0
0
0
s2sdefault

Duurzaamheid is in 2020 een integraal onderdeel van alle projecten in de grond-, weg- en waterbouw. Deze ambitie is vastgelegd in een nieuwe Green Deal. De waterschappen gaan de duurzame aanpak bij elk project toepassen.

Ruim zestig partijen ondertekenden de Green Deal op 17 januari tijdens de vakbeurs Infratech. Tot de deelnemers behoren de Unie van Waterschappen, de Vereniging van Waterbouwers, drinkwaterbedrijven en een aantal adviesbureaus en bouwbedrijven die actief zijn in de watersector. De Green Deal voor de grond-, weg- en waterbouw (GWW) is een vervolg op de eerste die in 2013 werd gesloten.

Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal Rijkswaterstaat, zette zijn handtekening namens de minister van Infrastructuur en Milieu. Hij zei over de bijdrage van waterpartijen: “Onze sector heeft een grote carbon footprint en Rijkswaterstaat draagt daar als grote opdrachtgever aan bij. Vanuit onze duurzaamheidsambitie maak ik mij er hard voor de Aanpak Duurzaam GWW naar de bedoeling te gaan uitvoeren. Deze Green Deal is een springplank naar duurzaamheid als ‘business as usual’.”

De overeenkomst past bij de doe-mentaliteit van waterschappen, vindt Henkjan van Meer, beleidsadviseur inkoop en aanbesteden bij de Unie van Waterschappen. “Bij de vorige Green Deal wilden we eerst bekijken of de aanpak Duurzaam GWW wel geschikt zou zijn voor waterschapsprojecten. Het bleek prima te werken bij een aantal waterschappen verenigd in een koplopersgroep. Daarna hebben de waterschappen in 2014 met elkaar afgesproken om de duurzame aanpak toe te passen bij projecten van meer dan vijf ton.”

Door de nieuwe Green Deal wordt de lat hoger gelegd. Van Meer: “We zetten hiermee een grote stap vooruit. De duurzame aanpak gaat gelden voor alle projecten, mits relevant. In 2020 moet duurzaamheid normaal zijn. Dat sluit erg goed aan bij de doelstellingen van waterschappen op het gebied van klimaat, energie en circulaire economie.” De belangrijkste voorwaarde om deze ambitie waar te maken, is een integrale aanpak. “De hele organisatie moet al vanaf het begin worden meegenomen, met name beleid, planvorming en beheer & onderhoud. Dat maakt het best ingewikkeld.”

Daarom heeft de Unie van Waterschappen samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu een praktische handreiking opgesteld. Deze handreiking is geschikt voor alle decentrale overheden. Hierin is een zes-stappenplan opgenomen en worden vier instrumenten belicht. Volgens Van Meer zijn vooral het Ambitieweb en de Omgevingswijzer belangrijk. “Deze instrumenten zorgen voor een meer integrale blik in de beginfase van een project. De winst zit juist vooraan.”

Download hier de handreiking.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.