secundair logo knw 1

Op de hoger gelegen zandgronden komen zeer lage grondwaterstanden voor. In die gebieden vallen lokaal watergangen droog. Dat schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de vandaag verschenen droogtemonitor. De commissie stelt vast dat het neerslagtekort eind april even af is genomen, maar voorziet dat deze de komende weken weer zal oplopen.

Het actuele neerslagtekort bedraagt 79 mm en ligt ruim boven het langjarig gemiddelde voor mei. 

De grondwatersituatie verschilt regionaal sterk, aldus de commissie. “De standen variëren van normaal tot zeer laag voor de tijd van het jaar”, schrijft ze in de droogtemonitor. In laaggelegen gebieden zijn de grondwaterstanden door de neerslag begin mei weer iets gestegen. Op hoger gelegen zandgronden in Oost en Zuid-Nederland was dat niet het geval. 

In gebieden waar geen wateraanvoer mogelijk is vanuit de grote rivieren dalen de waterpeilen en vallen lokaal beken droog. Waterschappen en Rijkswaterstaat bufferen water door peilen op te zetten. Indien nodig wordt extra water ingelaten voor onder andere landbouw en natuur. “Op dit moment zijn er geen knelpunten met de aanvoer”, aldus de commissie.

IJsselmeer
Het peil in IJsselmeer en Markermeer wordt iets verhoogd (-0.175 m NAP) om water vast te houden. Het chloridegehalte in het IJsselmeer is goed, belangrijk voor de drinkwaterproductie van PWN. Er zijn geen knelpunten in de bronnen (grond- en oppervlaktewater) voor de bereiding van drinkwater, aldus de commissie.

De afvoer van Maas en Rijn is lager dan normaal voor deze tijd van het jaar, maar voldoende om aan de watervraag te voldoen. De afvoer van de Maas is komende weken waarschijnlijk stabiel rond de 100 m3/s. In de Rijn is de afvoer weer gestegen tot boven de 1400 m3/s en blijft daar komende weken het grootste gedeelte van de tijd boven, aldus de LCW.

Op korte termijn krijgen de zuidelijk stroomgebieden van de Maas en de Rijn te maken met ‘significante neerslaghoeveelheden’ tot lokaal 50 millimeter. In Nederland zal dat veel minder zijn, tussen de 2 en 5 mm.  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.