0
0
0
s2smodern

Friese boeren kwamen maandagavond in groten getale met trekkers naar het hoofdkantoor van Wetterskip Fryslân in Leeuwarden om te protesteren tegen een forse belastingverhoging. Het algemeen bestuur van het waterschap lijkt echter van plan hieraan vast te houden.

“Het is tot hier en niet verder”, was de boodschap van boerin Nynke Koopmans tijdens de gisteravond gehouden commissievergadering over de begroting 2020. “Dit is een veenbrand. Steek die niet in hens.” 

Het ongenoegen van de agrariërs richt zich op de voorgenomen tariefsverhoging voor landbouwgrond (bemalen onbebouwd) van bijna 16 procent in 2020, nadat in 2018 hiervoor al een kleine 14 procent extra aan belasting moest worden betaald. Dit houdt in dat een gemiddeld agrarisch bedrijf komend jaar ongeveer 800 euro meer aan waterschapsbelasting gaat betalen.

‘Heftige avond’
De opkomst was groot bij het door de Farmers Defence Force georganiseerde protest. Ongeveer vierhonderd boeren kwamen met tractoren en bussen naar Leeuwarden. In de vergaderzaal was plaats voor een beperkt aantal toeschouwers, waardoor de meeste deelnemers het commissiedebat elders in het waterschapsgebouw of buiten op het parkeerterrein volgden. Er waren enkele onrustige momenten maar volgens Jan van Weperen, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân, verliep het protest ordentelijk.

Van Weperen sprak in een interview met Omroep Fryslân wel van een heftige avond. “We hadden ingeschat dat er zoveel mensen zouden komen. Ik zit als boer goed in het netwerk en kreeg al van alle kanten signalen. Dus in die zin waren we erop voorbereid. Maar de sfeer was mogelijk nog heftiger dan ik al had gedacht.”

Grote investeringen
De na de waterschapsverkiezingen aangetreden coalitie van zes partijen heeft ervoor gekozen om volgend jaar de tarieven voor zowel burgers als bedrijven fors te laten stijgen. In de jaren daarna is de tariefsverhoging ongeveer gelijk aan de inflatie. Volgens het dagelijks bestuur zijn grote investeringen in het waterschapsbeheer nodig om Friesland en een deel van het Groninger Westerkwartier ook in de toekomst veilig en leefbaar te houden. Daarbij wil het nieuwe dagelijks bestuur toewerken naar een sluitende begroting zonder inzet van reserves. Dat wordt bewerkstelligd door de belastingopbrengst in 2020 aanzienlijk te verhogen.

Nynke 180 vk vrij Nynke KoopmansVoor de agrariërs gaat dit alles te ver. Koopmans, een van de initiatiefnemers van het protest, noemt de tariefverhoging dom en onrechtvaardig. “Jullie begroting interesseert ons niet, want jullie hebben zelf voor de problemen gezorgd. Het gaat ons om het bedrag onder de streep. Dat is veel te hoog.”

Op 17 december uitsluitsel
Een vergelijkbaar boerenprotest leidde vorige week bij Waterschap Vallei en Veluwe tot het gedeeltelijk terugdraaien van een belastingverhoging. Dat lijkt in Friesland niet te gaan gebeuren. De coalitiepartijen lieten weten achter het voorstel van het dagelijks bestuur te blijven staan en ook vanuit de oppositie is er steun om de tarieven komend jaar flink op te trekken. Toen dat tijdens de commissievergadering duidelijk werd, liepen veel boeren weg. Op 17 december stelt het algemeen bestuur de begroting en de belastingtarieven vast.

 

MEER INFORMATIE
Wetterskip over begroting
Voorstel voor begroting 2020
Boerenprotest bij Vallei en Veluwe 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ja, mooie terugblik op IJsselmeer als zoetwaterbuffer. Flexibel peilbesluit had daarnaast winst voor de natuur als doelstelling: Door periodiek dieper uitzakken in de nazomer zouden waterriet en oevervegaties verder kunnen uitgroeien, waardoor semi-natuurlijke dynamiek de oeverecologie ten goede zou komen. Ik ben benieuwd, @Rijkswaterstaat, hoe dat ervoor staat. Wordt dat ook geëvalueerd?
I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.