secundair logo knw 1

De regionale verschillen in neerslag waren de afgelopen maand groot. Foto Unsplash

In de afgelopen twee weken is het landelijk neerslagtekort licht afgenomen. Het tekort is echter nog wel groter dan gemiddeld voor de tijd van het jaar, zo meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de nieuwste droogtemonitor.

Het actuele landelijke neerslagtekort is 84 mm, dat is iets meer dan vorig jaar rond deze tijd. De Rijn en de Maas voeren voldoende water aan om in de vraag te voldoen, ook in de komende twee weken, zo is de verwachting.

De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag’. Dit is het gevolg van de droogte in 2018 in combinatie met de relatief droge april- en meimaand.

De meeste waterschappen in het oosten en zuiden van Nederland hebben daarom inmiddels grondwaterontrekkingsverboden ingesteld. ''Mede door de gevallen neerslag leiden de lagere grondwaterstanden op dit ogenblik niet tot grote problemen’’, aldus de LCW.

Blauwalg
De waterschappen houden het water zoveel mogelijk vast. Dat doet Rijkswaterstaat ook in het IJsselmeer en in het Volkerak-Zoommeer. Van verzilting is geen sprake.

Op enkele plekken geldt een negatief zwemadvies vanwege blauwalg. De watertemperatuur van zowel de Rijn als de Maas is normaal voor de tijd van het jaar. Voor de scheepvaart zijn geen bijzondere maatregelen van kracht.

De maand mei was koel, droog en vrij zonnig. Er viel 33 mm neerslag tegen 61 mm normaal. De regionale verschillen waren groot. In de stroomgebieden van de Rijn en de Maas was het de afgelopen weken gemiddeld droger dan normaal.

Verwachting
Tot en met zaterdag komt in beide stroomgebieden dagelijks regen voor, behalve vandaag. Vanaf zondag wordt het voor het stroomgebied van de Maas overwegend droog, voor het stroomgebied van de Rijn wordt het licht wisselvallig met geringe neerslag. De temperaturen liggen rond het langjarig gemiddelde.

Van 21 juni tot 11 juli worden neerslaghoeveelheden en maximumtemperaturen verwacht rond of net onder het langjarig gemiddelde. Naar verwachting zal het neerslagtekort hierdoor licht stijgen.

De LCW vindt het gezien de verwachtingen niet nodig om een periodieke droogtemonitor uit te brengen; de volgende editie verschijnt pas wanneer daar aanleiding toe is.

 

MEER INFORMATIE
Droogtemonitoren 2019 
Bericht over droogtemonitor 7 mei
Nog twee waterschappen verbieden onttrekking oppervlaktewater
Brabantse Delta stelt eerste verboden in voor onttrekken oppervlaktewater
‘Grondwaterstanden op hooggelegen gebieden ook bij natte zomer nog niet hersteld’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John