0
0
0
s2smodern

Op de hoger gelegen zandgronden komen zeer lage grondwaterstanden voor. In die gebieden vallen lokaal watergangen droog. Dat schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de vandaag verschenen droogtemonitor. De commissie stelt vast dat het neerslagtekort eind april even af is genomen, maar voorziet dat deze de komende weken weer zal oplopen.

Het actuele neerslagtekort bedraagt 79 mm en ligt ruim boven het langjarig gemiddelde voor mei. 

De grondwatersituatie verschilt regionaal sterk, aldus de commissie. “De standen variëren van normaal tot zeer laag voor de tijd van het jaar”, schrijft ze in de droogtemonitor. In laaggelegen gebieden zijn de grondwaterstanden door de neerslag begin mei weer iets gestegen. Op hoger gelegen zandgronden in Oost en Zuid-Nederland was dat niet het geval. 

In gebieden waar geen wateraanvoer mogelijk is vanuit de grote rivieren dalen de waterpeilen en vallen lokaal beken droog. Waterschappen en Rijkswaterstaat bufferen water door peilen op te zetten. Indien nodig wordt extra water ingelaten voor onder andere landbouw en natuur. “Op dit moment zijn er geen knelpunten met de aanvoer”, aldus de commissie.

IJsselmeer
Het peil in IJsselmeer en Markermeer wordt iets verhoogd (-0.175 m NAP) om water vast te houden. Het chloridegehalte in het IJsselmeer is goed, belangrijk voor de drinkwaterproductie van PWN. Er zijn geen knelpunten in de bronnen (grond- en oppervlaktewater) voor de bereiding van drinkwater, aldus de commissie.

De afvoer van Maas en Rijn is lager dan normaal voor deze tijd van het jaar, maar voldoende om aan de watervraag te voldoen. De afvoer van de Maas is komende weken waarschijnlijk stabiel rond de 100 m3/s. In de Rijn is de afvoer weer gestegen tot boven de 1400 m3/s en blijft daar komende weken het grootste gedeelte van de tijd boven, aldus de LCW.

Op korte termijn krijgen de zuidelijk stroomgebieden van de Maas en de Rijn te maken met ‘significante neerslaghoeveelheden’ tot lokaal 50 millimeter. In Nederland zal dat veel minder zijn, tussen de 2 en 5 mm.  

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.