0
0
0
s2smodern

Duurzaamheid is in 2020 een integraal onderdeel van alle projecten in de grond-, weg- en waterbouw. Deze ambitie is vastgelegd in een nieuwe Green Deal. De waterschappen gaan de duurzame aanpak bij elk project toepassen.

Ruim zestig partijen ondertekenden de Green Deal op 17 januari tijdens de vakbeurs Infratech. Tot de deelnemers behoren de Unie van Waterschappen, de Vereniging van Waterbouwers, drinkwaterbedrijven en een aantal adviesbureaus en bouwbedrijven die actief zijn in de watersector. De Green Deal voor de grond-, weg- en waterbouw (GWW) is een vervolg op de eerste die in 2013 werd gesloten.

Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal Rijkswaterstaat, zette zijn handtekening namens de minister van Infrastructuur en Milieu. Hij zei over de bijdrage van waterpartijen: “Onze sector heeft een grote carbon footprint en Rijkswaterstaat draagt daar als grote opdrachtgever aan bij. Vanuit onze duurzaamheidsambitie maak ik mij er hard voor de Aanpak Duurzaam GWW naar de bedoeling te gaan uitvoeren. Deze Green Deal is een springplank naar duurzaamheid als ‘business as usual’.”

De overeenkomst past bij de doe-mentaliteit van waterschappen, vindt Henkjan van Meer, beleidsadviseur inkoop en aanbesteden bij de Unie van Waterschappen. “Bij de vorige Green Deal wilden we eerst bekijken of de aanpak Duurzaam GWW wel geschikt zou zijn voor waterschapsprojecten. Het bleek prima te werken bij een aantal waterschappen verenigd in een koplopersgroep. Daarna hebben de waterschappen in 2014 met elkaar afgesproken om de duurzame aanpak toe te passen bij projecten van meer dan vijf ton.”

Door de nieuwe Green Deal wordt de lat hoger gelegd. Van Meer: “We zetten hiermee een grote stap vooruit. De duurzame aanpak gaat gelden voor alle projecten, mits relevant. In 2020 moet duurzaamheid normaal zijn. Dat sluit erg goed aan bij de doelstellingen van waterschappen op het gebied van klimaat, energie en circulaire economie.” De belangrijkste voorwaarde om deze ambitie waar te maken, is een integrale aanpak. “De hele organisatie moet al vanaf het begin worden meegenomen, met name beleid, planvorming en beheer & onderhoud. Dat maakt het best ingewikkeld.”

Daarom heeft de Unie van Waterschappen samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu een praktische handreiking opgesteld. Deze handreiking is geschikt voor alle decentrale overheden. Hierin is een zes-stappenplan opgenomen en worden vier instrumenten belicht. Volgens Van Meer zijn vooral het Ambitieweb en de Omgevingswijzer belangrijk. “Deze instrumenten zorgen voor een meer integrale blik in de beginfase van een project. De winst zit juist vooraan.”

Download hier de handreiking.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.