0
0
0
s2smodern

Langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden en de Friese gedeputeerde Sietske Poepjes hebben het zwemseizoen in Friesland geopend. Dat deden ze vanmiddag door een stukje te zwemmen in het water van het recreatiegebied De Potten bij Sneek, gadegeslagen door enkele tientallen schoolkinderen.

De start stond in het teken van de waterkwaliteit van de zwemwateren in Friesland. Tachtig procent van de 32 zwemlocaties in de provincie heeft een goede waterkwaliteit, zegt Jan Roelsma, senior planadviseur waterkwaliteit van Wetterskip Fryslân. Van belang is dat de waterkwaliteit ook goed is tijdens de Elfstedentocht die Van der Weijden voor de tweede keer wil gaan zwemmen. Vorig jaar augustus moest hij zijn eerste poging na 163 kilometer staken omdat zijn lichaam het niet meer aankon.

Maarten van der Weijden vk 180 Maarten van der Weijden De Olympisch kampioen begint zijn nieuwe poging op 21 juni, de langste dag van het jaar. Roelsma heeft er goede hoop op dat de waterkwaliteit dan goed is, zodat recreanten met Van der Weijden mee kunnen zwemmen. Dat zullen er zo’n 2.000 zijn, die in Stavoren te water gaan om de langeafstandszwemmer een stuk te vergezellen. Verder zullen 111 geselecteerde zwemmers in elk van de 11 steden 2 kilometer met Van der Weijden meezwemmen, vertelt Roelsma.

Waterkwaliteit
Vorig jaar werd het onderdeel meezwemmen afgelast omdat de kwaliteit van het water niet goed was en de gezondheid van de meezwemmers niet gegarandeerd kon worden. Deze keer is de kans groter dat de waterkwaliteit wel goed is, aldus Roelsma.

Hij noemt drie redenen: de poging vindt eerder in het seizoen plaats, waardoor het water kouder is wat minder gunstig is voor bacteriegroei. Ook zal het aantal recreanten, vaak veroorzakers van vervuiling van het water, minder groot zijn in het begin van het recreatieseizoen. “En vorig jaar hadden we ook te kampen met de droogte, waardoor we de watergangen niet konden doorspoelen. We weten natuurlijk niet hoe het dat dit jaar zal zijn, maar ik denk dat dat nu beter gaat.”

Temperatuur
Wetterskip Fryslân zal de waterkwaliteit op de route van de Elfstedentocht meten. Deze keer zal het ook naar de temperatuur van het water kijken, want is deze lager dan 16 graden dan mogen de meezwemmers ook het water niet in. Roelsma: “Vanwege het risico op onderkoeling.”

In Sneek bekeek Van der Weijden samen met dagelijks bestuurder Otto van der Galiën van het waterschap alvast de kwaliteit van het water in de recreatieplas. Daarbij sprak Van der Weijden de wens en de hoop uit dat de kwaliteit van het water straks in Stavoren ook goed is, als hij de vijfde stad op de route van de Elfstedentocht in juni passeert.
Maarten 3 16x9 Otto van der Galiën en Maarten van der Weijden bekijken het resultaat van de waterkwaliteitstest | Foto's Blueice

 

MEER INFORMATIE
H2O Premium: Maarten van der Weijden over zwemmen in vies water: ‘Voor de start een handje Norit’

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.
Ik ben (als leek) wel erg benieuwd of er al eens is getest op het radicaaleffect van toegevoegde zuurstof (en het eventuele gebrek aan anti-oxidanten in het ultragefiltreerde RWZI-effluent). Iets wat mogelijk de afbraak van de aanwezige medicijnen zou kunnen verklaren.
Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.