0
0
0
s2smodern

De Amsterdam International Water Week beleeft zijn eerste lustrum. Tijdens de vijfde editie is er speciale aandacht voor financiering van projecten en worden er nieuwe agreements getekend.

De AIWW, die vorig jaar een intermezzo beleefde met de AIWW Summit in Rotterdam, wordt internationaal erkend als podium voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie en is daarmee in tien jaar uitgegroeid tot een platform dat bijdraagt aan de wereldwijde geïntegreerde aanpak van watervraagstukken. Dat is ook de ambitie, de AIWW moest onderdeel worden van de Global Water Agenda.

Sleutelwoorden daarbij zijn dialoog en impact. In 2017 werden deze verpakt in een primeur: de Amsterdam Agreements. Steden, industrieën en waterbedrijven ingebrachte vraagstukken werden gekoppeld aan oplossingen.

Zoals de Blue Deal, het initiatief van waterschappen en ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat om wereldwijd 20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden wereldwijd aan schoon, voldoende en veilig water helpen.

Financiering
Deze afspraken krijgen tijdens de lustrumeditie een vervolg, naast evaluatie van de eerste agreements zullen nieuwe deals worden getekend. Daarbij is er vooral aandacht voor de financiering van projecten, vaak een probleem in de watersector vanwege de kleinschaligheid. De inzet is dan ook om van cases financierbaar te maken. Daarom worden start-ups en scale-ups gekoppeld aan financiers en nieuwe samenwerkingsverbanden en doelen vastgelegd.

De komende lustrumeditie (van 4 t/m 8 november in de RAI) staat in het teken van circulaire watereconomie en de klimaatverandering. De duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties staan centraal. Er zijn vier aandachtsgebieden: Energietransitie en terugwinnen hulpbronnen; Integratie van water- en hulpbronnenbeheer; Kunstmatige intelligentie en slimme robotica en Blauwgroene oplossingen voor (stedelijke) veerkracht.

De AIWW haalt ‘ten minste’ vijfhonderd van de meest invloedrijke wereldwaterleiders naar Amsterdam om tot zaken te komen en deals te sluiten. Ook jonge waterprofessionals krijgen een podium. ‘Future Water Leaders’ houden daags voor de AIWW een publieksevenement, waarbij jongeren met CEO’s uit het bedrijfsleven spreken over waterthema’s.

Verder kent de AIWW een uitgebreid excursie-programma, met bezoeken aan belangrijke innovaties en projecten in het Nederlandse waterbeheer.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....
De door Patrick Jansen gevraagde koerswijziging is geen wens maar een 'must'. Lastig is dat dit niet van de ene op de andere dag te realiseren is. Maar we moeten wel nú beginnen, anders verandert er niets. Het begint met de mindset!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.