secundair logo knw 1

De voorlopige opkomst voor de waterschapsverkiezingen is 53,7 procent. Dit is hoger dan de opkomst van 51,3 procent bij de vorige waterschapsverkiezingen. BoerBurgerBeweging (BBB) is in ieder geval in 13 waterschappen de grootste partij. WaterNatuurlijk wint in 5 waterschappen.

Nieuwkomer JA21 komt in meerdere waterschapsbesturen binnen. Verder halen de PvdA en de Partij van de Dieren goede resultaten. Het beeld voor de VVD wisselt sterk per waterschap en CDA verliest over de hele linie, stelt de Unie vast. Ook lijkt 50plus zetels te verliezen in de waterschapsbesturen.

Het opkomstpercentage is gebaseerd weten op de tellingen in 15 van de 21 waterschappen. Hoe dit opkomstcijfer zich verhoudt tot die van de provinciale statenverkiezingen is nog niet aan te geven, omdat daar het definitieve opkomstcijfer nog niet bekend is, aldus de Unie. "Er worden op dit moment nog steeds stemmen geteld."

Met een opkomstpercentage van 53,7 procent halen de waterschappen hun doelstelling. Bij de aftrap van de landelijke verkiezingscampagne op 13 februari sprak de Unie van Waterschappen de ambitie uit de opkomst van 2019 op z'n minst te willen evenaren. 

De grotere belangstelling voor de waterschapsverkeiznigen kan ook worden afgeleid uit het gebruik van stemhulp MijnStem.nl voor de waterschapsverkiezingen. Die werd deze keer 2,7 miljoen keer ingevuld. In 2019 was dat nog 1,9 miljoen keer.

Op de definitieve verkiezingsijfers moet nog even worden gewacht. Op zijn vroegst op 23 maart volgt de definitieve uitslag van de waterschapsverkiezingen. Dan zijn de uitslagen ook op kandidaatniveau bekend.


Lees ook het H2O blog over de waterschapsverkiezingen: Veel zeges BBB, regelmatig met groot verschil

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...