De nieuwe fabriek van NX Filtration is vandaag geopend door koningin Máxima. Ze werd daarbij vergezeld door Erik Roesink, oprichter en cto van NX Filtration.
De koningin kreeg tijdens haar bezoek een rondgang door de fabriek, waarbij tekst en uitleg werd gegegen over de productie van de holle vezel nanofiltratie membranen. Ze toonde bijzondere interesse in de waterproblematiek en de innovatieve technologieën die NX Filtration ontwikkelt en produceert om vervuild water op een milieuvriendelijke manier te zuiveren, schrijft de producent in een persbericht.
De opening trok meer dan 300 gasten uit binnen- en buitenland, waaronder vertegenwoordigers uit de watersector, technologie en overheid. De producent nam de gelegenheid te baat om in discussie te gaan over verbetering van de waterkwaliteit en de beschikbaarheid van voldoende schoon water. In verschillende ronde tafeldiscussies spraken gasten en experts over hoe de watertransitie wereldwijd versneld kan worden.
De opening van de nieuwe fabriek markeert een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het beursgenoteerde NX Filtration, dat wereldwijd de nieuwe holle vezel nanofiltratie membranen afzet in waterzuiveringsprojecten. De membraantechnologie verwijdert micropolluenten (inclusief geneesmiddelen, medicijnen, PFAS en insecticiden), kleur en selectieve zouten, maar ook bacteriën, virussen en nanoplastics uit vervuild water.
Belangrijk kenmerk van de technologie is dat water in één stap wordt behandeld. Ze verbruikt daarbij, zo is de claim, aanzienlijk minder energie en voorkomt het gebruik van chemicaliën in vergelijking met traditionele methodes.
De fabriek in Hengelo, waarvan het dak vol ligt met 1.350 zonnepanelen, heeft een productiecapaciteit van 50.000 membraanmodules per jaar met de mogelijkheid om deze uit te breiden tot 120.000. Tot dusverre produceerde de producent de membranen in Enschede, maar daar was de productiecapaciteit niet langer toereikend.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.