Het Hoogheemraadschap van Rijnland ontwikkelde een portaal waar landbouwers advies krijgen over het verbeteren van bodem- en waterkwaliteit. Ook is ondersteuning beschikbaar bij het aanvragen van subsidies en kunnen agrariërs via het portaal een gratis coach aanvragen.

“Agrariërs hebben te maken met regelgeving waar ze aan moeten voldoen. Als waterschap zijn wij verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in het gebied”, legt Hanneke Hofstee van Hoogheemraadschap Rijnland uit. “Wij vinden elkaar dus in het stimuleren van duurzame bedrijfsvoering.

Na positieve ervaringen met Landbouwportaal Noord-Holland, waaraan naast Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Waterschap Amstel Gooi en Vecht ook Rijnland deelnam, biedt Rijnland nu een portaal voor zowel het Noord- als Zuid-Hollandse deel van het beheersgebied. Dit portaal ontwikkelden we samen met LTO Noord, KAVB en de Groene Klaver.”

Het portaal is opgebouwd rondom vier thema’s: erfafspoeling van nutriënten en mineralen, duurzaam bodembeheer, gewasbeschermingsmiddelen, beheer en inrichting van percelen en oevers. “Daar is op het online portaal veel informatie over te vinden. Als onderdeel van het portaal kunnen agrariërs ook een gesprek met een coach aanvragen. Die onafhankelijke, professionele coaches worden ingezet door LTO Noord, KAVB en de Groene Klaver. Ze komen dan langs op het bedrijf en bekijken samen met de ondernemer waar verbeteringen mogelijk zijn. Vervolgens adviseren ze over mogelijk te nemen maatregelen.”

Voor een deel van de geadviseerde maatregelen, is subsidie beschikbaar vanuit het Hoogheemraadschap van Rijnland. “Via het portaal kunnen agrariërs deze subsidie aanvragen. Er is ondersteuning beschikbaar om het hele traject zo makkelijk mogelijk te maken voor de agrariër. Op deze manier willen we velen van hen stimuleren om aan de slag te gaan en emissies te verminderen. Wij zien de doelstelling om de water- en bodemkwaliteit te verbeteren, maar bijvoorbeeld ook de biodiversiteit te herstellen, als een gezamenlijke opgave. Met dit portaal willen we daar een positieve bijdrage aan leveren.”

 

MEER INFORMATIE
De website van het landbouwportaal

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.