0
0
0
s2smodern

Afgelopen maandag ondertekenden Waterschap Limburg en zijn dochterbedrijf Waterschapsbedrijf Limburg de samenwerkingsovereenkomst met de gemeenten Brunssum, Onderbanken, Simpelveld en Schinnen voor de pilot: ‘Meten, Monitoren en Rekenen” in het afvalwatersysteem.

De inzameling van (afval)water valt onder gemeentelijke verantwoordelijkheid en gemeenten hebben daarnaast een wettelijke zorgplicht voor hemelwater en grondwater. De verantwoordelijkheid het (afval)water naar de rioolwaterzuivering te transporteren en daar te zuiveren, ligt bij het Waterschapsbedrijf. Binnen de pilot wordt het afvalwatersysteem beschouwd als één systeem, waarbij gebiedsgrenzen en organisatorische verantwoordelijkheden niet meer bepalend zijn.

"We willen de afvalwaterketen efficiënter maken," vertelt Michel Bouts, bestuurder van het Waterschapsbedrijf Limburg. Bij hevige regenval werd de afgelopen jaren al een paar keer duidelijk dat er knelpunten in het afvalwatersysteem zitten. "Door de lokale kennis die bij de gemeenten aanwezig is, te combineren met de waterexpertise van waterschap en waterschapsbedrijf kunnen we deze knelpunten makkelijker – en over gemeentegrenzen heen - identificeren en vervolgens bepalen welke investeringen nodig zijn om die te verhelpen."

Behalve een betere aanpak van de knelpunten in de afvalwaterketen, verwacht Bouts ook dat de samenwerking tussen gemeenten, waterschap en waterschapsbedrijf voor kostenbesparingen zal zorgen. "We kunnen de investeringen stroomlijnen. Door onderhoud en reiniging gerichter uit te voeren, kunnen we op de lange termijn kosten besparen en natuurlijk kan er ook winst worden behaald door het voorkomen of verminderen van wateroverlast en de daarbij behorende schade."

De pilot heeft een looptijd van drie jaar en de aangesloten partijen hebben al de intentie uitgesproken langer met elkaar samen te werken. Bouts verwacht dat er meer samenwerkingsvormen zullen ontstaan. "Water houdt zich niet aan grenzen. Heerlen is met een aantal buurgemeenten bezig met een vergelijkbaar project. De kans is aanwezig dat er zowel Limburg breed als met het buitenland samenwerkingsverbanden zullen ontstaan om het afvalwatersysteem zo efficiënt mogelijk te beheren."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.