Met de nieuwe tool HydroMonitor lanceert wateronderzoeksinstituut KWR de opvolger van haar eigen programma Menyanthes. Gebaseerd op landelijke databronnen brengt Hydromonitor de externe invloeden op grondwaterstanden in beeld.

Sharon Clevers 180 vk Sharon Clevers“De grondwaterstand wordt beïnvloed door factoren als neerslag, verdamping en grondwateronttrekkingen. De nieuwe tool is, dat gold voor Menyanthes trouwens ook, bedoeld voor hydrologen en ecologen, zodat ze snel en gemakkelijk grondwatertijdreeksen kunnen analyseren. Dat is bijvoorbeeld nodig om vast te kunnen stellen welke effecten een ingreep in de waterhuishouding gaat hebben”, vertelt Sharon Clevers, hydroloog bij KWR. De afgelopen jaren verzorgde zij de ondersteuning voor Menyanthes-gebruikers. Ook was ze intensief betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe tool.

“Menyanthes stamt uit het begin van deze eeuw en was hard toe aan een make-over”, meent Clevers. “De eerste plannen om de oude tool te updaten stammen al uit 2013. Het programma was gevoelig voor bugs en had moeite om grote hoeveelheden data in te lezen. Het was daarom tijd om een echt nieuwe tool te ontwikkelen.”

De nieuwe Hydromonitor is volgens Clevers makkelijker in het gebruik, maar kan wat hydrologische analyses betreft alles wat het oude Menyanthes ook kon. “Het gebruiksgemak is verbeterd. Het is nu bijvoorbeeld eenvoudig mogelijk om gegevens uit diverse projecten te combineren via een centrale database. Hiermee voldoen we aan een belangrijke wens van het gebruikerspanel dat ons heeft geholpen bij het opzetten van de Hydromonitor.”

“We wilden ook graag dat het mogelijk zou zijn om modules aan de tool toe te voegen, dat kon bij Menyanthes namelijk niet”, vervolgt Clevers. “Hydromonitor is zodanig geprogrammeerd, dat we nu verschillende tools kunnen combineren. In de toekomst willen we de tool bijvoorbeeld uit breiden met een module voor de analyse van waterkwaliteit. Dat is voor ons echt wel een grote stap vooruit.”

Tot 1 januari 2023 houden gebruikers van Menyanthes, inmiddels circa 150 organisaties in binnen- en buitenland, ondersteuning vanuit KWR. “We geven de gebruikers de tijd om over te stappen en helpen ze, bijvoorbeeld via demonstratiesessies, ook bij hun overstap. En vanaf volgend jaar gaan we dan helemaal over op de nieuwe tool.”

 

MEER INFORMATIE

De HydroMonitor van KWR

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.
Het Wetterskip stapt uit het project 'Holwerd aan Zee'. Gevolgd door een lange toelichting dat eigenaarschap (lees: beheer & onderhoud) nog steeds niet zijn geregeld. Maar helemaal onderaan sluit de journalist af met: "Er ligt een positief advies over Holwerd aan Zee en in het eerste kwartaal van volgend jaar zullen provinciale staten, de gemeenteraad en het bestuur van het waterschap zich over de voorstellen buigen." Dus project Holwerd gaat door zonder financiële bijdrage van het Wetterskip? En de bestuurder zegt: “Wij dragen zeker de natuurdoelstellingen uit het project een warm hart toe. Wij staan klaar om advies te geven als dat gevraagd wordt". Hoe zit het nu?
@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!