secundair logo knw 1

Met de nieuwe tool HydroMonitor lanceert wateronderzoeksinstituut KWR de opvolger van haar eigen programma Menyanthes. Gebaseerd op landelijke databronnen brengt Hydromonitor de externe invloeden op grondwaterstanden in beeld.

Sharon Clevers 180 vk Sharon Clevers“De grondwaterstand wordt beïnvloed door factoren als neerslag, verdamping en grondwateronttrekkingen. De nieuwe tool is, dat gold voor Menyanthes trouwens ook, bedoeld voor hydrologen en ecologen, zodat ze snel en gemakkelijk grondwatertijdreeksen kunnen analyseren. Dat is bijvoorbeeld nodig om vast te kunnen stellen welke effecten een ingreep in de waterhuishouding gaat hebben”, vertelt Sharon Clevers, hydroloog bij KWR. De afgelopen jaren verzorgde zij de ondersteuning voor Menyanthes-gebruikers. Ook was ze intensief betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe tool.

“Menyanthes stamt uit het begin van deze eeuw en was hard toe aan een make-over”, meent Clevers. “De eerste plannen om de oude tool te updaten stammen al uit 2013. Het programma was gevoelig voor bugs en had moeite om grote hoeveelheden data in te lezen. Het was daarom tijd om een echt nieuwe tool te ontwikkelen.”

De nieuwe Hydromonitor is volgens Clevers makkelijker in het gebruik, maar kan wat hydrologische analyses betreft alles wat het oude Menyanthes ook kon. “Het gebruiksgemak is verbeterd. Het is nu bijvoorbeeld eenvoudig mogelijk om gegevens uit diverse projecten te combineren via een centrale database. Hiermee voldoen we aan een belangrijke wens van het gebruikerspanel dat ons heeft geholpen bij het opzetten van de Hydromonitor.”

“We wilden ook graag dat het mogelijk zou zijn om modules aan de tool toe te voegen, dat kon bij Menyanthes namelijk niet”, vervolgt Clevers. “Hydromonitor is zodanig geprogrammeerd, dat we nu verschillende tools kunnen combineren. In de toekomst willen we de tool bijvoorbeeld uit breiden met een module voor de analyse van waterkwaliteit. Dat is voor ons echt wel een grote stap vooruit.”

Tot 1 januari 2023 houden gebruikers van Menyanthes, inmiddels circa 150 organisaties in binnen- en buitenland, ondersteuning vanuit KWR. “We geven de gebruikers de tijd om over te stappen en helpen ze, bijvoorbeeld via demonstratiesessies, ook bij hun overstap. En vanaf volgend jaar gaan we dan helemaal over op de nieuwe tool.”

 

MEER INFORMATIE

De HydroMonitor van KWR

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.