secundair logo knw 1

De BASF-fabriek in Ludwigshafen aan de Rijn

Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat gaat in gesprek met de Duitse regering over het verminderen van lozingen van PFAS in industrieel afvalwater in de Rijn. Dat heeft de Tweede Kamer de minister opgedragen in een motie.

De motie was ingediend door Aant-Jelle Soepboer (NSC) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) en kreeg gisteren bij de stemming brede steun van de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de motie was berichtgeving in de media dat de Duitse regering niet van plan is om grenswaarden voor PFAS in te stellen in lozingsvergunningen van de Duitse chemische industrie op de Rijn. Als gevolg van de Duitse lozingen stroomt drie tot vier keer meer PFAS via de Rijn ons land binnen dan volgens het RIVM veilig is voor de volksgezondheid.

De drinkwaterbedrijven die rivierwater gebruiken voor de bereiding van drinkwater vroegen eerder dit jaar aandacht voor het feit dat de hoeveelheden PFAS die bij Lobith ons land binnenstromen eerder toe- dan afnemen. Dat is zorgelijk voor de bereiding van drinkwater uit de rivieren.

In een brief aan de Duitse milieuminister in Berlijn vroegen de drinkwaterbedrijven om inperking van de PFAS-lozingen door de Duitse industrie. Ze beroepen zich daarbij het op het internationale Rijnverdrag, waarin alle landen beloven om grenswaarden in te stellen voor lozingen van ongewenste stoffen in de rivier. Dat gebeurt niet voor PFAS in Duitsland.

Nederland werkt met Duitsland aan een algeheel verbod op het gebruik van schadelijke en niet-afbreekbare PFAS-stoffen. Dat verbod vraagt om een lange adem. In tussentijd zou de inzet moeten zijn om de PFAS-lozingen in de Rijn drastisch te verminderen, stellen NSC en ChristenUnie. "Constaterende dat de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater onder druk komt te staan door PFAS-lozingen in de Rijn, verzoeken wij er bij de Duitse regering op aan te dringen dat zij grenswaarden voor PFAS-lozingen invoert, zodat PFAS in de Rijn teruggedrongen wordt”, aldus de motie.

Minister Madlener heeft beloofd dat hij met zijn Duitse collega’s hierover het gesprek gaat voeren.


LEES OOK
H2O Actueel: Duitse regering: geen beperking PFAS-lozingen in Rijn

H2O Actueel: Staatssecretaris zet alle PFAS op lijst met zeer zorgwekkende stoffen
H2O Actueel: Unie van Waterschappen roept minister Madlener in brandbrief op tot hardere actie tegen PFAS-vervuiling

LUISTER OOK
In de H2O-podcast De Toekomst van ons Water geeft Gerard Stroomberg van RIWA-Rijn uitleg over de wijze waarop de drinkwaterbedrijven de PFAS-kwestie op de politieke agenda zetten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    G Timmerman · 7 days ago
    Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Verwijzing naar een elementair leerboek van de mechanica der vloeistoffen voor zelfstudie en onderwijs uit 1958 voor de onderbouwing dat er bij een worst-case scenario meer dan 1 miljard M3 water over de Waaldijk kan stromen -waardoor een oppervlak van 1.000 km2 zou overstromen- is te mager. Dat voldoet niet aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.
Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.