0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De vele regenval sinds september is in de praktijk een goede klimaatstresstest gebleken. Dat stelt ingenieursbureau Wareco na bestudering van de eigen gegevens over de vaak erg hoge grondwaterstanden. Hierbij zijn de nodige knelpunten boven water gekomen.

In september 2017 viel bijna twee keer zoveel neerslag als normaal, blijkt uit cijfers van het KNMI. Ook daarna heeft het soms hard maar vooral erg veel en lang geregend. De langdurige natte periode heeft volgens Wareco een goed inzicht gegeven in wat Nederland in de toekomst te wachten staat door de klimaatverandering. Het ingenieursbureau dat de grondwaterbelangen voor veel gemeenten en waterschappen vertegenwoordigt, heeft hierbij de data van de eigen grondwatermeetpunten bekeken. Het gaat om zo’n vierduizend peilbuizen.

Forse stijging van grondwater
Door het overvloedige hemelwater van de afgelopen maanden is het grondwater op veel plekken fors gestegen, vertelt Wisse Beets, senior adviseur water en klimaatadaptatie. “Dat ligt niet alleen aan de uitzonderlijk natte septembermaand. Ook daarna regende het vrijwel dag in dag uit, waardoor het grondwater nauwelijks op natuurlijke wijze kon terugzakken naar het oorspronkelijke niveau. Het gevolg is dat de grondwaterstand in veel gebieden structureel enkele decimeters hoger kwam te staan.”

De gevolgen zijn ernaar, zegt Beets. “In het hele land zijn er problemen, al zijn die overal net iets anders. We hebben veel mails van particulieren en gemeenten gekregen over onder meer ondergelopen kelders en uitvoeringswerkzaamheden die onmogelijk bleken. Door het aanhoudende natte weer blijven de grondwaterstanden langdurig hoog. Dit vergroot de overlast die mensen ervaren, bijvoorbeeld wanneer optrekkend vocht in huizen zorgt voor schimmelvorming.”

Goede test voor gemeenten
Voor gemeenten is het volgens Beets een goede test geweest om erachter te komen waar de knelpunten zijn. “Sommige gemeenten zijn echt geschrokken. Zo kreeg ik een telefoontje van een gemeente over een locatie waar het grondwater tot aan het maaiveld stond. Of we deze plek konden controleren want er moest wel een leiding kapot zijn. Maar er was niets kapot.”

Een geval apart vormen de hogere zandgronden, zoals de duinen en de Veluwe. Hier stijgt de grondwaterstand meer geleidelijk, vergeleken met bijvoorbeeld kleiige polders. Door het ontbreken van ontwaterende voorzieningen zoals oppervlaktewater of drainage staat het water ook nu nog zeer hoog. Beets: “In de kustprovincies hebben we zelfs verhogingen van meer dan een meter gemeten. Een risico langs de duinen is dat het water langzaam naar de binnenduinrand wegstroomt, het na-ijleffect. Daardoor blijft het grondwater hier langdurig verhoogd. Dat kan tot overlast voor nabijgelegen gebouwen leiden.”

Nog onvoldoende aandacht voor drainage
Drainage is in laaggelegen kleiige gronden de meest toegepaste maatregel om grondwater te reguleren. Beets vindt dat daarbij nog een slag te maken is. “De afgelopen tijd is gebleken welke drainagesystemen wel goed werken en welke niet. Gemeenten hebben doorgaans minder aandacht voor regulering van grondwater dan voor regulering van water op straat na een hevige bui. Een belangrijke reden is dat grondwater minder zichtbaar is, ook voor bewoners. Door het verbeteren van onderhoudsinspanningen en het inzetten van slimme systemen kunnen gemeenten het veranderende grondwatersysteem toekomstbestendig maken.”

Besteed voldoende aandacht aan de maatregelen voor grondwaterbeheer, geeft Beets als raad mee aan gemeenten en ook waterschappen. “Stem het bouwpeil bij nieuwe ontwikkelingen af op de grondwatersituatie in het gebied. En denk bij werkzaamheden in de openbare ruimte altijd goed na over drainage. Door altijd een regelbaar drainage-infiltratieysteem onder de wegen te leggen ontstaat er een robuust, klimaatadaptief grondwatersysteem. Bij zo’n systeem wordt het teveel aan water benut voor een langdurige periode van droogte in de zomer. Want ook als je nu geen problemen verwacht, kunnen die er in de toekomst door de klimaatverandering komen.”

Meer informatie op de site van Wareco

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het