Het hoogwaterbeschermingsprogramma Maaswerken heeft er aan bijdragen dat de calamiteiten in Limburg beperkt zijn gebleven. De versterkte dijken en de extra ruimte die de rivier heeft gekregen, hebben erger voorkomen. “Hadden we die werken niet gedaan, dan was het fout gegaan”, zei heemraad Jos Teeuwen van Waterschap Limburg vanmorgen op een persconferentie.

Van de 52 projecten in het kader van de Maaswerken zijn er inmiddels een flink aantal afgerond. De versterkte dijken en keringen hebben de afgelopen dagen geen problemen gegeven en de verruiming van de rivier zorgde voor lagere waterhoogten tot lokaal 40 centimeter (Ooijen en Wanssum), zei Teeuwen. "In Venlo was het 25 centimeter en zelfs in Roermond was er sprake van nog 5 tot 10 centimeter waterdaling. Dat heeft zeker geholpen."

Er zijn nog 16 trajecten van Thorn tot aan Mook die niet voldoen aan de waterveiligheidsnormen en in de komende jaren nog onder handen genomen moeten worden in het kader van de Maaswerken. De huidige crisis heeft laten zien dat daar echt nog wat moet gebeuren, aldus Teeuwen. “Gelukkig hebben ze het tot nu toe in meeste gevallen gehouden, maar het zijn risicovolle trajecten.”

Hoogwaterplateau
Het ‘hoogwaterplateau’ zorgt alleen in het noorden van Limburg nog voor spanning over de vraag of de dijken het houden, met name in Bergen, Vennep en Mook. In het midden van Limburg hebben opgehoogde kades en nooddijken hebben hun werk gedaan, er waren niet veel calamiteiten meer, hoewel er binnen- en vooral buitendijks nog veel woningen onder water zijn gelopen.

In de delen van LImburg waar het waterplateau is gepasseerd, zorgt het zakkende water voor een nieuwe acute fase, zei Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg Noord. De vraag is of de verzadigde dijken veilig zijn als het water zakt. Scholten: “Dalend water geeft een nieuwe vorm van druk en dat kan betekenen dat dijken kunnen bezwijken.”

Om de staat van de keringen te bepalen, worden de dijken uitvoerig geïnspecteerd, aldus Teeuwen. “Uit hele land zijn dijkinspecteurs van hun bed gelicht om ons te assisteren.” In het zuiden van de provincie zijn crisisteams bezig met herstel, nazorg en voorbereiden van de terugkeer van geëvacueerde personen, aldus Scholten. Die terugkeer is mede afhankelijk van de staat van kades, dijken en infrastructuur zoals wegen die door het stromende water zijn aangetast. Scholten: “We inspecteren bruggen, wegen en kades op veiligheid.”

MEER INFORMATIE
Duitse overstromingen: ontzetting, verdriet en woede wisselen elkaar af
Waterschappers helpen Limburg

De strijd tegen het hoge water blijft beperkt tot Limburg
Extreme regenval: gevolg van warmere lucht en traag bewegende buien
Waterschap Limburg: waterstand Maas vergelijkbaar met 1993
Advies: vasthouden aan normen voor waterveiligheid in Limburg
H2O-redactioneel: Blijven de veiligheidsnormen overeind?

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!