secundair logo knw 1

Anne Marieke Eveleens

De start-up The Great Bubble Barrier heeft de Green Challenge 2018 gewonnen. Het luchtbellengordijn tegen de plastic soep van Anne Marieke Eveleens, Saskia Studer en Francis Zoet werd in de finale door de jury verkozen tot beste groene innovatie. De prijs bestaat uit een half miljoen euro.

Ann Runnel van Reverse Resources uit Estland, een softwareplatform voor het recyclingproces in de kledingindustrie, won de runner-up prijs van 200.000 euro. 

Tijdens de finale wist de 29-jarige Anne Marieke Eveleens de internationale jury te overtuigen met haar ‘Bubble Barrier’. Om de plasticsoep aan te pakken heeft The Great Bubble Barrier een luchtbellenscherm voor rivierbeddingen ontwikkeld dat plastic opvangt voordat het in zee terecht komt.

Geperforeerde buis
De vinding bestaat uit een geperforeerde buis die op de rivierbodem een gordijn van luchtbellen produceert dat zowel, zo is de claim, de stroom van plastic afval aan het wateroppervlak als de zwevende microdeeltjes onderwater blokkeert. Langs het luchtbellengordijn drijft het plastic naar de waterkant waar het wordt afgevangen voor recycling.

Eveleens was een blije winnaar van de verkiezing die door de Postcode Loterij wordt georganiseerd: “Dat ik hier nu als winnaar sta, had ik nooit durven dromen! Het prijzengeld helpt ons om nieuw talent aan te trekken, maar ook een eigen afvangsysteem voor plastic te ontwikkelen. Daarnaast kunnen we nu een ‘Bubble Barrier’ in Nederland in gebruik nemen. Geweldig!”

Francis Zoet
Francis Zoet 200Francis ZoetIn het jubileumnummer van H2O dat in april verscheen, lichtte Francis Zoet van de The Great Bubble Barrier de innovatie toe:

“De plastic soep breidt zich razendsnel uit. Jaarlijks komt er acht miljard kilo plastic bij in onze oceanen, terwijl de visstand maar blijft dalen. Volgens de laatste voorspellingen bevat de zee in 2050 meer plastic dan vis. Deels is dit plastic afkomstig van visnetten, maar 80 procent van het plastic is afkomstig van land. Het belandt – waarschijnlijk per ongeluk – in het water en drijft dan via onze rivieren de zee op. 

Plastic vervuiling vormt een gevaar voor mens en milieu. Daarom wilde ik samen met Anne Marieke Eveleens en Saskia Studer een manier vinden om ‘aan de bron’ te voorkomen dat plastic de zee opdrijft. Het lastige daarbij was vooral dat je de scheepvaart op rivieren en kanalen niet mag hinderen. Aangezien we dus geen netten of schermen konden ophangen, kwamen we op het idee om te werken met luchtbellen. Bellenschermen worden al wel gebruikt om walvissen te beschermen en om te voorkomen dat olievlekken zich uitbreiden. Om erachter te komen of een dergelijk systeem ook plastic kan tegenhouden, bouwden we thuis een schaalmodel: een bak met stromend water, met op de bodem een koperen buis met gaten waar lucht uit kwam. Het werkte! 

In 2016 wonnen we met ons idee de Plastic Free Rivers Makathon, die mede was georganiseerd door Rijkswaterstaat. Als beloning mochten we in november een full-scale pilot uitvoeren in de IJssel, een van de snelst stromende rivier van Nederland. Uit meetresultaten blijkt inmiddels dat de Bubble Barrier bij elke weersomstandigheid zo’n 80 procent van het plastic afvangt.

Uiteindelijk willen we overbodig zijn, maar eerst hopen we dat er over tien jaar wereldwijd Bubble Barriers liggen. Onze eerste prioriteit nu is een eerste permanente Bubble Barrier in een Nederlandse stad en zo het bewustzijn bij mensen te vergroten. Om dit te realiseren, hebben we een crowdfundingactie georganiseerd.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.
De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld.