0
0
0
s2smodern

Het is iets droger dan normaal voor de tijd van het jaar maar dat levert geen bijzonderheden voor het waterbeheer op, stelt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling in de nieuwe droogtemonitor. De grondwaterstanden zijn in diverse gebieden laag en deze situatie verbetert niet. Daarom hebben veel waterschappen peilen geheel of gedeeltelijk opgezet.

De neerslaghoeveelheden en rivierafvoeren zijn lager dan normaal maar niet uitzonderlijk laag, schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de gisteren verschenen derde droogtemonitor van 2019. April was gemiddeld zeer zacht en vrij droog. Wel is het neerslagtekort de laatste twee weken ongeveer stabiel gebleven door neerslag en lage temperaturen, waar het tekort normaliter in deze periode toeneemt. De afvoer van de Rijn bij Lobith is nu rond 1.500 kubieke meter per seconde, minder dan gemiddeld maar niet bijzonder laag. Deze omstandigheden betekenen volgehs de LCW dat waterbeheerders geen bijzondere maatregelen hoeven te nemen.

De LCW constateert dat de grondwaterstanden niet verbeteren. Het probleem speelt met name in het oosten en zuiden. “Over het algemeen is de grondwatervoorraad in Nederland momenteel laag tot normaal, in de hoger gelegen gebieden is de voorraad lokaal zeer laag. Dit is het gevolg van de droogte in 2018 in combinatie met de relatief droge aprilmaand. Veel waterschappen hebben de peilen in hun beheergebied waar mogelijk geheel of gedeeltelijk opgezet.”

Ook in het IJsselmeergebied wordt extra water vastgehouden. Rijkswaterstaat stuurt op een peil van 0,15 meter onder NAP in het IJsselmeer en Markermeer. Dit is 5 centimeter hoger dan normaal. Er is verder in het IJsselmeer sprake van lichte verzilting. Het chloridegehalte ligt wel onder de norm voor inlaat van drinkwater.

De waterkwaliteit baart hier en daar zorgen. Er zijn volgens de LCW enkele waarnemingen van blauwalgen gedaan. Ook is er een negatief zwemadvies afgegeven voor een aantal van de 724 officieel aangewezen zwemlocaties. De provincie Gelderland heeft gewaarschuwd om in veertien recreatieplassen goed op te passen. Hier lopen bodems vanaf de oever steil af, als gevolg van de droge zomer van 2018. Vooral voor kinderen en niet-geoefende zwemmers kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

 

MEER INFORMATIE
Droogtemonitoren 2019 door LCW
Bericht over droogtemonitor 24-4
Natuurorganisaties luiden noodklok
Evaluatie crisisbeheersing droogte 2018
Eerste resultaten beleidstafel droogte

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.