0
0
0
s2smodern

Het is iets droger dan normaal voor de tijd van het jaar maar dat levert geen bijzonderheden voor het waterbeheer op, stelt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling in de nieuwe droogtemonitor. De grondwaterstanden zijn in diverse gebieden laag en deze situatie verbetert niet. Daarom hebben veel waterschappen peilen geheel of gedeeltelijk opgezet.

De neerslaghoeveelheden en rivierafvoeren zijn lager dan normaal maar niet uitzonderlijk laag, schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de gisteren verschenen derde droogtemonitor van 2019. April was gemiddeld zeer zacht en vrij droog. Wel is het neerslagtekort de laatste twee weken ongeveer stabiel gebleven door neerslag en lage temperaturen, waar het tekort normaliter in deze periode toeneemt. De afvoer van de Rijn bij Lobith is nu rond 1.500 kubieke meter per seconde, minder dan gemiddeld maar niet bijzonder laag. Deze omstandigheden betekenen volgehs de LCW dat waterbeheerders geen bijzondere maatregelen hoeven te nemen.

De LCW constateert dat de grondwaterstanden niet verbeteren. Het probleem speelt met name in het oosten en zuiden. “Over het algemeen is de grondwatervoorraad in Nederland momenteel laag tot normaal, in de hoger gelegen gebieden is de voorraad lokaal zeer laag. Dit is het gevolg van de droogte in 2018 in combinatie met de relatief droge aprilmaand. Veel waterschappen hebben de peilen in hun beheergebied waar mogelijk geheel of gedeeltelijk opgezet.”

Ook in het IJsselmeergebied wordt extra water vastgehouden. Rijkswaterstaat stuurt op een peil van 0,15 meter onder NAP in het IJsselmeer en Markermeer. Dit is 5 centimeter hoger dan normaal. Er is verder in het IJsselmeer sprake van lichte verzilting. Het chloridegehalte ligt wel onder de norm voor inlaat van drinkwater.

De waterkwaliteit baart hier en daar zorgen. Er zijn volgens de LCW enkele waarnemingen van blauwalgen gedaan. Ook is er een negatief zwemadvies afgegeven voor een aantal van de 724 officieel aangewezen zwemlocaties. De provincie Gelderland heeft gewaarschuwd om in veertien recreatieplassen goed op te passen. Hier lopen bodems vanaf de oever steil af, als gevolg van de droge zomer van 2018. Vooral voor kinderen en niet-geoefende zwemmers kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

 

MEER INFORMATIE
Droogtemonitoren 2019 door LCW
Bericht over droogtemonitor 24-4
Natuurorganisaties luiden noodklok
Evaluatie crisisbeheersing droogte 2018
Eerste resultaten beleidstafel droogte

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Jawel hoor. Regel maar een vergunning bij het waterschap?
Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit in "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het