0
0
0
s2smodern

Golfbrekers die zowel de kust als het leven onder water beschermen. Met dat idee wonnen Mitchell Williams en Frej Gustafsson de afgelopen periode diverse start-up competities, waaronder de publieksprijs van de Impact Challenge die de vier technische universiteiten van Nederland vorige week organiseerden.

Frej Gustafsson 180 vk Frej GustafssonMitchell Williams en Frej Gustafsson studeerden dit jaar af in Aquaculture & Marine Resource Management aan de WUR. Nog tijdens hun studie richtten ze het bedrijf ReShore op. Met dit bedrijf willen ze levende golfbrekers ontwikkelen, die zowel de kust als het leven onder water beschermen. Op dit moment zijn Williams en Gustafsson in gesprek met instellingen in Zeeland, Zweden en Groot Brittannië om hun golfbreker in een pilot te testen.

“Voor het ontwikkelen van onze levende golfbreker zijn we uitgegaan van een bestaand golfbreker-concept,” vertelt Gustafsson. Het gaat om een drijvende constructie die op het eerste gezicht doet denken aan een ruimtesatelliet. De golfbreker bestaat uit een ponton met daaraan bevestigde kooien. De kooien worden met verzwaarde poten op hun plek gehouden. “Ten opzichte van het bestaande ontwerp, zit onze toegevoegde waarde onder water. De kooien creëren een goede leefomgeving voor dieren en planten, bijvoorbeeld oesters, mosselen en zeewier. Deze soorten dragen veel bij aan een ecosysteem.”

Business case
Naast de bijdrage aan het ecosysteem verwachten Williams en Gustafsson ook veel van de samenwerking met commerciële partners als bijvoorbeeld mosselboeren. Williams: “De mosselen die er groeien, kunnen natuurlijk ook weer voor consumptie verkocht worden. Wij geloven dat een golfbreker een combinatie van functies kan vervullen, dus zowel het land kan beschermen als bijdragen aan de biodiversiteit, en een kloppende business case kan opleveren.”

Dat hopen Williams en Gustafsson op korte termijn voor het eerst in de praktijk te bewijzen door een pilot te draaien. Er zijn gesprekken gaande met instellingen in Zeeland, Zweden en Groot Brittannië. Gustafsson: “De Oosterschelde in Zeeland zou wat ons betreft een ideale plek zijn om de proef te draaien, maar de omstandigheden op de drie locaties zijn op zich vergelijkbaar.”

Het concept van ReShore won niet alleen vorige week de publieksprijs van de 4TU Impact Challenge, maar sleepte de afgelopen maanden al de nodige start-up awards in de wacht, waaronder de INNO Challenge van het Wereldnatuurfonds. Ook dingen Williams en Gustafsson nog mee naar de prestigieuze Startup Climate Action. “Voor ons zijn dit soort competities nu de beste manier om fondsen binnen te halen en ons idee onder de aandacht te brengen,” legt Williams uit. “De komende maanden willen we ons focussen op het vinden van onderzoekspartners en het verkrijgen van concrete toezeggingen om van start te kunnen met de pilot.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
@D.D.de Gunst De naam Levvel is gebaseerd op 'Lely’s Erfgoed Veiliggesteld' in palindroom.
Geachte dames en heren,
Kunt u mij vertellen wat de naam levvel betekent?
Nederland is altijd al het braafste jongetje geweest, dus dan vraag ik me af: hoe doet de rest het?
De kop van dit artikel is nogal misleidend. "Nieuwe indicator gaat uitspoeling fosfaat tegen". Grappig, maar deed de oude indicator dat dan niet? Trouwens, indicatoren gaan natuurlijk nooit "iets tegen". Bovendien, fosfaat bindt toch in de bodem?
Volgens minister Schouten gaat de nieuwe #fosfaat indicator de uitspoeling van #nitraat tegen: H2O citeert: "...kunnen boeren met de gecombineerde fosfaatindicator beter bepalen hoeveel meststoffen de bodem nodig heeft... dit voorkomt uitspoeling van nitraat naar oppervlakte- en grondwater." Het gaat dus om nitraat, niet om fosfaat (want fosfaat bindt in de bodem).
En even verderop lezen we: "De meeste agrariërs kunnen op basis van de indicator evenveel tot zelfs iets meer bemesten op hun percelen dan ze nu doen." Uitspoeling tegengaan door iets meer te bemesten? Het klinkt als fake news.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.