Friese boeren kwamen maandagavond in groten getale met trekkers naar het hoofdkantoor van Wetterskip Fryslân in Leeuwarden om te protesteren tegen een forse belastingverhoging. Het algemeen bestuur van het waterschap lijkt echter van plan hieraan vast te houden.
“Het is tot hier en niet verder”, was de boodschap van boerin Nynke Koopmans tijdens de gisteravond gehouden commissievergadering over de begroting 2020. “Dit is een veenbrand. Steek die niet in hens.”
Het ongenoegen van de agrariërs richt zich op de voorgenomen tariefsverhoging voor landbouwgrond (bemalen onbebouwd) van bijna 16 procent in 2020, nadat in 2018 hiervoor al een kleine 14 procent extra aan belasting moest worden betaald. Dit houdt in dat een gemiddeld agrarisch bedrijf komend jaar ongeveer 800 euro meer aan waterschapsbelasting gaat betalen.
‘Heftige avond’
De opkomst was groot bij het door de Farmers Defence Force georganiseerde protest. Ongeveer vierhonderd boeren kwamen met tractoren en bussen naar Leeuwarden. In de vergaderzaal was plaats voor een beperkt aantal toeschouwers, waardoor de meeste deelnemers het commissiedebat elders in het waterschapsgebouw of buiten op het parkeerterrein volgden. Er waren enkele onrustige momenten maar volgens Jan van Weperen, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân, verliep het protest ordentelijk.
Van Weperen sprak in een interview met Omroep Fryslân wel van een heftige avond. “We hadden ingeschat dat er zoveel mensen zouden komen. Ik zit als boer goed in het netwerk en kreeg al van alle kanten signalen. Dus in die zin waren we erop voorbereid. Maar de sfeer was mogelijk nog heftiger dan ik al had gedacht.”
Grote investeringen
De na de waterschapsverkiezingen aangetreden coalitie van zes partijen heeft ervoor gekozen om volgend jaar de tarieven voor zowel burgers als bedrijven fors te laten stijgen. In de jaren daarna is de tariefsverhoging ongeveer gelijk aan de inflatie. Volgens het dagelijks bestuur zijn grote investeringen in het waterschapsbeheer nodig om Friesland en een deel van het Groninger Westerkwartier ook in de toekomst veilig en leefbaar te houden. Daarbij wil het nieuwe dagelijks bestuur toewerken naar een sluitende begroting zonder inzet van reserves. Dat wordt bewerkstelligd door de belastingopbrengst in 2020 aanzienlijk te verhogen.
Voor de agrariërs gaat dit alles te ver. Koopmans, een van de initiatiefnemers van het protest, noemt de tariefverhoging dom en onrechtvaardig. “Jullie begroting interesseert ons niet, want jullie hebben zelf voor de problemen gezorgd. Het gaat ons om het bedrag onder de streep. Dat is veel te hoog.”
Op 17 december uitsluitsel
Een vergelijkbaar boerenprotest leidde vorige week bij Waterschap Vallei en Veluwe tot het gedeeltelijk terugdraaien van een belastingverhoging. Dat lijkt in Friesland niet te gaan gebeuren. De coalitiepartijen lieten weten achter het voorstel van het dagelijks bestuur te blijven staan en ook vanuit de oppositie is er steun om de tarieven komend jaar flink op te trekken. Toen dat tijdens de commissievergadering duidelijk werd, liepen veel boeren weg. Op 17 december stelt het algemeen bestuur de begroting en de belastingtarieven vast.
MEER INFORMATIE
Wetterskip over begroting
Voorstel voor begroting 2020
Boerenprotest bij Vallei en Veluwe
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?