Duurzaamheid is in 2020 een integraal onderdeel van alle projecten in de grond-, weg- en waterbouw. Deze ambitie is vastgelegd in een nieuwe Green Deal. De waterschappen gaan de duurzame aanpak bij elk project toepassen.
Ruim zestig partijen ondertekenden de Green Deal op 17 januari tijdens de vakbeurs Infratech. Tot de deelnemers behoren de Unie van Waterschappen, de Vereniging van Waterbouwers, drinkwaterbedrijven en een aantal adviesbureaus en bouwbedrijven die actief zijn in de watersector. De Green Deal voor de grond-, weg- en waterbouw (GWW) is een vervolg op de eerste die in 2013 werd gesloten.
Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal Rijkswaterstaat, zette zijn handtekening namens de minister van Infrastructuur en Milieu. Hij zei over de bijdrage van waterpartijen: “Onze sector heeft een grote carbon footprint en Rijkswaterstaat draagt daar als grote opdrachtgever aan bij. Vanuit onze duurzaamheidsambitie maak ik mij er hard voor de Aanpak Duurzaam GWW naar de bedoeling te gaan uitvoeren. Deze Green Deal is een springplank naar duurzaamheid als ‘business as usual’.”
De overeenkomst past bij de doe-mentaliteit van waterschappen, vindt Henkjan van Meer, beleidsadviseur inkoop en aanbesteden bij de Unie van Waterschappen. “Bij de vorige Green Deal wilden we eerst bekijken of de aanpak Duurzaam GWW wel geschikt zou zijn voor waterschapsprojecten. Het bleek prima te werken bij een aantal waterschappen verenigd in een koplopersgroep. Daarna hebben de waterschappen in 2014 met elkaar afgesproken om de duurzame aanpak toe te passen bij projecten van meer dan vijf ton.”
Door de nieuwe Green Deal wordt de lat hoger gelegd. Van Meer: “We zetten hiermee een grote stap vooruit. De duurzame aanpak gaat gelden voor alle projecten, mits relevant. In 2020 moet duurzaamheid normaal zijn. Dat sluit erg goed aan bij de doelstellingen van waterschappen op het gebied van klimaat, energie en circulaire economie.” De belangrijkste voorwaarde om deze ambitie waar te maken, is een integrale aanpak. “De hele organisatie moet al vanaf het begin worden meegenomen, met name beleid, planvorming en beheer & onderhoud. Dat maakt het best ingewikkeld.”
Daarom heeft de Unie van Waterschappen samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu een praktische handreiking opgesteld. Deze handreiking is geschikt voor alle decentrale overheden. Hierin is een zes-stappenplan opgenomen en worden vier instrumenten belicht. Volgens Van Meer zijn vooral het Ambitieweb en de Omgevingswijzer belangrijk. “Deze instrumenten zorgen voor een meer integrale blik in de beginfase van een project. De winst zit juist vooraan.”
Download hier de handreiking.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...