0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De nieuwe Maria Sklodowska-Curiebrug in Amsterdam heeft een in het oog springend ontwerp. In het midden van de fiets- en voetgangersbrug staat een rode waterkerende toldeur omhoog. Deze deur wordt bij hoogwater gesloten.

De 25 meter lange Maria Sklodowska-Curiebrug in de Ringvaart verbindt de Valentijnskade met het Amsterdam Science Park. De brug heeft een tijdelijke noodwaterkerende functie. In het midden is een toldeur aangebracht die eruitziet als een rood zwaard aan een zeilboot. Architect Arjan Karssen maakte het bijzondere ontwerp in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waternet.

De toldeur bestaat uit twee stalen gekoppelde hefdeuren en kantelt door eigen gewicht met behulp van mechanische handbediening. Bij een noodsituatie gaat de deur omlaag. De hefdeuren bevinden zich tussen het fiets- en voetgangersgedeelte. Daarmee snijdt de toldeur als het ware als een hakmes door het brugdek. 

De Amsterdamse brug wordt op 1 maart officieel geopend. De brug is genoemd naar Marie Curie, de beroemde Pools-Franse onderzoekster van radioactiviteit. Zij won in het begin van de twintigste eeuw twee keer een Nobelprijs. Om verwarring met de niet zo ver daarvan gelegen Curiestraat te voorkomen, heeft de brug haar volledige naam gekregen.

Timelapse filmpje van installatie van toldeur 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Meest gelezen

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het