmeticasector de verantwoordelijkheid voor een groot deel van de kosten die gepaard gaan met het verwijderen van microverontreinigingen uit afvalwater.

Die maatregel leidt tot weerstand bij een groep producenten van generieke geneesmiddelen, waaronder Accord, Adamed, Fresenius, Insud, Polpharma, Sandoz, STADA, Teva, Viatris en Zentiva. Zij stappen nu gezamenlijk naar het Hof van Justitie van de Europese Unie om bezwaar te maken tegen de invoering van deze uitgebreide producentenverantwoordelijkheid.

Discriminerende kostenverdeling
Volgens MFE is het doel van de rechtszaak om te voorkomen dat de sector wordt opgezadeld met wat zij zien als een oneerlijke kostenverdeling. "De rechtszaak is bedoeld om een oneerlijke, discriminerende, onevenredige kostenlast te vermijden en zo de toegang tot essentiële geneesmiddelen veilig te stellen", stelt de federatie.

De geneesmiddelenproducenten vinden dat de lasten onevenredig zwaar op hun schouders terechtkomen. Zij stellen dat zij moeten opdraaien voor het merendeel van de kosten om medicijnresten en andere microverontreinigingen uit stedelijk afvalwater te verwijderen, terwijl deze stoffen volgens hen ook afkomstig zijn uit andere bronnen, zoals de landbouw en de industrie.

MFE wijst erop dat generieke geneesmiddelen goed zijn voor 70 procent van de medicijnen die in Europa worden voorgeschreven en 90 procent van de essentiële geneesmiddelen. Tegelijkertijd vertegenwoordigen ze slechts 19 procent van de totale waarde van de farmaceutische markt. "De generieke geneesmiddelen, die door miljoenen Europeanen gebruikt worden, lopen het grootste risico om door de nieuwe richtlijn commercieel onrendabel te worden, omdat bedrijven hun prijzen niet vrij kunnen aanpassen om deze heffing te compenseren", aldus de federatie.


LEES OOK:
H2O Actueel: Groen licht voor nieuwe EU-richtlijn stedelijk afvalwater

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Willem Vroom · 3 months ago
    Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed stuk! Biologisch afbreekbare spons besteld, plastic heb ik al grotendeels uit mijn keuken verwijderd. Eigenlijk moet ik ook mijn kleding eens serieus gaan nemen. 
Het komt binnen Marianne. Dankjewel!
Fusie Rijnland en AGV zou een mooie vuist opleveren om op de Rijn weer de zalm uit te nodigen. Preventief beleid is altijd beter dan curatief beleid. Indertijd was Internationaal Watertribunaal al de vervuiling op de Rijn van de industrie aan het meten. Fliessende Welle onderzoek.
Geweldig verhaal Marianne!  Uit mijn hart gegrepen.
Als Unie van Waterschappen proberen we, soms in afstemming met NGO's aandacht te vragen voor dit probleem. Maar inderdaad het is taaie kost....
Er is al veel bekend over toiletbezoek en kantoren (SIMDEUM rekenregels). Neem eens contact op met Mirjam Blokker van KWR.