0
0
0
s2smodern

De Marker Wadden in het Markermeer krijgen er nog twee eilandjes bij. De aanleg begint dit jaar in de luwte van de eerste vijf eilanden. Er wordt 12 miljoen euro extra voor uitgetrokken.

De Marker Wadden zijn de afgelopen jaren aangelegd om het ecosysteem in het Markermeer te verbeteren. Dat werd in 1976 door de aanleg van de Houtribdijk afgescheiden van het IJsselmeer. Het overtollige slib bleef gevangen in het meer, waardoor planten en dieren het moeilijk kregen.

Uit de eerste metingen is inmiddels gebleken dat een slibgeul en diepe putten rond de Marker Wadden dat slib goed opvangen. Ander onderzoek toont aan dat het onderwaterleven flink is toegenomen, dat vissen en vogels massaal op de nieuwe natuur af komen en dat het water veel helderder is.

Net als de reeds aangelegde eilanden worden de nieuwe opgetrokken uit zand, klei en slib uit het Markermeer. Omdat alle apparatuur van aannemer Boskalis nog in het gebied aanwezig is, de vergunningen nog doorlopen en de contracten zijn verlengd, kan de aannemer meteen door, meldt Rijkswaterstaat (RWS), dat samen met Natuurmonumenten opdrachtgever is.

Meer natuuroevers
Volgens een woordvoerder van RWS was de ambitie om de Marker Wadden uit te breiden er altijd al en gaat het dus niet om een nieuw plan. "De doelen van Marker Wadden zijn de aanleg van nieuwe natuur, het herstel van waterkwaliteit en de innovatie van waterbouw. Voor het herstel van het ecosysteem in het Markermeer zijn meer natuuroevers nodig. De eerste fase van het project heeft bewezen dat dat kan."

Het wachten was alleen nog op het geld. Dat is nu beschikbaar gesteld vanuit de Programmatische Aanpak Grote Wateren (10 miljoen euro), aangevuld door de provincie en Natuurmonumenten (beide 1 miljoen euro).

De twee nieuwe eilanden komen in de luwte van de andere eilanden te liggen, waar voornamelijk een zuidwestelijke golfslag, stroming en wind zijn. Ze worden op dezelfde manier gemaakt: de randen van zand worden gevuld met slib uit het Markermeer. Met datzelfde slib worden natuurlijke oevers aangelegd.

Ontwateren
Wel is in de eerste fase een belangrijke les geleerd, verklaart RWS. En dat is dat meer tijd moet worden ingepland voor het ontwateren van het slib. "Dit jaar vullen we de nieuwe eilanden met slib. Het jaar 2022 benutten we voor het inklinken, dat doet de natuur zelf. Het slib dat in 2023 gestort wordt, klinkt de jaren daarna in."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
H2O-bericht: Overtollig slib opgevangen in geul en putten
H2O-bericht: Natuureffecten Marker Wadden al duidelijk zichtbaar
H2O-artikel: Het bruist al van het leven op de Marker Wadden

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreƫerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliƫn, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.