0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Afgelopen maandag ondertekenden Waterschap Limburg en zijn dochterbedrijf Waterschapsbedrijf Limburg de samenwerkingsovereenkomst met de gemeenten Brunssum, Onderbanken, Simpelveld en Schinnen voor de pilot: ‘Meten, Monitoren en Rekenen” in het afvalwatersysteem.

De inzameling van (afval)water valt onder gemeentelijke verantwoordelijkheid en gemeenten hebben daarnaast een wettelijke zorgplicht voor hemelwater en grondwater. De verantwoordelijkheid het (afval)water naar de rioolwaterzuivering te transporteren en daar te zuiveren, ligt bij het Waterschapsbedrijf. Binnen de pilot wordt het afvalwatersysteem beschouwd als één systeem, waarbij gebiedsgrenzen en organisatorische verantwoordelijkheden niet meer bepalend zijn.

"We willen de afvalwaterketen efficiënter maken," vertelt Michel Bouts, bestuurder van het Waterschapsbedrijf Limburg. Bij hevige regenval werd de afgelopen jaren al een paar keer duidelijk dat er knelpunten in het afvalwatersysteem zitten. "Door de lokale kennis die bij de gemeenten aanwezig is, te combineren met de waterexpertise van waterschap en waterschapsbedrijf kunnen we deze knelpunten makkelijker – en over gemeentegrenzen heen - identificeren en vervolgens bepalen welke investeringen nodig zijn om die te verhelpen."

Behalve een betere aanpak van de knelpunten in de afvalwaterketen, verwacht Bouts ook dat de samenwerking tussen gemeenten, waterschap en waterschapsbedrijf voor kostenbesparingen zal zorgen. "We kunnen de investeringen stroomlijnen. Door onderhoud en reiniging gerichter uit te voeren, kunnen we op de lange termijn kosten besparen en natuurlijk kan er ook winst worden behaald door het voorkomen of verminderen van wateroverlast en de daarbij behorende schade."

De pilot heeft een looptijd van drie jaar en de aangesloten partijen hebben al de intentie uitgesproken langer met elkaar samen te werken. Bouts verwacht dat er meer samenwerkingsvormen zullen ontstaan. "Water houdt zich niet aan grenzen. Heerlen is met een aantal buurgemeenten bezig met een vergelijkbaar project. De kans is aanwezig dat er zowel Limburg breed als met het buitenland samenwerkingsverbanden zullen ontstaan om het afvalwatersysteem zo efficiënt mogelijk te beheren."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het