0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het is iets droger dan normaal voor de tijd van het jaar maar dat levert geen bijzonderheden voor het waterbeheer op, stelt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling in de nieuwe droogtemonitor. De grondwaterstanden zijn in diverse gebieden laag en deze situatie verbetert niet. Daarom hebben veel waterschappen peilen geheel of gedeeltelijk opgezet.

De neerslaghoeveelheden en rivierafvoeren zijn lager dan normaal maar niet uitzonderlijk laag, schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de gisteren verschenen derde droogtemonitor van 2019. April was gemiddeld zeer zacht en vrij droog. Wel is het neerslagtekort de laatste twee weken ongeveer stabiel gebleven door neerslag en lage temperaturen, waar het tekort normaliter in deze periode toeneemt. De afvoer van de Rijn bij Lobith is nu rond 1.500 kubieke meter per seconde, minder dan gemiddeld maar niet bijzonder laag. Deze omstandigheden betekenen volgehs de LCW dat waterbeheerders geen bijzondere maatregelen hoeven te nemen.

De LCW constateert dat de grondwaterstanden niet verbeteren. Het probleem speelt met name in het oosten en zuiden. “Over het algemeen is de grondwatervoorraad in Nederland momenteel laag tot normaal, in de hoger gelegen gebieden is de voorraad lokaal zeer laag. Dit is het gevolg van de droogte in 2018 in combinatie met de relatief droge aprilmaand. Veel waterschappen hebben de peilen in hun beheergebied waar mogelijk geheel of gedeeltelijk opgezet.”

Ook in het IJsselmeergebied wordt extra water vastgehouden. Rijkswaterstaat stuurt op een peil van 0,15 meter onder NAP in het IJsselmeer en Markermeer. Dit is 5 centimeter hoger dan normaal. Er is verder in het IJsselmeer sprake van lichte verzilting. Het chloridegehalte ligt wel onder de norm voor inlaat van drinkwater.

De waterkwaliteit baart hier en daar zorgen. Er zijn volgens de LCW enkele waarnemingen van blauwalgen gedaan. Ook is er een negatief zwemadvies afgegeven voor een aantal van de 724 officieel aangewezen zwemlocaties. De provincie Gelderland heeft gewaarschuwd om in veertien recreatieplassen goed op te passen. Hier lopen bodems vanaf de oever steil af, als gevolg van de droge zomer van 2018. Vooral voor kinderen en niet-geoefende zwemmers kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

 

MEER INFORMATIE
Droogtemonitoren 2019 door LCW
Bericht over droogtemonitor 24-4
Natuurorganisaties luiden noodklok
Evaluatie crisisbeheersing droogte 2018
Eerste resultaten beleidstafel droogte

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het