0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Een online bibliotheek van materialen voor wegen, waterwegen, spoorwegen en kabels moet het hergebruik daarvan bevorderen. Daarmee willen de initiatiefnemers bijdragen aan een circulaire economie.

 ‘’We verwachten zo te voorkomen dat een mooie betonnen ligger of een staalprofiel afval wordt’’, verklaart adviseur Jeroen Nagel van Rijkswaterstaat (RWS). ''Het materiaal kan eenvoudiger opnieuw worden ingezet.''

Samen met ProRail, Alliander en het platform Madaster is RWS begonnen met een ‘leeromgeving’. De komende maanden willen ze onderzoeken of het systeem dat Madaster al heeft opgezet voor bouwmaterialen in de vastgoedsector ook geschikt is voor infrastructuur.

Materialenpaspoort

De Nederlandse overheid streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Dat betekent dat grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt zonder dat ze hun waarde verliezen. In 2030 moet het gebruik van primaire grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen) met de helft verminderd zijn.

Om dat ook voor infraprojecten te kunnen verwezenlijken, is het nodig dat de gebruikte materialen en hun eigenschappen veel preciezer worden geregistreerd. Dat gebeurt in een zogeheten materialenpaspoort. ‘’Op functieniveau weten we het nu wel ongeveer, maar op detailniveau nog onvoldoende’’, zegt Nagel.

Het idee van de online bibliotheek is dat opdrachtgevers en -nemers, waaronder waterschappen, eerst daarin zoeken voordat zij met een nieuw project beginnen. ‘’Vaak is tijd in de uitvoering van projecten ook een belangrijke factor’’, weet Nagel. ‘’Dus is het zaak om de gegevens van tevoren goed vast te leggen en te kunnen delen.’’

Kinderschoenen

Als voorbeeld noemt hij een afgeschreven tweebaansbrug waarnaast een nieuwe vijfbaansbrug is gelegd. ‘’Die ligt daar al 20 jaar niets te doen, terwijl hij nog zeker 75 jaar mee kan. Je zou die brug de halve wereld over kunnen slepen en dan nog blijft de impact op het milieu lager dan wanneer er een nieuwe brug gebouwd moet worden. Dat maakt het uitwisselen van informatie ook internationaal relevant.’’

In de vorige week gepresenteerde rijksbrede transitieagenda voor een circulaire bouweconomie is het materialenpaspoort een van de elementen. In de bouw- en infrawereld staat de circulaire economie nog in de kinderschoenen. Daarom hebben Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf onlangs ook het Platform CB (Circulair Bouwen) ’23 opgericht. Dat moet bestaande initiatieven met elkaar verbinden en in vijf jaar tijd tot concrete afspraken en resultaten komen.

Digitale modellen

Voor de registratie in de Madaster-bibliotheek onderzoeken de organisaties samen met overheden, aannemers en adviesbureaus voor de zomer een aantal objecten, waaronder de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein die wordt gerenoveerd en uitgebreid. De vraag is dan of de digitale modellen die tegenwoordig worden gebruikt geschikte informatie bieden, of er nog aanvullende informatie nodig is en hoe die beheerd kan worden.

Na de zomer willen de initiatiefnemers besluiten of zij met deze bibliotheek doorgaan. ‘’Maar als er nu al waterschappen zijn die willen meedoen, dan zijn ze welkom’’, zegt Nagel.

Maandag 29 januari organiseert Platform WOW een webinar over het materialenpaspoort.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het