secundair logo knw 1

Foto Waterschap Limburg

De plannen voor de versterking van de dijken in het Limburgse Nieuw Bergen worden aangepast. De dijk wordt minder hoog zodat kenmerkende steilranden in tact blijven en de kap van waardevolle bomen wordt beperkt. De aanpassing is mogelijk door versoepeling van de veiligheidsnorm en ’nieuwe inzichten’ in het ontwerp.

De provincie Limburg, gemeente Bergen en Waterschap Limburg hebben tot aanpassing van het dijkontwerp besloten. Eind maart kondigden de drie partijen gezamenlijk aan te bekijken of op vijf plekken langs de Maas in Noord- en Midden-Limburg de dijk lager kon worden aangelegd dan voorzien. Vorige week werd de uitkomst gepresenteerd voor het aangepaste dijkontwerp bij Nieuw Bergen.

Na de overstromingen in de jaren ‘90 zijn de huidige dijken aangelegd in Nieuw Bergen. Het was een noodoplossing. De ‘dijken’, een aangelegde groene kering en een deel van het talud van de weg N271, zijn niet hoog en sterk genoeg en voldoen niet aan de wettelijke norm.

Terrassenlandschap
In het dijkversterkingsplan moest rekening worden gehouden met het behoud van het terrassenlandschap en waardevolle bomen in het gebied. Waterschap Limburg onderzocht drie mogelijkheden en koos voor versterking van de bestaande dijken. Het plan van het waterschap met de Maasbescherming Bergen stuitte echter op verzet. Met tot gevolg een herziening van het ontwerp dat de impact op het landschap verkleint.

carla brugman 180 vk Carla Brugman“De dijkversterking is een ingrijpende opgave in dit voorheen onbedijkte Limburgse landschap. Dit was een van de redenen voor de Bestuursopdracht Hoogwaterveiligheid”, zegt Carla Brugman, gedeputeerde water van de provincie Limburg.

Nieuwe inzichten
Het dijktracé zal 30 tot 35 cm lager worden dan aanvankelijk bedacht was. Door te rekenen met het uitgangspunt dat de dijk 25 in plaats van 50 jaar bescherming moet bieden, kan de hoogte van de dijk worden bijgesteld en wordt deze 15 centimeter lager. Ook is met hulp van deskundigen met ‘nieuwe inzichten’ gekeken naar het ontwerp van de dijk en dat had tot gevolg dat de verhoging nog eens 20 centimeter naar beneden wordt gesteld.

In het ontwerpproces van de andere Limburgse dijkversterkingen zullen deze meest recente inzichten ook worden meegenomen, schrijft het waterschap.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.