0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Zeventien landen waarin een kwart van de wereldbevolking leeft, kampen met extreem hoge waterstress. Dit blijkt uit nieuwe gegevens van het World Resources Institute. Deze niet-gouvernementele organisatie spreekt van een mondiale watercrisis. Sinds 1960 is het beroep op water wereldwijd meer dan verdubbeld.

India is verreweg het grootste land in de hoogste categorie. Het zwaarst getroffen zijn het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hier bevinden zich twaalf van de zeventien landen met extreem hoge waterstress, waaronder de top drie Qatar, Israël en Libanon. De regio’s met de allerhoogste waterstress bevinden zich elders: Badghis in Afghanistan en Gaborone en Jwaneng in Botswana.Van extreem hoge waterstress is sprake als landbouw, industrie en lokale overheden jaarlijks gemiddeld meer dan 80 procent uit de beschikbare watervoorraden onttrekken.

Nederland laag-gemiddeld niveau
Daarnaast hebben 44 landen waar een derde van de wereldbevolking woont, te maken met een hoog niveau van waterstress (meer dan 40 procent onttrekking uit watervoorraden). Hiertoe behoort België. De waterstress in Nederland wordt omschreven als laag-gemiddeld (10 tot 20 procent onttrekking). 
De gegevens komen uit de Aqueduct Water Risk Atlas van het World Resources Institute (WRI), die is geactualiseerd op basis van nieuwe hydrologische modellen. Het WRI is een internationale niet-gouvernementele organisatie waarbij diverse Nederlandse kennisinstellingen zijn betrokken.

Landenoverzicht waterstress

Uit een artikel van het WRI met de Nederlandse medewerker Rutger Hofste als een van de auteurs blijkt dat sinds 1960 het beroep op water wereldwijd meer dan verdubbeld is. Landen met extreem hoge of hoge waterstress zijn door het relatief geringe gat tussen aanbod en vraag kwetsbaar voor droogteperioden en verdere toename van de watervraag. Hierdoor zullen ‘Day Zeros’ en andere watercrises steeds vaker voorkomen. Ook in landen met minder waterstress komen gebieden met erg grote problemen voor, zoals Californië en New Mexico in de Verenigde Staten en de West-Kaap in Zuid-Afrika.

Wereldwijde watercrisis
Betsy Otto WRI vk 180 Betsy OttoBetsy Otto, directeur van het waterprogramma van het WRI, spreekt in de Britse krant The Guardian over een wereldwijde watercrisis. “Onze bevolkingen en economieën groeien en vragen om meer water. Maar ons aanbod wordt bedreigd door klimaatverandering, verspilling van water en verontreiniging.”

De situatie kan zich volgens Otto nog ten goede keren. Er zijn tal van maatregelen te bedenken om waterstress te verminderen. Het WRI noemt drie oplossingen: verhogen van de efficiëntie in de landbouw, investeren in grijze (onder andere leidingen en installaties) en groene (bijvoorbeeld draslanden) infrastructuur en behandelen, hergebruiken en recyclen van afvalwater. Zo maakt een aantal landen in het Midden-Oosten veel werk van het hergebruik van afvalwater. “Waterstress is niet onze bestemming”, zegt Otto. “We kunnen ons echter niet meer veroorloven om te doen alsof het probleem zich vanzelf oplost.”

 

MEER INFORMATIE
Artikel WRI
Aqueduct Water Risk Atlas
Artikel The Guardian
Artikel The New York Times

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het