Kinderen en volwassenen kunnen tijdens de net gestarte editie van de Week van Ons Water ‘ouderwets’ deelnemen aan fysieke activiteiten. Zoals op de allereerste Laarzendag in het DeltaNL-gebied op 14 mei. Hierbij is aandacht voor droge voeten en meer biodiversiteit.

Vanwege de coronamaatregelen was het sinds het voorjaar van 2020 behelpen met de Week van Ons Water die jaarlijks twee keer plaatsvindt. Maar na enkele beperkte digitale edities zijn er nu weer allerlei fysieke activiteiten voor grote groepen georganiseerd, al is nog niet helemaal het vroegere niveau bereikt. Het evenement is afgelopen zondag begonnen en duurt tot en met 15 mei.

Veel aandacht voor waterkwaliteit
Voor jong en oud is op veel plekken in het land wel wat te doen. In de agenda staan nu 177 activiteiten, zoals boot-, fiets- en wandeltochten, acties voor het vangen van waterdiertjes in stadsvijvers en speciale tentoonstellingen in musea. Een centraal thema ontbreekt, maar volgens de organisatie worden in het voorjaar traditiegetrouw meer projecten rond waterkwaliteit en meer buitenexcursies georganiseerd dan in het najaar.

Duik in de Week van Ons WaterBeeld: ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de waterschappen, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. Het doel is Nederlanders bewuster te maken van het bijzondere van water.

Ontdekkingstocht op laarzen
Een hoogtepunt belooft de allereerste Laarzendag te worden. Op zaterdag 14 mei zijn er tal van excursies en andere activiteiten in het NLDelta-gebied dat zich uitstrekt van Slot Loevestein via de Biesbosch tot de Voordelta achter de Haringvlietsluizen. Hierbij staat de schijnwerper op het belang van droge voeten en meer biodiversiteit.

De initiatiefnemers mikken erop dat minstens zesduizend mensen deze kans aangrijpen om op hun laarzen het bijzondere gebied te ontdekken. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een avontuurlijke weidewandeling, een vleermuisexcursie of deelname aan een kampioenschap waterspatten. Ook is er nog een bewonerswedstrijd. Wie het beste duurzame idee voor meer natuur in de eigen omgeving instuurt, wordt beloond met de Gouden Laars.

Open weekend van molens en gemalen
De Week van Ons Water valt samen met een aantal campagnes. Zo viert Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) sinds maart dat er in de regio Utrecht al 900 jaar georganiseerd waterbeheer aanwezig is. Momenteel loopt de campagne Wat zou je doen met een ton? Hierbij kunnen inwoners originele oplossingen inzenden voor het gebruik van water dat in een regenton is opgevangen. Het hoogheemraadschap deelt zestig regentonnen met een toepasselijk gedicht erop uit als prijzen. Een andere activiteit van HDSR is de expositie Water! Vriend of vijand? in Het Utrechts Archief.

In het weekend van 14 en 15 mei wordt de Nationale Molen- en Gemalendag gehouden. Dan gaan de deuren van honderden molens en zo’n twintig gemalen open. Bij deze voorjaarseditie van de Week van Ons Water zijn ook diverse activiteiten aangemeld rondom het thema Een groener Nederland begint in je eigen tuin. Voorbeelden zijn een tegelactie in Hendrik-Ido-Ambacht (als onderdeel van het NK Tegelwippen) en een workshop Afkoppelkunst in Rotterdam over het afkoppelen van de eigen regenpijp.

MEER INFORMATIE
Overzicht van activiteiten op site Ons Water
Informatie over Laarzendag op 14 mei
H2O Actueel: viering HDSR van 900 jaar waterbeheer
H2O Actueel: start van NK Tegelwippen 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!