0
0
0
s2smodern

Een koeltoren van een Gents bedrijf is zeer waarschijnlijk de bron geweest van de uitbraak van legionellose in de Gentse kanaalzone. In een laboratoriumtest is een genetische overeenkomst gevonden tussen de legionella van waterstalen uit de koeltoren en de legionella van ten minste vijf besmette patiënten.

De gevonden match door het nationaal referentiecentrum is ‘een zeer sterk wetenschappelijk argument om de stelling te staven dat deze vijf patiënten ziek geworden zijn door een infectie met legionellakiemen uit de koeltoren van dit bedrijf’, stelt het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid dat de besmetting in onderzoek heeft. "Deze koeltoren is dan ook de meest waarschijnlijke besmettingsbron van de uitbraak van legionellose in de Gentse kanaalzone."

De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als dit water als nevel in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen, besmet raken en ziek worden.

Aangezien de overige patiënten in dezelfde regio en in dezelfde periode ziek zijn geworden, beschouwt het agentschap het als ‘zeer waarschijnlijk’ dat zij door dezelfde bron besmet zijn geraakt. Van 21 patiënten zijn geen stalen beschikbaar, omdat het, verklaart het agentschap, ‘een invasieve en belastende ingreep’ is.

In totaal zijn er 32 mensen ziek geworden, van wie er twee zijn overleden. Negen mensen liggen nog in het ziekenhuis, twee daarvan op intensive care.

Strafrechtelijk onderzoek
Het bedrijf met de verdachte koeltoren ligt centraal in de zone die het agentschap als risicogebied heeft afgebakend. De naam van het bedrijf wordt niet bekend gemaakt. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek.

Het bedrijf heeft zijn koeltorens ontsmet net als andere bedrijven die zijn onderzocht. De desinfectie gebeurde op 15 mei en de periode daarna. In principe kan die koeltoren dus sinds 15 mei geen bron van besmetting meer zijn, stelt het agentschap.

Het bedrijf moet de dagelijkse ontsmetting van de koeltoren voortzetten totdat het beheer van de koeltoren is veranderd en verbeterd. Het moet daarvoor het systeem doorlichten en een nieuw en afdoend beheersplan voorleggen, aldus het agentschap. De instantie zal het beheersplan beoordelen.

Nederland
In Nederland is recentelijk bij enkele deelstroombehandelingen op rwzi's legionella aangetroffen, meldt Stowa. Het kenniscentrum van de waterschappen heeft naar aanleiding daarvan een Community of Practice opgezet waarin betrokken waterschappen 'met elkaar spreken over het mogelijke ontstaan van legionella, data en meetresultaten uitwisselen en elkaar informeren over het effect van mogelijke maatregelen'. 

Op dit ogenblik zijn twaalf warme-deelstroominstallaties in bedrijf en wordt er één opgestart, schrijft Stowa. Het betreft installaties die deelstromen van afvalwater behandelen, bijvoorbeeld water dat vrijkomt bij het ontwateren van uitgegist slib. "Uit de eerste monitoringresultaten blijkt dat in de warme-deelstroominstallaties legionella in hoge concentraties kan voorkomen", aldus het kenniscentrum. De oorzaak is nog niet bekend.

 

MEER INFORMATIE
Vijf bedrijven in onderzoek voor legionella-besmetting Gent
Community of Practice Legionella

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.