Kinderen en volwassenen kunnen tijdens de net gestarte editie van de Week van Ons Water ‘ouderwets’ deelnemen aan fysieke activiteiten. Zoals op de allereerste Laarzendag in het DeltaNL-gebied op 14 mei. Hierbij is aandacht voor droge voeten en meer biodiversiteit.

Vanwege de coronamaatregelen was het sinds het voorjaar van 2020 behelpen met de Week van Ons Water die jaarlijks twee keer plaatsvindt. Maar na enkele beperkte digitale edities zijn er nu weer allerlei fysieke activiteiten voor grote groepen georganiseerd, al is nog niet helemaal het vroegere niveau bereikt. Het evenement is afgelopen zondag begonnen en duurt tot en met 15 mei.

Veel aandacht voor waterkwaliteit
Voor jong en oud is op veel plekken in het land wel wat te doen. In de agenda staan nu 177 activiteiten, zoals boot-, fiets- en wandeltochten, acties voor het vangen van waterdiertjes in stadsvijvers en speciale tentoonstellingen in musea. Een centraal thema ontbreekt, maar volgens de organisatie worden in het voorjaar traditiegetrouw meer projecten rond waterkwaliteit en meer buitenexcursies georganiseerd dan in het najaar.

Duik in de Week van Ons WaterBeeld: ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de waterschappen, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. Het doel is Nederlanders bewuster te maken van het bijzondere van water.

Ontdekkingstocht op laarzen
Een hoogtepunt belooft de allereerste Laarzendag te worden. Op zaterdag 14 mei zijn er tal van excursies en andere activiteiten in het NLDelta-gebied dat zich uitstrekt van Slot Loevestein via de Biesbosch tot de Voordelta achter de Haringvlietsluizen. Hierbij staat de schijnwerper op het belang van droge voeten en meer biodiversiteit.

De initiatiefnemers mikken erop dat minstens zesduizend mensen deze kans aangrijpen om op hun laarzen het bijzondere gebied te ontdekken. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een avontuurlijke weidewandeling, een vleermuisexcursie of deelname aan een kampioenschap waterspatten. Ook is er nog een bewonerswedstrijd. Wie het beste duurzame idee voor meer natuur in de eigen omgeving instuurt, wordt beloond met de Gouden Laars.

Open weekend van molens en gemalen
De Week van Ons Water valt samen met een aantal campagnes. Zo viert Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) sinds maart dat er in de regio Utrecht al 900 jaar georganiseerd waterbeheer aanwezig is. Momenteel loopt de campagne Wat zou je doen met een ton? Hierbij kunnen inwoners originele oplossingen inzenden voor het gebruik van water dat in een regenton is opgevangen. Het hoogheemraadschap deelt zestig regentonnen met een toepasselijk gedicht erop uit als prijzen. Een andere activiteit van HDSR is de expositie Water! Vriend of vijand? in Het Utrechts Archief.

In het weekend van 14 en 15 mei wordt de Nationale Molen- en Gemalendag gehouden. Dan gaan de deuren van honderden molens en zo’n twintig gemalen open. Bij deze voorjaarseditie van de Week van Ons Water zijn ook diverse activiteiten aangemeld rondom het thema Een groener Nederland begint in je eigen tuin. Voorbeelden zijn een tegelactie in Hendrik-Ido-Ambacht (als onderdeel van het NK Tegelwippen) en een workshop Afkoppelkunst in Rotterdam over het afkoppelen van de eigen regenpijp.

MEER INFORMATIE
Overzicht van activiteiten op site Ons Water
Informatie over Laarzendag op 14 mei
H2O Actueel: viering HDSR van 900 jaar waterbeheer
H2O Actueel: start van NK Tegelwippen 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoezo een nieuwe bestuurscultuur in de politiek? Handje-klap van de ChristenUnie om zo veel als mogelijk alles bij het oude te houden. Dat je in 2022 met een amendement op basis van het advies uit 2015 - is echt oude wijn in nieuwe zakken. De commissie Boelhouwer was duidelijk: of alle geborgde zetels opheffen, of max. 2 zetels voor boeren en 2 zetels voor natuurbeheerders (die steeds 'natuur' worden genoemd). Geborgde zetels natuur zijn overbodig, zelfs Natuurmonumenten wil er vanaf. En dan meteen de waterschapsbelasting op natuurterreinen afschaffen, Natuur wordt uit publiek geld betaald en landelijk gaat het slechts om 0.25% van de totale opbrengst van de watersysteemheffing.
Juni wordt ook droog: veel NW winden, dwz. wat buien, maar die zullen geen zoden aan de dijk zetten.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
Je sommetje klopt niet, Hans, want de lozing van N was altijd al veel groter dan van P. Stel in 1990 was de lozing van N 5 keer zo groot als P, dus 5:1. N is afgenomen met 64%, er is dus nog over 0,36*5 = 1,8. Van P is 74% verwijderd, dus nog over 0,26*1 = 0,26. De verhouding N:P is dan nu geworden 1,8:0,26 oftewel (afgerond) 7:1. Er is dus nu meer stikstof ten opzichte van fosfor in de lozing, dan het geval was in 1990.
"64% minder lozing dan in 1990" juicht dit artikel. Dan praat je dus over 2 procent verbetering per jaar. Of anders gezegd: na 32 jaar is de restlozing met twee-derde afgenomen. De zuiveringstechniek is in deze periode geëvolueerd van alleen aerobe beluchting naar anaerobe technieken, dus zo verrassend is dit niet.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.
Watersporters vragen zich af in hoeverre dit overlast en verandering gaat hebben / geven!
Enerzijds tijdens werkzaamheden, maar anderzijds ook na de werkzaamheden.
Een waterbos zal zeker invloed hebben op het gedrag van golven?
Is daar bij ontwerp, de vorm waarin het wordt aangelegd rekening mee te houden?
Er zijn liefhebbers van vlak water en liefhebbers van mooie golven.
In de huidige zoneringen (o.a. diep / ondiep) konden verschillende liefhebbers terecht op het Wolderwijd.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!