Waterleiding Maatschappij Limburg heeft opnieuw, na eerdere innamestops in het voorjaar en de zomer, moeten besluiten voorlopig geen drinkwater te winnen uit de Maas. Er zijn twee onbekende stoffen aangetroffen. Als vervanging maakt het waterbedrijf gebruik van diepe grondwaterwinningen.

Rond het innamepunt in de Maas, bij de Lange Vlieter in Heel, zijn meerdere onbekende stoffen aangetroffen. Totdat die stoffen zijn geïdentificeerd en geanalyseerd, geldt er een innamestop. “De kans is groot dat het, net als de vorige keer, gaat om natuurlijke, plantgerelateerde stoffen, die onder warme en droge omstandigheden en een lage Maaswaterafvoer kunnen ontstaan. Maar voordat we daar zekerheid over hebben, nemen we het zekere voor het onzekere”, zegt Susan Hoenen van Waterleiding Maatschappij Limburg (WML).

Bij het onderzoek naar de herkomst en de samenstelling van de stoffen moet in elk geval worden bepaald of de stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid en of de waterzuivering in dat geval in staat is de stoffen uit het water te halen. “Wij hanteren hierbij strenge veiligheidseisen en volgen de geldende protocollen. Uiteindelijk is het aan de Inspectie voor de Leefomgeving om te bepalen of de inname van Maaswater kan worden hervat.”

Het onderzoek naar de identiteit van de onbekende stoffen, de herkomst en de effecten, kan zes weken tot twee maanden duren. Maar ook het weer kan van invloed zijn op de innamestop. Hoenen: “Als er veel regen zou vallen de komende tijd, dan verandert de situatie. Dan gaat de stroomsnelheid van de Maas omhoog, worden stoffen verdund en kunnen verhoogde concentraties letterlijk oplossen. Maar de weersverwachting geeft vooralsnog weinig aanleiding tot optimisme.”

Langdurige innamestop
Hoewel de droge zomer niet heeft geleid tot een tekort aan drinkwater in Limburg, is het aantreffen van onbekende stoffen wel degelijk een gevolg van lage waterstanden, de langzame stroming en het vele stilstaande water in de Maas. Dat begon al in mei, toen de eerste innamestops werden ingelast. Begin juli leidde dit tot een langdurige innamestop.

De eerste, onbekende stof die aangetroffen werd, is medio augustus geïdentificeerd als de natuurlijke stof Neophytadiene. “Deze stof bleek niet schadelijk te zijn voor de gezondheid en werd bovendien afdoende verwijderd in de bestaande zuivering. Na groen licht van de Inspectie werd de inname van Maaswater weer opgevoerd.”

Al snel trof WML echter nieuwe, onbekende stoffen aan in het water. Het circuit van onderzoek en testen is opnieuw opgestart voor deze stoffen. In de tussentijd zet WML de winning van diep grondwater weer in om (delen van) de regio Midden- en Noord-Limburg van drinkwater te voorzien. “Daar hebben we nog meer dan genoeg van en het betreft drinkwater van hoge kwaliteit. Alleen zit er wat meer kalk in dan de mensen hier gewend zijn.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans Middendorp AWPBeste Hans, Hetty. Allereerst dank voor jullie zinvolle reacties.
Hans, je merkt terecht op dat de bui waarmee we de analyse hebben uitgevoerd niet vaak voorkomt. Ingrijpende maatregelen doorvoeren die alleen effect hebben tijdens extreme neerslag is niet doelmatig, daar ben ik het mee eens. Oppervlakkige afstroming komt echter niet alleen voor bij deze extreme neerslag, maar ook bij kleinere buien met hoge intensiteit, of bijvoorbeeld wanneer de ondergrond verzadigd is. In hellend gebied, zoals de Veluwe, hoeft het volume van de bui niet groot te zijn om oppervlakkige afstroming richting de watergang te veroorzaken. In de studieresultaten zagen we dat sommige gebieden bijvoorbeeld al bij 15 mm intense neerslag tot afvoer komen.
Intense neerslag die de infiltratiecapaciteit van de bodem overschrijdt komt meerdere keren per jaar voor. Uiteindelijk willen we uiteraard niet de Veluwe over een groot oppervlak verstoren, maar willen we de bergende capaciteit van het landschap in de vorm van begroeiing, microreliëf en holle percelen herstellen.
Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!