secundair logo knw 1

Op 14 mei is er de allereerste Laarzendag in het NLDelta-gebied I foto: Biesboschcentrum Dordrecht

Kinderen en volwassenen kunnen tijdens de net gestarte editie van de Week van Ons Water ‘ouderwets’ deelnemen aan fysieke activiteiten. Zoals op de allereerste Laarzendag in het DeltaNL-gebied op 14 mei. Hierbij is aandacht voor droge voeten en meer biodiversiteit.

Vanwege de coronamaatregelen was het sinds het voorjaar van 2020 behelpen met de Week van Ons Water die jaarlijks twee keer plaatsvindt. Maar na enkele beperkte digitale edities zijn er nu weer allerlei fysieke activiteiten voor grote groepen georganiseerd, al is nog niet helemaal het vroegere niveau bereikt. Het evenement is afgelopen zondag begonnen en duurt tot en met 15 mei.

Veel aandacht voor waterkwaliteit
Voor jong en oud is op veel plekken in het land wel wat te doen. In de agenda staan nu 177 activiteiten, zoals boot-, fiets- en wandeltochten, acties voor het vangen van waterdiertjes in stadsvijvers en speciale tentoonstellingen in musea. Een centraal thema ontbreekt, maar volgens de organisatie worden in het voorjaar traditiegetrouw meer projecten rond waterkwaliteit en meer buitenexcursies georganiseerd dan in het najaar.

Duik in de Week van Ons WaterBeeld: ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de waterschappen, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. Het doel is Nederlanders bewuster te maken van het bijzondere van water.

Ontdekkingstocht op laarzen
Een hoogtepunt belooft de allereerste Laarzendag te worden. Op zaterdag 14 mei zijn er tal van excursies en andere activiteiten in het NLDelta-gebied dat zich uitstrekt van Slot Loevestein via de Biesbosch tot de Voordelta achter de Haringvlietsluizen. Hierbij staat de schijnwerper op het belang van droge voeten en meer biodiversiteit.

De initiatiefnemers mikken erop dat minstens zesduizend mensen deze kans aangrijpen om op hun laarzen het bijzondere gebied te ontdekken. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een avontuurlijke weidewandeling, een vleermuisexcursie of deelname aan een kampioenschap waterspatten. Ook is er nog een bewonerswedstrijd. Wie het beste duurzame idee voor meer natuur in de eigen omgeving instuurt, wordt beloond met de Gouden Laars.

Open weekend van molens en gemalen
De Week van Ons Water valt samen met een aantal campagnes. Zo viert Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) sinds maart dat er in de regio Utrecht al 900 jaar georganiseerd waterbeheer aanwezig is. Momenteel loopt de campagne Wat zou je doen met een ton? Hierbij kunnen inwoners originele oplossingen inzenden voor het gebruik van water dat in een regenton is opgevangen. Het hoogheemraadschap deelt zestig regentonnen met een toepasselijk gedicht erop uit als prijzen. Een andere activiteit van HDSR is de expositie Water! Vriend of vijand? in Het Utrechts Archief.

In het weekend van 14 en 15 mei wordt de Nationale Molen- en Gemalendag gehouden. Dan gaan de deuren van honderden molens en zo’n twintig gemalen open. Bij deze voorjaarseditie van de Week van Ons Water zijn ook diverse activiteiten aangemeld rondom het thema Een groener Nederland begint in je eigen tuin. Voorbeelden zijn een tegelactie in Hendrik-Ido-Ambacht (als onderdeel van het NK Tegelwippen) en een workshop Afkoppelkunst in Rotterdam over het afkoppelen van de eigen regenpijp.

MEER INFORMATIE
Overzicht van activiteiten op site Ons Water
Informatie over Laarzendag op 14 mei
H2O Actueel: viering HDSR van 900 jaar waterbeheer
H2O Actueel: start van NK Tegelwippen 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.