0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

KWR Watercycle Research Institute gaat in Nieuwegein duurzame energiebronnen slim aan elkaar koppelen. De praktijkproef Power to X gaat binnenkort van start met de aanleg van het eerste zonnepark van drie megawatt.

Het project werd 22 maart gelanceerd. Het proefgebied bestaat uit een te bouwen zonnepark naast het KWR-gebouw, de nabijgelegen wijk Rijnhuizen en de busremise van Qbuzz. Een deel van de energieopbrengst van het zonnepark is beschikbaar voor Power to X en wordt op twee manieren ingezet. Een deel wordt ’s zomers opgeslagen in een bodemwarmtesysteem en ’s winters weer onttrokken voor de verwarming van woningen. Daarnaast wordt de zonne-energie gebruikt voor de productie van waterstof als brandstof voor de stadsbussen. Maar voordat het zover is, moeten binnen het project nog een paar technische hobbels genomen worden.

Waar de onderzoekers nieuwsgierig naar zijn is of het mogelijk is om alle onderdelen te laten samenwerken in een betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem. Een systeem dat rekening houdt met het verwachte aantal zonne-uren, de warmtevraag van woningen, de brandstofbehoefte van de bussen en de actuele energieprijs. De focus ligt op de ontwikkeling van algoritmes en op de inzet van meet- en regelapparatuur die nodig zijn voor een optimale samenwerking tussen de zonnepanelen, de warmteopslag in de bodem en de waterstofproductie.

Water speelt een belangrijke rol in de duurzame energie-economie van de toekomst. Water is een grondstof voor de productie van waterstof maar ook een energiedrager van warmte in de bodem. 

In het H2O magazine dat deze maand verschijnt leest u een uitgebreide reportage over het project Power to X.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Heb nog een goeie tip, een verbod op verkoop van zwembaden van 5000/6000 liter water voor achter in de tuin.
Daar lees je en hoor niets over in de campagnes over zuinig omgaan met drinkwater.
De vakmensen in de riolering en andere uitvoeringszaken in de openbare ruimte verdienen zeker respect. Maar waarom heeft de gemeente Haarlem dat dan uitbesteed?
Jammer, dat het beperkt blijft tot kano's en vlotten. Er is behoefte aan een andere route dan de Twente kanalen voor de pleziervaart, met wat meer interesse had de provincie Overijssel dit op de Vecht kunnen oplossen.
Nadeel van dit type 'deuren': als er allerlei rommel voor de kleppen ligt, kunnen die op den duur niet meer helemaal plat liggen, zodat de boten er tegenaan varen. Ze zijn onder water nl. niet te zien.
Als een rechtopstaande sluisdeur niet open of dicht wil, is dit door de schipper direct te zien en zal hij/zij niet doorvaren.
Wat een goede actie! Mij dunkt: herhaling is de kracht van de reclame. Het gaat immers over gedragsbeïnvloeding. Niks moeilijker dan dat...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het