secundair logo knw 1

Drinkwaterbedrijf Vitens zet zijn laatste watertoren in Utrecht in de verkoop. Geïnteresseerden moeten met een gedegen plan komen.

De watertoren in de wijk Overvecht is de laatste van de drie watertorens in de stad Utrecht die nog in bezit is van Vitens. De achtzijdige toren, bijna 50 meter hoog en ontworpen in stijl van de Amsterdamse School, gaat rond de jaarwisseling in de verkoop.


Het drinkwaterbedrijf is al enige jaren bezig met een inhaalslag om vastgoed dat níet voor drinkwatervoorziening wordt gebruikt, af te stoten, vertelt woordvoerder Judith Zuijderhoudt. “Onze wettelijke taak is drinkwatervoorziening, niet het onderhoud van monumentaal erfgoed. Daarom zoeken wij voor de torens in de stad en op het platteland die niet meer voor hun oorspronkelijke functie worden gebruikt, een andere bestemming. De komende jaren komen er nog verscheidene watertorens in de verkoop.” Vitens heeft nog slechts enkele watertorens in gebruik. Zuijderhoudt: “Bijna overal is de functie van de watertoren vervangen door een pomp. Maar in sommige heuvelachtige gebieden kan een watertoren net voor wat meer stabiliteit zorgen. Daarom behouden die torens soms hun functie.”


Het drinkwaterbedrijf verkoopt de toren niet zomaar aan de eerste de beste bieder. “Geïnteresseerden moeten met een goed plan komen. Mensen kennen de watertoren als een monumentaal gebouw. Het is zonde als zo’n gebouw niet opnieuw een zinvolle bestemming zou krijgen. Wij gaan daarover ook altijd in overleg met de betrokken gemeente.”


De verkooptermijn is lastig te voorspellen. Zuijderhoudt: “Eerdere verkopen waren soms heel snel rond en duurden soms jaren.” De bestemmingen die de verkochte torens hebben gekregen, variëren ook nogal. Een van de andere Utrechtse torens is omgevormd tot een restaurantje met daarboven een woongedeelte. Een andere voormalige Vitens-watertoren is omgevormd tot brouwerij.

Vitens heeft een speciale website over watertorens die verkocht zijn, te koop staan of in de verkoop komen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.