secundair logo knw 1

De Amsterdam International Water Week beleeft zijn eerste lustrum. Tijdens de vijfde editie is er speciale aandacht voor financiering van projecten en worden er nieuwe agreements getekend.

De AIWW, die vorig jaar een intermezzo beleefde met de AIWW Summit in Rotterdam, wordt internationaal erkend als podium voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie en is daarmee in tien jaar uitgegroeid tot een platform dat bijdraagt aan de wereldwijde geïntegreerde aanpak van watervraagstukken. Dat is ook de ambitie, de AIWW moest onderdeel worden van de Global Water Agenda.

Sleutelwoorden daarbij zijn dialoog en impact. In 2017 werden deze verpakt in een primeur: de Amsterdam Agreements. Steden, industrieën en waterbedrijven ingebrachte vraagstukken werden gekoppeld aan oplossingen.

Zoals de Blue Deal, het initiatief van waterschappen en ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat om wereldwijd 20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden wereldwijd aan schoon, voldoende en veilig water helpen.

Financiering
Deze afspraken krijgen tijdens de lustrumeditie een vervolg, naast evaluatie van de eerste agreements zullen nieuwe deals worden getekend. Daarbij is er vooral aandacht voor de financiering van projecten, vaak een probleem in de watersector vanwege de kleinschaligheid. De inzet is dan ook om van cases financierbaar te maken. Daarom worden start-ups en scale-ups gekoppeld aan financiers en nieuwe samenwerkingsverbanden en doelen vastgelegd.

De komende lustrumeditie (van 4 t/m 8 november in de RAI) staat in het teken van circulaire watereconomie en de klimaatverandering. De duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties staan centraal. Er zijn vier aandachtsgebieden: Energietransitie en terugwinnen hulpbronnen; Integratie van water- en hulpbronnenbeheer; Kunstmatige intelligentie en slimme robotica en Blauwgroene oplossingen voor (stedelijke) veerkracht.

De AIWW haalt ‘ten minste’ vijfhonderd van de meest invloedrijke wereldwaterleiders naar Amsterdam om tot zaken te komen en deals te sluiten. Ook jonge waterprofessionals krijgen een podium. ‘Future Water Leaders’ houden daags voor de AIWW een publieksevenement, waarbij jongeren met CEO’s uit het bedrijfsleven spreken over waterthema’s.

Verder kent de AIWW een uitgebreid excursie-programma, met bezoeken aan belangrijke innovaties en projecten in het Nederlandse waterbeheer.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.