In het historische centrum van Spakenburg is een waterkering aangelegd die met 330 meter de langste ter wereld is. De kering sluit zichzelf bij hoogwater, waardoor het achterland tot aan Amersfoort wordt beschermd.

De waterkering is maandag onder veel publieke belangstelling uitgeprobeerd. Deze generale repetitie verliep succesvol. De kering beschermt het voormalige vissersdorp Spakenburg en het achterland tegen opstuwend water vanuit het Eemmeer bij een noordwesterstorm. Voorheen werden schotten gebruikt, maar die boden onvoldoende soelaas. De nieuwe kering voldoet ook bij een bijzonder zware storm van windkracht elf.

Het principe erachter is ingenieus: wanneer het waterpeil stijgt, komt de keerwand omhoog tot zo’n 80 centimeter. Het water stroomt dan in een stalen bak waarin de kering ligt verzonken, waardoor de wand omhoog drijft. Is de wand bovenin, dan wordt die vergrendeld. De kering bestaat uit kevlar. Aardig detail: in de stalen bovenkant is het eerste couplet van het Spakenburgse volkslied ‘In haar eenvoud rijk’ gegraveerd. De 330 meter lange kering ligt verzonken in de bestrating rondom de historische botterhaven en langs de nieuwe haven. Hierdoor behoudt het centrum zijn historisch aangezicht.

De aanneemcombinatie Van Heteren en Jansen-Venneboer maakte het ontwerp, terwijl het Belgische bedrijf Aggéres de kering leverde. Het idee voor de opdrijvende waterkering komt van de Kampenaar Johann van den Noort. Hij bedacht dit in een kwartier toen er in 1995 wateroverlast in zijn stad was, vertelt hij aan het NRC. “Ik dacht: laat het water zélf het werk doen.”

Aan de nieuwe kering hangt een prijskaartje van 6,6 miljoen euro. Het resultaat rechtvaardigt deze investering, vindt Tanja Klip-Martin, dijkgraaf van Waterschap Vallei en Veluwe. “Het is een zeer nieuwe en innovatieve oplossing voor Nederland en wordt hier voor het eerst toegepast bij een primaire waterkering. We lopen hiermee voorop. Het is een voorbeeld voor andere historische binnensteden in Nederland die tegen hoogwater beschermd moeten worden.” Klip-Martin vertelt dat een nieuwe manier van aanbesteden is toegepast. “We stelden een vraag aan de markt waar normaliter een opdracht neergelegd wordt. Een succesvolle manier, zo is gebleken.”

De Spakenburgse kering is een onderdeel van het dijkverbeteringsproject langs de zuidelijke randmeren en de Eem in het kader van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Hierbij worden ruim twintig kilometer waterkeringen aangepakt. Dit project is naar verwachting in het najaar afgerond.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!