secundair logo knw 1

KWR Watercycle Research Institute gaat in Nieuwegein duurzame energiebronnen slim aan elkaar koppelen. De praktijkproef Power to X gaat binnenkort van start met de aanleg van het eerste zonnepark van drie megawatt.

Het project werd 22 maart gelanceerd. Het proefgebied bestaat uit een te bouwen zonnepark naast het KWR-gebouw, de nabijgelegen wijk Rijnhuizen en de busremise van Qbuzz. Een deel van de energieopbrengst van het zonnepark is beschikbaar voor Power to X en wordt op twee manieren ingezet. Een deel wordt ’s zomers opgeslagen in een bodemwarmtesysteem en ’s winters weer onttrokken voor de verwarming van woningen. Daarnaast wordt de zonne-energie gebruikt voor de productie van waterstof als brandstof voor de stadsbussen. Maar voordat het zover is, moeten binnen het project nog een paar technische hobbels genomen worden.

Waar de onderzoekers nieuwsgierig naar zijn is of het mogelijk is om alle onderdelen te laten samenwerken in een betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem. Een systeem dat rekening houdt met het verwachte aantal zonne-uren, de warmtevraag van woningen, de brandstofbehoefte van de bussen en de actuele energieprijs. De focus ligt op de ontwikkeling van algoritmes en op de inzet van meet- en regelapparatuur die nodig zijn voor een optimale samenwerking tussen de zonnepanelen, de warmteopslag in de bodem en de waterstofproductie.

Water speelt een belangrijke rol in de duurzame energie-economie van de toekomst. Water is een grondstof voor de productie van waterstof maar ook een energiedrager van warmte in de bodem. 

In het H2O magazine dat deze maand verschijnt leest u een uitgebreide reportage over het project Power to X.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John